Az önbizalom hete

2024. október 06. 16:49

A miniszterelnök ezek szerint még a mínuszt is plusznak tudja látni.

2024. október 06. 16:49
Orbán Viktor
Bolgár György
Bolgár György
Népszava

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

„Azt állította Orbán Viktor (a parlament őszi ülésszakának nyitó ülésén), hogy »a gazdasági növekedés tekintetében az Európai Unió 27 államából a 11. helyen állunk, növekedésünk üteme az EU átlagának másfélszerese (…), de ezzel nem lehetünk elégedettek, még nagyobb növekedésre lesz szükségünk a jövőben«. Ezzel szemben a tény az, hogy a »gazdasági növekedés tekintetében« a magyar gazdaság a legutóbbi negyedévben nem nőtt, hanem visszaesett, és a 27 ország közül csak négyen teljesítettek nálunk rosszabbul. Ezzel tényleg nem lehetünk elégedettek, bár a miniszterelnök ezek szerint még a mínuszt is plusznak tudja látni.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is állította a miniszterelnök (ugyanott), hogy »az ország pénzügyi helyzete megnyugtatóan stabil. Az államadósságot csökkenő pályán tartjuk; 75 százalékon áll, de nekünk az 50 százalék alatti szintet kell megcéloznunk.«

Ezzel szemben a tény az, hogy az ország pénzügyi helyzete se nem megnyugtató, se nem stabil, a költségvetést sűrűn kell módosítani, az államadósságot pedig nem tartjuk csökkenő pályán.

2022-ben és ’23-ban 73% fölött volt a GDP-arányos államadósság, a legutóbbi negyedévben azonban följebb ment, 75,8%-ra. Ahhoz képest pedig, hogy a 2010-es 80%-ból mennyit tudtak mostanáig ledolgozni, az 50%-os cél elérése alig 70 év alatt sikerülhet is. Az Orbán-unokák remélhetőleg még megérik.

Azt állította ezenkívül Orbán (a szocialista pártelnöknek adott parlamenti viszonválaszában), hogy »önök sokkal kevesebbet költöttek oktatásra és egészségügyre is, mint ahogy azt a mostani nemzeti kormány teszi«.

Ezzel szemben a tény az, hogy forintban természetesen jóval többet költenek, a nemzeti össztermék arányában viszont nem. A szocialisták alatt az állami egészségügyi kiadások mértéke sosem esett 5% alá, az Orbán-kormány időszakában viszont ez az arány 2019-ig folyamatosan csökkent, egészen 4,3%-ra, és csak a Covid-járvány éveiben ment föl ideiglenesen 5% fölé, azóta pedig megint csökken. Az oktatási kiadások részesedése 2010-ben még a GDP 5,5%-át érte el, azóta ugyanakkor folyamatosan ez alatt a szint alatt van. Úgyhogy a miniszterelnöknek – biztos, ami biztos – jó egészséget és több szövegértési képességet kívánunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 06. 19:17
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­k­e­­l­­­d­ ­­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­i­­ ­­­p­­u­­n­c­­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Zsolt75
2024. október 06. 19:12
Az utolsó finghajlító.
Mich99
2024. október 06. 18:58
Bulgár elvtárs, te éljél a szégyen hetében, évében!
Skulo
2024. október 06. 18:57
"Gyuribácsi"! A puszta léted is hazugság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!