Hoppá: David Pressman 1956 alkalmából azzal az íróval beszélgetett, aki szerint „Sztálin egy őszinte, tiszta, becsületes ember volt”

2024. október 24. 21:27

Meglehetősen pikáns választás volt.

2024. október 24. 21:27
null

Nyitókép: MTI/Kovács Attila 

Ungváry Rudolf íróval beszélgetett az 1956-os forradalomról David Pressman abban a videóban, amit október 23-án tett közzé az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége.

A videóból kiderült, hogy Ungváry Miskolcon élte át a forradalmat, ami számára, és az emberek többségének „az igazság pillanata” volt. „Mindenki egy ideológiai, eszmei korbács ellen is lázadt” – mondta az író.

Mindenkit egyszerre sértett meg a rendszer, a többséget, s ezért úgy érezték, hogy most hirtelen szabadok lesznek – mondta Ungváry.

Pressman szerint néha úgy tűnik, hogy egy-egy probléma olyan óriási, hogy az emberek Amerikában, Magyarországon vagy bárhol a világban úgy érzik, nem tehetnek semmit, hogy megoldják. „Ezért is nyűgöz le, amikor ’56-ról olvasok, vagy hallgatom az ön történetét, hogy ott és akkor az emberek elhitték, és őszintén hitték, hogy személyes tetteikkel megváltoztathatják a világot, az országot, a jövőjüket” – mondta a nagykövet.

A beszélgetés pikantériája, hogy Ungváry Rudolf, aki évek óta fasisztának nevezi Orbán Viktor, a nyár közepén a Klubrádióban hallható Reggeli Személy vendége volt, ahol többek között arról beszélt, hogy az orbáni politika lényege, hogy mindenhová a saját embereit teszi.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Rudolf

Népszava

Idézőjel

A magyarországi rendszer nem demokrácia.

A műsorvezető felvetésére, hogy már Sztálin idején is így ment, Ungváry a következőt válaszolta: 

Sztálin egy őszinte, tiszta, becsületes ember volt. Egy közönséges, állatias gyilkos. Aki kíméleten erőszakkal szerezte meg a hatalmat és támogatta a saját hatalmának a megszilárdítását. Ezek az emberek azért hitványabbak Sztálinnál is, mert aljasok.”

Az író szerint benne van a pakliban, hogy leszavazzák az Orbán-rendszert. 

Ezt is ajánljuk a témában

Két lehetséges változatot is felvázolt, ki kerülhet hatalomra. Az „Orbán-közeli reformer” Magyar Péter, vagy Gyurcsány Ferenc, aki Ungváry szerint „egy potens politikus, aki tulajdonképpen nem piszkolta be magát.” Ungváry a beszélgetés során fasisztoid rendszernek festette le a mostani politikai felállást, majd értetlenségét fejezte ki, hogy az ellenzék részéről „képesek miniszerelnök úrnak szólítani egy gazembert”.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Idézőjel

Ismét nagyot ment az Orbán-ellenes Ungváry Rudolf író, ezúttal a HVG-nek nevezte fasisztoidnak a kormányt. Kacsoh Dániel írása.

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csendbiztos-2
2024. október 24. 23:16
Aljas,mocskos vén disznó.Ugyanolyan a fiacskája is!
sexykitty-5000125
2024. október 24. 22:46
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­k­­­e­­l­­d­­ ­­a­­ ­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­n­­c­­­i­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
2024. október 24. 22:44 Szerkesztve
Ez már beteges! Gyurcsány erkölcstelenül, ripacskodva, gátlástalanul hazudott/ik. Nem vette komolyan a munkáját és a munkájával járó felelősséget. Szociopata!
B_kanya
2024. október 24. 22:41
Van még eladó SA egyenruhája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!