Figyelmeztettek: az érkező ciklon még a Balatont sem fogja kímélni

2024. október 10. 14:39

A szél várhatóan „kibillenti” a Balaton vízszintjét.

2024. október 10. 14:39
Balaton Lake During Storm

Nyitókép: Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Európa partjait elérte egy olyan ciklon, amely a korábban aktív, Kirk nevű hurrikánig követhető vissza, ez a ciklon térségünkben kiadós csapadékot és erős szelet okoz, ez pedig „kibillenti” majd a Balaton vízszintjét – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján. Azt írták, az idei ősz bővelkedik az erős atlanti hurrikánokban és Európa partjait is elérte egy olyan ciklon, amely a korábban aktív, Kirk nevű hurrikánig követhető vissza.

Hozzátették: a ciklon térségünkben kiadósabb csapadékot és a Dunántúlon megerősödő délnyugati szelet okoz, a szél pedig várhatóan kissé „kibillenti” a Balaton vízszintjét,

a keszthelyi és a balatonfűzfői vízmérce között ilyen esetben 50 centimétert is meghaladó vízszintkülönbség is előállhat.

Mindez azonban nem tekinthető rendkívüli időjárási eseménynek, térségünkben a hurrikánok hatásait csak nagyon áttételesen lehet kimutatni – emelték ki.

Emlékeztettek rá, a hurrikánok olyan, a mérsékelt övi ciklonoknál kisebb méretű, de erősebb szelet okozó légörvények, amelyek az energiájukat a meleg tengerből nyerik.

Minél melegebb a tenger, annál több vízgőzt képesek felvenni, amely a hurrikánban feláramolva és kondenzálódva hatalmas mennyiségű csapadékot okoz, felfűti és forgásba hozza a rendszert

– írták.

Megjegyezték, a nyílt óceán bizonyos fokig „kordában tartja” a hurrikánokat, ugyanis ha nagyon megerősödik a szél, akkor az mélyen felkeveri és a felszínre hozza a hidegebb tengervizet, ami gyengíti a légörvény erejét.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2024. október 10. 16:51
Megtudtuk hogy mikor lesz ez a szél? Ja, azt nem. Akkor köszi!
sexykitty-5000108
2024. október 10. 16:32
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­­e­­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­­e­­x­i­­­ ­p­­u­n­c­­­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
gilou-au-clavier
2024. október 10. 15:52
Hoppá, mutatjuk, brutális, báncsák-a-Balatontot!
nemturista
2024. október 10. 15:36
Akkor ma nem megyek le fürdeni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!