Egy kerület vezetéséhez már nem elég sörözgetés közben pár padot lefesteni – Fonti Krisztina a Mandinernek

2024. október 11. 18:47

Eddig is köztudott volt, hogy Kovács Gergely nem tud elszakadni a drogoktól, és a jelek szerint ez nem változott azzal, hogy polgármester lett – mondta a Fidesz hegyvidéki képviselője, aki szerint Kovács csak arra használta a nyarat, hogy tisztességesen dolgozó köztisztviselőket és a parkolási céget rágalmazza.

2024. október 11. 18:47
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Fotók: Ficsor Márton / Mandiner

A Fidesz-KDNP sok év után vesztette el júniusban a Hegyvidéket, a XII. kerület új polgármestere az MKKP-s Kovács Gergely lett, akinek pártja is többségbe került a testületben. Mik voltak a benyomásai a múlt heti alakuló ülés után?

Közel négy hónapja volt a kerület új vezetésének arra, hogy felkészüljön erre a feladatra, de az alakuló ülés alapján ez nem sikerült nekik. A hivatali munkatársak természetesen lelkiismeretesen előkészítették az alakuló ülést. Nekik még azt az egyszerű választási ígéretüket sem sikerült teljesíteni, hogy előírják az SZMSZ-ben a szakértelmet a szakbizottsági tagoknak. A szakértelmet, majd a következő ülésen írják elő, most inkább megválasztották a tagokat.

Kovács Gergely azt mondta, hogy ha ők nem csinálnának semmit, már akkor többet tennének a kerületért, sőt Kovács a beiktatása után azt is mondta, hogy már öt perce polgármester, de még nem lopott semmit. Mit szól ezekhez a kijelentésekhez?

Kiváló apparátus dolgozik a kerületben, lelkiismeretes, hozzáértő szakemberek, akik értik a dolgukat. Abban igaza van Kovácsnak, hogy ők vezetés nélkül is tudják működtetni a rendszert – egy darabig. Vezetés nélkül azonban szétcsúszik minden. 

Az autó kormányát is el lehet engedni, és az autó egy ideig megy is egyenesen, de aztán szépen-lassan lesodródik az útról.

Az út ráadásul nem egyenes, a világ nem statikus. A kerület jövőjének a tervezése, az innováció nem az apparátus feladata. Sokáig lehetne sorolni azokat a fejlesztéseket, beruházásokat, amelyeket az elmúlt közel két évtized alatt mi valósítottunk meg. Ha csak körülnézünk, lépten-nyomon ilyenekbe botlunk a kerületben. Ezeket ki kellett találni, forrást szerezni hozzájuk, megtervezni, lebonyolítani.

De Kovács Gergely kijelentésének van egy másik oldala is: annyiszor mondja ezt el, hogy a végén tényleg semmit nem fognak csinálni öt évig. Ellenzékben nagyon jól lehetett sörözgetés közben lefesteni egy padot, vagy buszmegállót pingálni. De ez egy kerület vezetéséhez nem elég. Mit gondolnak? Most már sok száz padot kell rendben tartaniuk. Semmittevéssel ez is menni fog?  

Kiváló állapotban, stabil pénzügyi háttérrel adtuk át a kerületet. Ezt az alakuló ülésen a kutyapárti többség is elismerte, hiszen az év első hét hónapjának pénzügyi beszámolóját egyhangúlag fogadták el. 10 hónap után a tartalék 96 százaléka még rendelkezésre áll, így a Hegyvidéknek 244 milliós a tartaléka, 635 milliós szabadon felhasználható fejlesztési forrása van. A bankszámláinkon 1 milliárd forint készpénz. A napokban folyik be az iparűzési adó bevétel, ami 3,5 milliárd forintot tesz ki. Ezen felül az önkormányzatnak 2 milliárd forint értékben OTP részvényei is vannak. Jó lenne, ha ez a stabilitás a következő években is megmaradna.

Ez itt egy nagyüzem, százezer üggyel kell megismerkedni évente. Forrás: Ficsor Márton / Mandiner

Az említett számokat az önkormányzat közölte is, de mi történt ezen kívül az átadás-átvételen?

Volt egy érdekes pillanata, amikor Pokorni Zoltán megkérdezte Kovács Gergelyt, hogy kíváncsiak-e valamire. Kovács úrnak nem volt érdemi kérdése. A momentumos Vadász Gábor pikírt hangsúllyal azt válaszolta, hogy nagyon sok mindenre kíváncsiak még, de most végre ki tudják elégíteni a kíváncsiságunkat. Én erre megjegyeztem, hogy ez helyes, mert ez egy nagyüzem, itt évi százezer üggyel kell megismerkedni, és dönteni benne. 56 ezer ember sorsáról van szó, és ha nem állnak neki rögtön dolgozni, akkor nagyon komoly problémákkal kell a kerületnek szembenéznie.

