Azt gondolná az ember, hogy az Európai Parlamentben értelmes emberek ülnek – hát nem

2024. október 16. 15:08

Az EP ámokfutást művel, egy nem létező démosz letéteményesének tartva magát.

2024. október 16. 15:08
null
Szilvay Gergely

 

(Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP)

Azt gondolná az ember, hogy egy olyan intézményben, mint az Európai Parlament, értelmes emberek ülnek, akik értelmes vitákat folytatnak.

Ez azonban értelmiségi mítosz csupán.

Odamegy a magyar miniszterelnök az elnökségi programról beszélni, mire az alkalmat régóta váró baloldali képviselők minibeszédekben átkozzák el őt, majd büszkén távoznak a pulpitus mögül. Látszott, hogy nagyon rákészültek, mintha ez lenne életük fellépése. Kiderült azonban, hogy a nyugati baloldali média hamis toposzait tudják csak ismételgetni.

S mivel beszédeik előre meg voltak írva, azután is ismételgették, hogy Orbán Viktor az első válaszában cáfolta őket.

Az Európai Parlament egy idegen test az Európai Unióban. Jól hangzik, hogy a közvetlen demokrácia letéteményese, csak épp nincs olyan démosz, amely megválassza, mivel nincs olyan, hogy „európai nép”. Európai népek vannak. Őket viszont nem nemzeti frakciók képviselik, hanem nemzeti delegációk, szétosztva ideológiai alapon szerveződő pártfrakciókba. Az EU-nak valójában államszövetségnek, konföderációnak kellene lennie, ezt szolgálja az Európai Tanács, lényegében még az Európai Bizottság is erre lett kitalálva.

Az EP a sapka bojtja kellene hogy legyen – egy kirakatintézménynek találták ki.

Mivel az Európa Tanácsnak volt közgyűlése, az alapítók azt hitték, valami hasonló kell ide is. Eredetileg az országos parlamentek választották az EP tagjait, aztán a közösség elkövette az „ősbűnt” azzal, hogy átállt közvetlen választásra. Azóta az Európai Parlament ámokfutást művel, egy nem létező démosz letéteményesének tartva magát. Ebből kifolyólag pedig mindig is föderalista irányba igyekezett húzni az EU közösségét. 

Az Európai Parlamentben konzervatívként hadakozni, ahogy a miniszterelnök tette, bizony szuverenitásvédelem”

Erre csak rátesz egyrészt az, hogy 2019 óta erősek a szélsőbaloldali frakciók, másrészt az, hogy egyesek Lengyelország és Magyarország elleni fegyverként a többségi döntés­hozatal bevezetését akarják a konszenzusos helyett. Nekünk, mint minden kis államnak – sőt igazából minden nagy államnak is –, addig jó, ameddig konszenzusos a döntéshozatal a nagy kérdésekben. Már csak azért is, mert a mostani vitából is lejött, hogy

a képviselőknek fogalmuk sincs, mi folyik egy másik országban, és így akarnak róla dönteni.

Az Euró­pai Parlamentben konzervatívként hadakozni, ahogy a miniszterelnök tette, bizony szuverenitásvédelem.

Az EP-képviselők a magyar elnökség programja helyett a Magyar­országgal szembeni szokásos érveket hozták fel, és gyakran példálóztak 1956-tal Ukrajna kapcsán. A miniszterelnök úgy érvelt, hogy az 1956-os szabadságharc és az ukrajnai háború két teljesen más ügy. Talán ez igényel némi magyarázatot. Szögezzük le, hogy Ukrajnát megtámadták, Oroszország agresszor, az ukránoknak joguk van védekezni.

Nekünk pedig jogunk van azt tanácsolni nekik, hogy most már végre béketárgyalásokra van szükség.

A helyzet az, hogy 1956-ban a magyarok elsősorban a kommunista kormány ellen keltek fel – és lényegében sikerrel is jártak –, aztán a kommunisták behívták a szovjeteket. Magyarországnak nem voltak oroszok által lakott régiói, Ukrajnának vannak. Magyarország a keleti tömb részeként nem volt független, Ukrajna a Szovjetunió felbomlásával 2022-ig is független volt, és ma is az. Az oroszok az uniós és NATO-semlegességüket szeretnék elérni – ahogy NATO-semleges Ausztria és Svájc, s nem sokkal ezelőttig Svédország és Finnország is az volt.

Szóval más a két helyzet.

Tisztelet a hősöknek! Éljen a nemzeti függetlenség, a szuverenitás!  

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Idehaza régóta ismerjük a végtelenül nívótlan, érvek és értelem híján hőzöngő brancsot. Most kiderült, hogy az EP-ben pont ilyen színvonaltan, sőt olykor bűnöző elemek ülnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2024. október 16. 17:28
Tévedni emberi dolog, de azért Viktornak már lehetne elég tapasztalata….
catalina11
2024. október 16. 17:07
Jose 2024. október 16. 16:51 Néha szoktam nézni a magyar parlament ülését. Ott se láttam még konstruktív vitát, sőt vitát sem. Egy konkrét kérdésre se nagyon válaszolnak érdemben a Fidesz vagy a kormány képviselői és ez nekem nem tetszik. " milyen konkrét kérdésre gondol? Mondjon egy megtörtént példát!
catalina11
2024. október 16. 17:05
Látszott, hogy nagyon rákészültek, mintha ez lenne életük fellépése. Kiderült azonban, hogy a nyugati baloldali média hamis toposzait tudják csak ismételgetni. S mivel beszédeik előre meg voltak írva, azután is ismételgették, hogy Orbán Viktor az első válaszában cáfolta őket." Olyanok, mint a Kormányinfon a libernyákok, egymás után százszor rákérdeznek ugyanarra.
Osztap_Bender
2024. október 16. 17:05
Azt gondolná az ember, hogy az Európai Parlamentben értelmes emberek ülnek – hát nem Akkor mégis mi a f.szt keresünk ebben a gittegyletben? Lölőék pénzét talán?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!