Elborzadtak a Nébih tudósai: azonnal kijelöltek egy három kilométer sugarú védőkörzetet

2024. október 14. 17:29

Fokozatosan terjed a madárinfluenza Magyarországon.

2024. október 14. 17:29
madárinfluenza

A nyitókép illusztráció. Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Csongrád-Csanád vármegyében, egy pusztaszeri kacsatartótelepen is a magas patogenitású madárinfluenza vírusának H5N1 altípusát azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – tájékoztatta a hivatal hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt gyanakodott az állattartó a madárinfluenzára a májhasznú kacsatelepen. A járványban érintett 9500 darabos állományt felszámolták a szakemberek.

A gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és a kiterjesztett felügyeleti (megfigyelési) körzetet.

Az állategészségügyi hatóság új korlátozó intézkedéseket vezetett be. Magyarország teljes területén a jelenleg korlátozással érintett járások korlátozás alatt nem álló területére betelepítési engedély csak abban az esetben adható ki, ha a betelepített állományt az adott tartási helyről kizárólag azonnali vágásra szállítják ki.

Ha a járvány továbbterjed, akkor az új intézkedés valamennyi érintett járás korlátozás alatt nem álló területén automatikusan életbe lép. Az intézkedés az érintett járásban lévő, valamennyi korlátozás alatt lévő terület feloldásáig vagy visszavonásig érvényes.

Ezenfelül az országos főállatorvos az aktuális járványügyi helyzet miatt a magas kockázatú vármegyékben (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg teljes területén) elrendelte a kereskedelmi célból tartott baromfik kötelező zártan tartását. Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval, kötelező az állatokat állattartó épületben zártan tartani.

Az érintett vármegyékben szintén kötelező a nem kereskedelmi célból baromfit tartó gazdaságokban, hogy fedetten történjen a baromfik etetése és itatása, valamint javasolt ezen állatok zártan tartása is.

A Nébih változatlanul fokozott óvatosságot kér az állattartóktól.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. október 14. 20:19
Jó, de ugye azért a firkászok még nem olyan hülyék, hogy a tyúkokat kacsának nézik?
Zsolt75
2024. október 14. 19:48
Négy Mancs?
MaBaker
2024. október 14. 19:38
És ugyan mitől borzadtak el a nébih khmm... "tudósai"? Pár influenzában elhullott baromfin? Kapja be az összes f@szomat a címadó!
kunfia1
2024. október 14. 19:20
Akitlosz 2024. október 14. 18:59 Milyen fajta kacsák azok ott a képen? Furcsán néznek ki. Ha nem olvastam volna a cikket, akkor tyúkoknak tippeltem volna." Ne várd propagandistáktól, hogy meg tudják különböztetni! Náluk a kacsa, hírlapit jelent, azaz az átlagos hazudozásukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!