Kovács a választás után elmondta, hogy kiket akar elbocsájtani az önkormányzattól. Irodavezetőket, cégvezetőt és a jegyzőt. Mi lett ebből?

Kovács Gergely a nyarat nem a felkészülésre, hanem arra használta, hogy tisztességesen dolgozó köztisztviselőket rágalmazzon. Mindezt úgy, hogy nem feltűnő, de érdemi hibákat ejtett a nyilatkozatai során. Például nem találta el a titulusokat. Nyilván azért, hogy rágalmazásért ne lehessen perelhető. Hiszen egy nemlétező osztály vezetője nem perelhet, még akkor sem, ha egyébként mindenki tudja, hogy róla van szó. Szóval így rágalmazott az MKKP elnöke, majd meghirdette a célba vett köztisztviselők állását a pártja honlapján.

Teljes jogi nonszensz már csak azért is, mert a meghirdetett posztokon dolgozóknak nemhogy pártelnökként, de még polgármesterként sem ő a munkáltatója, hanem a jegyző. 

Nem csoda ezek után, hogy többen felálltak, nem várták meg a váltást. Ez elindított egy hullámot, így nem csak irodavezetők, hanem munkatársak sora távozott. Az átadás után meg is érkeztek a párkatonák elfoglalni a hivatalt.

A bizottságok átalakításáról is szó volt a testületi ülésen, ez hogyan alakul a jövőben?

A kutyapárti többség az eddigi hét bizottságból négyet csinált, összevonva egymáshoz nem tartozó területeket. Azt mondták, 71 millió forintot szeretnének ezzel spórolni a ciklus végéig. Ez a célkitűzés aztán rekordgyorsasággal, már az alakuló ülésen semmivé lett. Ugyanis Kovács Gergely javaslatára a kutyapárti többség megszavazta a képviselők tiszteletdíjának másfélszeresre emelését. Ez pedig januártól újabb 12%-kal emelkedik. Mindez számításaink szerint 491 milliós többletköltséget jelent majd a kerületnek a ciklus alatt. Ez lett a nagy hangon meghirdetett spórolásból: közel félmilliárd forint többletkiadás. Erre a felelőtlen költekezésre csak a Fidesz-KDNP frakció tagjai szavaztak nemmel.

35 éve, amióta többpártrendszer van hazánkban, töretlen a Hegyvidéken az a gyakorlat, hogy a hatalom felett az ellenőrzési jogokat gyakorló pénzügyi bizottság elnöki posztját a helyi ellenzék delegálja. Ez mostantól nem így van. 

Nem tudom, mitől félnek, de látszik, hogy tartanak az ellenőrzéstől.

Jellemző az is, hogy annak ellenére, hogy azt ígérték, mindent nyílt pályázaton fognak meghirdetni, már az első testületi ülésen, titkos, zárt ülés keretében, mindenféle pályáztatás nélkül nevezték ki a parkolásért is felelős Fáber Kft. új ügyvezetőjét.

Hetek óta téma a parkolási rendszer esetleges leállása, miután november 20-án lejár a parkolási rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése. Ha nem lesz megoldás, milliós bevételtől eshet el az önkormányzat.

Azzal, hogy Kovács Gergely politikai érdekből, alaptalanul rágalmazta a parkolási céget, komoly veszélynek tette ki a kerületünk parkolási rendszerét és a közterület rendjét. Csak a parkolási díjakból napi hét millió forint folyik be az önkormányzathoz. Ez már 10 nap alatt is jelentős összeg, annyi, amennyit Kovács a biztosságok összevonásával öt év alatt spórolni tervezett. A parkolási rendszer leállásával ennek többszörösét veszítheti el az önkormányzat, ami már a költségvetés egyensúlyát veszélyezteti. 

Másrészt ez egy olyan szoftver, amely nemcsak a parkolásban játszik szerepet. Ez biztosítja az informatikai támogatást rendészeti feladatok ellátásához is, azaz a közterület-felügyelet munkáját segíti. Ezért számos, a polgárok kényelmét biztosító szolgáltatás is leállhat, mint például a Jófej Közteres, vagy a helyben lakók kizárólagos parkolása. De a Normafára történő behajtást is ez a szoftver ellenőrzi és biztosítja. 

