Heteken át folyt a szennyvíz a Balatonba – be kellett zárni a strandot

2024. október 09. 06:34

Kiderült, hogy mi lehetett a vízbe került szennyeződés pontos forrása.

2024. október 09. 06:34
null

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

 

Ahogy lapunk korábban megírta, augusztusban egy hétre be kellett zárni egy tihanyi strandot a rossz vízminőség miatt. A Infostart értesülése szerint heten át kerülhetett szennyvíz a tóba. A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) ülésén Vasas Gábor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vezetője figyelmeztetett, hogy

ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, az a jövő szezonban nagyon kellemetlenül fogja érinteni mind a Tihanyi-félszigetet, mind a füredi részt, sőt az egész keleti medencére hatással lesz”.

A nyár végi tihanyi strandbezárás kapcsán most kiderült, hogy mi lehetett a vízbe szennyeződés pontos forrása. Vasas Gábor közölte, hogy „a Balatonba jutó szennyvíz forrását a napokban sikerült feltárni és megszüntetni, de végleges megnyugvást a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben”. Az eset háttere, hogy Tihany somosi szabadstrandját a szezon végén kellett bezárni, miután a vízben magas szintű E. coli baktériumot találtak, amely szennyvíz jelenlétére utal. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és a veszprémi kormányhivatal együttműködésében sikerült lokalizálni a szennyezett víz eredetét, de hosszú ideig nem tudták pontosan meghatározni a forrást.

Vasas Gábor megerősítette, hogy a hétvégén sikerült feltárni a szennyeződés pontos forrását, és azonnali csőcserével orvosolták a problémát.

A HírBalaton értesülései szerint a szennyezést a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) egyik sérült szennyvízfőnyomó csöve okozta, amely a volt MÚOSZ üdülő melletti, zárt ingatlan területén található. Mivel az ingatlan évek óta őrizetlen, a hibát sokáig nem észlelték, és a DRV rendszere sem mutatta ki a nyomáscsökkenést, így hetekig nem tudták lokalizálni a problémát.

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szerint „jelenleg folyamatban van az ügy kivizsgálása, ezért pontos információk még nem állnak rendelkezésre”, míg a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság még nem adott választ arra vonatkozóan, történt-e feljelentés vagy indult-e rendőrségi eljárás az ügyben.

A DRV elöregedett csőrendszerének cseréje régóta aktuális téma, de a szükséges lépéseket mindeddig halogatták.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komloisracok
2024. október 09. 08:22
Ez se Mészáros volt meg a Tiborc
flesh ripper
2024. október 09. 07:35 Szerkesztve
A kamuújságírók lepukkant ingatlanát, rég ki kellett volna sajátítsa az állam és megfelelő módon, a köz javára kellene hasznosítani. A Balaton körül, nagyon drasztikus, kíméletlen rendet kellene tenni.
Gullwing
2024. október 09. 07:31
A komcsi újságírók (MÚOSZ) mindent megtesznek hogy a Balatonnak rossz hírét keltsék... 🤣
syphax
2024. október 09. 06:45
Szaros vízben dőzsöltek a főgazdagok....ők tudják, hogy jó volt-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!