Felmérés készült: nem áll jól a hajléktalanhelyzet Budapesten

2024. október 18. 12:14

A regisztráltak döntő többsége felnőtt férfi.

2024. október 18. 12:14

Nyitókép: hajléktalan a Belvárosban (Fotó: Getty Images)

Önkéntesek bevonásával készült felmérés alapján összesen 461 hajléktalant regisztráltak Budapest közterületein október 11-én – írta a Magyar Nemzet. Az este nyolc óra és éjfél között végzett vizsgálat során 133 fekvő hajléktalant regisztráltak, valamint 328 ücsörgő, járkáló, guberáló fedél nélküli embert. Utóbbiakról kinézetük, ruházatuk, holmijuk alapján valószínűsítették, hogy hajléktalanok. Az önkéntesek további harminc üres alvóhelyet is felfedeztek.

Az éjszakai szemle során regisztrált hajléktalanok 78 százaléka férfi, és többségük a középkorú, 30–49 éves korosztályból kerül ki, 

míg a szállókon jellemzően sok az idős, a közterületen éjszakázóknak mindössze három százaléka volt 65 év feletti.

A felmérésből kiderült az is, hogy a hajléktalanok többsége (58 százalék) egyedül volt, de meglepően sokan párban (húsz százalék) és csoportban (22 százalék) tartózkodtak a köztereken. Ugyanakkor a számlálásban nincsenek benne az ellátórendszerben rögzített, szállókon, menhelyeken alvó hajléktalanok, mert kifejezetten a köztéren éjszakázókat regisztrálták. Vagyis a megszámláltak sokszorosára is rúghat a hajléktalanok száma. A kutatás részeként jövőre tervezik Budapest Hungária körúton kívüli területének felmérését.

Ezt is ajánljuk a témában

A Budapesti Módszertani Szociális Központ mindeközben naponta mintegy háromezer hajléktalannal áll kapcsolatban, akik közül 1230-an aludtak az elmúlt napokban átmeneti szálláson, 650-en éjjeli menedékhelyen, 120-an pedig családok átmeneti otthonában.

A Magyar Nemzet cikke kitér arra, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is készül a téli időszakra és a hajléktalanok ellátására. Morva Emília, a szeretetszolgálat budapesti vezetője elmondta, 

a megszokott ütemben folyik a téli felkészülésük, ugyanazokkal a kapacitásokkal tudnak nyitni, illetve folytatni az évet, mint a korábbi években.

A szeretetszolgálat vezetője hangsúlyozta: nem szükségesek hatalmas mínuszok ahhoz, hogy szükségessé váljon az extra kapacitások megnyitása, elég az is, hogyha több napon keresztül esik az eső és hűvös van, ugyanis ilyenkor a hajléktalanok könnyedén kihűlhetnek.

A máltaiak körülbelül négyszáz éjszakai férőhellyel várják a hajléktalanok. Ezek éjjeli menedékek, illetve átmeneti szállások. 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. október 18. 14:13
Gerci megígérte és nem teljesítette? Nem hiszem, Gerci sosem tenne ilyet..
sagirdilsiz-2
2024. október 18. 13:04
A hajléktalanok ellátása az önkormányzatok feladata.
Bácskai Bicska
2024. október 18. 12:59 Szerkesztve
A belváros már nem csak kezd egy lepratelepre hasonlítani, hanem konkrétan azzá vált. Húgycsíkokat kerülgetve lehet elóvatoskodni a Keleti környékén, tegnap konkrétan emberi ürüléket kellett kikerülni, még a szaros papír is ott volt mellette, tehát nem valami ötven kilós házi kedvencé volt, bár a kutyások is tudnak mocskot hagyni maguk után. A VII. és VIII. kerületben gyakorlatilag lehetetlen úgy utcai automatából pénzt felvenni, hogy 10 esetből 6 alkalommal oda ne nyomakodna valaki és kunyerálni, zaklatni kezdene. Az Erzsébet királyné aluljárójában hónapok óta tanyázik egy részeges, drogos galeri, a gyerekeket, vakokat pont úgy molesztálják, mint a közeli intézetbe járó mozgássérülteket. A járókelő nők meg iparkodjanak odébb, kapják a beszólásokat. Piszkos paplannal kibélelt kirakatok alá vackolnak, utcán isznak, veszekszenek, bokrokba guggolva, vagy kiszögellésnél végzik dolgukat. A zömük épkézláb. Csak dolgozni nem akarnak, várják a sajnálatot. Hát ezeket kár sajnálni.
madre79
2024. október 18. 12:59
Te mocskos paradicsomos másik szemét menj feridhez meg a tehénhez!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!