A parkolást üzemeltető önkormányzati cég azért írta ki még időben a közbeszerzést, hogy ezek a szolgáltatások zavartalanul, leállás nélkül működhessenek. Tette ezt úgy, hogy Kovács Gergelynek lett volna lehetősége tárgyalni a céggel mind a szerződés időtartamáról, mind a műszaki tartalomról. Ő azonban addig rágalmazta a szoftvert üzemeltető céget, amíg az visszalépett a pályázattól. És hogy mennyire voltak komolyak a vádak? Nos, az MKKP delegáltja 2019 óta felügyelőbizottsági tagja a Fáber Kft-nek. Kovács embere, aki teljes vagyonával felel a cég szabályos működéséért, az összes pénzügyi beszámolót megszavazta, soha nem talált kifogásolni valót.

Mit szól Kovács azon viccesnek szánt megjegyzésén, hogy a kerületi tűcsere-program mellett be lehetne vezetni a „fűcsere-programot”? 

Eddig is köztudott volt, hogy Kovács Gergely nem tud elszakadni a drogoktól, és a jelek szerint ez nem változott azzal, hogy polgármester lett. Már a választási kampányban is téma volt az a nyilvános beismerő vallomása, miszerint nemcsak drogfogyasztó, de éveken át drogtermesztésből élt. Már rég el kellett volna döntenie, hogy mi a fontos számára: a drogok vagy a kerület felelős vezetése. Úgy tűnik, hogy sajnos az előbbi, ugyanis a megválasztása után is többször eldicsekedett azzal, hogy 10 évig élt drogkereskedelemből. 

Ezt most azzal tetézte, hogy már az első munkanapján a hegyvidéki „fűcsere programról" nyilatkozott, azaz az önkormányzat közpénzből jó minőségű fűre cserélné a rosszabb minőségűeket. Viccnek is gondolhatnánk, de a drogfogyasztás nem vicc, a droghasználat, a droggal való kereskedés súlyos bűncselekmény, amivel senki, főleg egy felelős vezető nem tréfálkozhat. Ráadásul a „fűcsere” program mellett „tűcsere” programot is emlegetett. A Hegyvidéken eddig alacsony volt a drogfertőzés. Ezzel a két "programmal” kerületünk a drogosok tanyájává válhat. Ezt nem szabad hagynunk.

Mi lesz a Turul-szoborral, amit Kovács el akar távolíttatni?

Ezzel megint a lényegről akarják elterelni a figyelmet, és egy ideológia alapú politizálást megvalósítani. Nagyon megdöbbentem, amikor Kovács Gergely először felhozta ezt a témát, ráadásul a nyilatkozata súlyos tárgyi tévedésekkel volt tele. Azt is hihetnénk, hogy szándékosan nem mondott igazat, hiszen köztudott tényeket másított meg. Azt nyilatkozta, hogy még mindig a szobron van a régi, vitatott névsor. Nincs ott. 

Azt is mondta, hogy kellene a világháború áldozatainak egy emlékmű, miközben azt 2022-ben avattuk fel, egy nagyon hosszú egyeztetési folyamat után. Igaz, ő nem volt ott az avatáson, pedig nem is reggel volt az esemény. 

Azt is nyilatkozta, hogy fel kellene állítani egy történészekből álló bizottságot. Megtörtént ez is, a neves történészek alapos munkával elkészített jelentését a képviselő-testületünk is tárgyalta, tehát elvileg Kovács Gergely is olvasta. A Turul szimbólumának történetét egy kiállításon is bemutattuk, amiben Földváry Gergelynek, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének elévülhetetlen érdemei vannak. 

Egy QR-kód segítségével a kiállítási anyag látható a szobor mellett. Azt gondoltuk, hogy ez a kérdés végre nyugvópontra került, de Kovács Gergely megint előrángatta a cilinderből. Pedig a Turul szobor már csak saját történetére emlékeztet, ami olyan, mint a szüleink, nagyszüleink történelme: egyszerre hősies és borzalmas, békés és véres, felemelő és sárba rángatott. Maradjon a helyén a szobor, hogy szembesítsen történelmünk viszontagságaival!

Visszatérve az új polgármester kijelentésére az elmúlt évek „semmittevéséről”, mit reagálna erre tartalmilag?

Rengeteg dolgot tudnék említeni, kezdjük talán a rendelőfelújítási programmal, amelyet 2016-ban indítottunk. Tizenkét helyszínen tizenhat rendelő modernizációja történt meg, aminek utolsó állomása a Szent János Kórháznál lévő régi Vámház épületének rendbehozatala volt 2022 végén. De a mi kezdeményezésünk nyomán valósult meg a Kútvölgyi Szakrendelő is a Szent János Kórház berkein belül. Ezzel megszűnt a korábbi kaotikus helyzet, és ma már méltó körülmények között, a Kútvölgyi-tömbben fogadják a szakorvosok a járóbetegeket.

