Elesett a Dél-alföldi régió: a Nébih szerint tovább durvulhat a helyzet

2024. október 21. 19:31

Azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások is.

2024. október 21. 19:31
Nébih

Nyitókép: A Nébih Facebook-oldala

Az elmúlt napokban két Bács-Kiskun vármegyei baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezzel már hat vármegyét érint a járvány – közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Az elmúlt héten Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét követően Csongrád-Csanád, majd Fejér és Hajdú-Bihar vármegyében is azonosította a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát a Nébih laboratóriuma.

A napokban pedig a Bács-Kiskun vármegyei Soltszentimrén is madárinfluenzára utaló tüneteket tapasztaltak egy tojótyúkokat tartó gazdaságban, valamint egy Bugacon lévő mulardkacsa állományban.

Közben a fertőzéssel már érintett Hajdú-Bihar vármegyében egy nyíradonyi mulardkacsa állományban a betegségre jellemző tünetek megjelenése, Csökmő településen egy tömőlúdtelepen pedig a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A szintén fertőzött Békés vármegyében, Tótkomlóson egy tojótyúktelepen is a megemelkedett elhullás miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A laboratóriumi vizsgálat valamennyi esetben igazolta a vírus jelenlétét.

A madárinfluenza-kitörésben érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzeteket és a megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok.

Azonnal életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások is.

A közlemény szerint tekintettel arra, hogy a nagyszámú új kitörés a járványhelyzet súlyosságának újabb bizonyítéka, ezért a Nébih ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik biztonságára, és szigorúan tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Különösen fontos a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség, valamint az alapvető járványvédelmi ajánlások fokozott betartása.

A hatályos előírásokról és az aktuális madárinfluenza-járványhelyzetről a Nébih tematikus aloldalán, a https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza oldalon lehet tájékozódni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. október 21. 22:07
Tücsök- és lisztkukacinfluenza nincs véletlenül? Csak mert a boltokban már megjelentek a magas fehérjetartalmú édességek egyenesen a Porosenko-birodalomból.
sexykitty-5000121
2024. október 21. 21:30
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­k­e­­l­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­z­e­­x­­i­­­ ­­­p­u­­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
tapir32
2024. október 21. 21:26
Magyar Péter tönkre akarja tenni az oktatást és az egészségügyet! Magyar el akarja törölni a rezsicsökkentést! A rezsicsökkentés: A lakossági rezsivédelmen felül támogatást kapnak az önkormányzatok, az oktatási intézmények, a kórházak, valamint a kis- és középvállalkozások a rezsiköltségeik megfizetéséhez. A rezsicsökkentés nélkül tönkrement volna a lakosság jelentős hányada!
hannibal2
2024. október 21. 21:16
A dél-alföldi régió utoljára 1944 végén esett el... Mi ez a faszság a címadással, kinek készülnek ezek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!