Magyarországon elsőként mi vezettük be a Zöld recept programot, amelynek lényege, hogy az orvos nem, vagy nem csupán gyógyszert, hanem az adott páciensre vonatkozó mozgásformákat is felírhat megelőzés vagy kezelés céljából. Ezeket ingyenes foglalkozásokon tudják elsajátítani és gyakorolni az érintettek, például az Aktív Hegyvidék programunk 12 ingyenesen gyakorolható mozgásformája segítségével. Az ugyancsak a Hegyvidéken bevezetett Okos recept programunkban bizonyos krónikus betegségek esetén a páciens a szükséges orvosi paramétereit tudja mérni egy okoseszközön, ami továbbítja az orvosnak az adatokat. Ezekhez az eszközökhöz az önkormányzat támogatást nyújt a rászorulóknak.

Egyedülálló kezdeményezés volt a Fecskeház, azaz a közszolgálati apartmanház létrehozása is, amelyre nagyon büszkék vagyunk. 

Kiderült ugyanis, hogy azért is nehéz az óvodákba vagy éppen az idősellátásban munkatársakat találni, mert a jelentkezők nem tudják megoldani a lakhatást, nem tudják kifizetni a lakbért. E probléma megoldására 58 lakást újítottunk fel 40 év alatti óvónőknek, bölcsődei dolgozóknak, gondozónőknek, hivatali alkalmazottaknak. A bérleti díj az egyszobás lakások esetében a kereset 10 százaléka, a két- vagy többszobás ingatlanoknál pedig a jövedelem 15 százaléka. A bérlőknek lakástakarék céljából félre kell tenniük legalább a bérleti díjjal megegyező összeget. Ez a konstrukció jó alapot biztosít ahhoz, hogy a bérleti idő – legfeljebb öt év – lejártával saját ingatlant vásárolhassanak.

Azt gondoltuk, hogy a Turul-szobor kérdése végre nyugvópontra került, de Kovács Gergely megint előrángatta a cilinderből. Forrás: Ficsor Márton / Mandiner

Ők a fiatal korosztály, de sok idős is él a kerületben. Róluk hogyan gondoskodnak?

Az 56 ezer kerületi lakosból közel 15 ezer 65 év feletti. Ezért kiemelten fontos a róluk való gondoskodás, az ő támogatásuk. Az aktívakra és a gondozásra szorulókra is figyelünk, hogy mindenkinek biztosítani tudjuk a tartalmas, biztonságos életet. Az önkormányzat a Gondosóra-programban segített az időseknek a regisztrációban és a beüzemelésben. Az „Otthon megöregedni programunk” keretében a 70 éven felüli idősek lakásának akadálymentesítését támogattuk.
De nagyon büszkék vagyunk a Demencia-programra is, amelynek keretében nem csak az érintetteket, hanem a családjaikat is segítjük. Szűrőprogramokat biztosítunk, tanfolyamokat szerveztünk iskolásoknak, vagy éppen tűzoltók, rendőrök, rendésze, gyógyszerészek, boltosok számára, hogy a munkájuk során felismerjék a tüneteket, így az érintettekkel megfelelő módon tudjanak kommunikálni.

A Normafa az utóbbi években látványosan átalakult.

Ez az egyik legösszetettebb tevékenységünk, amit nagyon komoly társadalmi egyeztetés – divatos szóval: bevonás - kísért már az elejétől fogva. Tíz év alatt megvalósítottuk a Normafa teljes rehabilitációját. Amióta a terület a kezelésünkben van annyit gyarapodott az erdő, mintha elültettünk volna 250 ezer fát. Különböző túraösvényeket hoztunk létre, játszótereket, vizesblokkokat telepítettünk. Megszüntettük a buszvégállomást, amely hosszú ideig csúfította a Normafa egyik legszebb részét. A helyén ma pihenőpark áll, innen lehet elindulni a különböző túraútvonalakra. 

Megújultak a kiszolgáló egységek, új, kulturált parkolót hoztunk létre, műemléki épületeket újítottunk fel. Különösen kedves számomra a zugligeti Lóvasút-végállomás műemléképülete, ami szintén felújítottunk. A sportolási lehetőségekre is gondot fordítottunk, szánkópályát és sífutópályát hoztunk létre, amelyen a száraz téli napokra is tudunk sportolásra alkalmas terepet biztosítani a helyben készített hóval, mindezt környezetbarát módon. Ennek köszönhetően az elmúlt télen közel 50 havas nap volt a Normafán, a családok nagy örömére.

A Normafa ma már az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, remek kikapcsolódás a családoknak, akik mindemellett is sok egyéb programot is találhatnak a Hegyvidéken.

 Felújítottuk az összes önkormányzati üzemeltetésű játszóteret, és újakat is adtunk át, valamennyi esetben bevonva a fejlesztésbe a környéken élőket. Ezt egyébként rendszeresen megtettük, az elmúlt években mintegy 150 különböző hegyvidéki fejlesztésben kértük ki az érintett lakóközösségek véleményét, javaslatait. 
2018-ban nyílt meg a Kulturális Szalont, ami még a politikai ellenfeleink által is elismerten a hegyvidéki kulturális és közösségi élet egyik fellegvára. 

A Hegyvidék-kártyával, ami 2024 óta applikációval is elérhető, ma már több mint 300 elfogadóhely szolgáltatását lehet kedvezményesen igénybe venni. Létrehoztuk a Hegyvidék első közösségi kertjét a Böszörményi úton, ami megint csak rendkívül népszerű. Az ötlet már régebben felmerült, de korábban nem találtunk megfelelő helyszínt erre a közösségteremtő kezdeményezésre. 

Ma már várólista van, hogy valaki kaphasson egy ágyást a kertben. 

Sorolhatnám még órákon át, hogy milyen széles a hegyvidéki kínálat, aminek értékét az is növeli, hogy a miénk az egyik legbiztonságosabb kerület a fővárosban. Ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években száznál is több térfigyelő kamerát helyeztünk el a köztereinken. Ezek az értékek, ezek a fejlesztések a Hegyvidéket gazdagítják, és bízom benne, hogy a kutyapárti vezetésű önkormányzat nem ezek tönkretételére szövetkezett.

Bár az nem jó jel, hogy Kovács Gergely az első munkanapján átneveztette a „Hegyvidék - több, mint kerület” facebook-oldalt „Budapest XII. kerület”-re anélkül, hogy megkérdezte volna, mi erről a hegyvidékiek véleménye. Nekünk a Hegyvidék nem valamelyik budapesti kerület, hanem a mi Hegyvidékünk, ahol jó élni, ahol biztonságban, ahol otthon vagyunk. Ellenzékben lévő képviselőként is az lesz a célom, hogy megvédjem, amit elértünk, és tovább gyarapítsam a Hegyvidéket.
 

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 19:44
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­­­e­­­l­­d­­ ­a­­ ­s­­z­e­­­x­­i­­­ ­p­u­­­n­­c­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
a-bukott-baloldal-nagy-bibikkel
2024. október 11. 19:42
Sajnos, kedves Krisztina a Kutyapárt teljhatalmat szerzett a 12-ik kerületben. Ezt nem lehet csak azzal magyarázni, hogy sok liberált költözött a kerületbe. Ez a kerületi Fidesz és a Pokorni hibája, hogy egy drogos liberállat került a polgármesteri székbe. Vonják le a tanulságot és kezdjenek el dolgozni: pl. fessék át a buziszivárványos padot, stb. Köszönöm.
masikhozzaszolo
2024. október 11. 19:30
1.sor. tökük/tökünk televan a korrupcióval, a mutyival, a lopással. (állítás, inkább vélelem) 2. Hopp, a bugyellárisban benne van a pénz. Vagy visszatették, vagy nem volt ellopva: Kiváló állapotban, stabil pénzügyi háttérrel adtuk át a kerületet. Ezt az alakuló ülésen a kutyapárti többség is elismerte, hiszen az év első hét hónapjának pénzügyi beszámolóját egyhangúlag fogadták el. 10 hónap után a tartalék 96 százaléka még rendelkezésre áll, így a Hegyvidéknek 244 milliós a tartaléka, 635 milliós szabadon felhasználható fejlesztési forrása van. A bankszámláinkon 1 milliárd forint készpénz. 3. sor. Zöld lesz ez a kerület, itt a sok pénz, és nőni fog a fű! 4. Egyébként minden megy tovább, úgy mint eddig. De összevisszaság nem lesz, lesz gazdája annak a pénznek!
Claudius1
2024. október 11. 19:20
ez jó, egy bukott senkiházi hazaáruló fideszes sír a propagandának. Csókolom, ha ez mind-mind megvalósult, miért nyerte meg totálisan a választást ellenzék? mert ott nem idióta, műveletlen hazaáruló pedofideszjobbágyok vannak többen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!