A Volánbusz fizetési listáján is felbukkant Magyar Péter testvére

2024. október 10. 11:02

Nem az első eset: a KEHI-jelentésben szereplő Diákhitel Központ-szerződések által érintett egyik cégnél, a PlanB-nél is érdekes családi összefonódások voltak.

2024. október 10. 11:02
null

Nyitókép: Nyitókép: YouTube / képernyőfotó

 

Magyar Péter testvére, Magyar Márton szinte egyidőben dolgozott a Volánbusz Zrt-nek, amikor a TISZA Párt elnöke az állami cég igazgatósági tagja volt – tudta meg a Propeller.

PlanB és Diákhitel Központ

Mint azt korábban már mi is megírtuk a Média1 információi alapján: történt már hasonló eset – épp akkor volt Magyar Péter öccse, Magyar Márton a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a PlanB a Magyar Péter vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt. A Propeller emlékezetet: ezt a Média1-nek Magyar Péter és Magyar Márton is elismerte, 

de egyikük sem lát furcsát az egybeesésben.

Az is ismert, hogy az Átlátszó által nyilvánosságra hozott KEHI-jelentésben szereplő Diákhitel Központ-szerződések által érintett egyik cég, a PlanB Magyarország Kft. Varga Juditot tréningezte a miniszteri kinevezése előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

A Propeller azonban rávilágít: még egy szálon kapcsolódott egymáshoz Magyar környezete és a PlanB. A portál szerint ugyanis Magyar Márton 2019 nyarától a PlanB-től kapott fizetést. Magyar Péter öccse a Média1-nek azt írta: a pandémia kezdetekor távozott onnan – maga mondott fel. 

A Tisza Párt Magyar Márton munkájáról azt közölte:

szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott. 

A párt állítása szerint Magyar Mártonnak a PlanB Magyarország Kft.-nél történt munkavégzése során nem volt rálátása a Diákhitel Központnak végzett munkára, annak előkészítésében/teljesítésében nem vett részt – az ugyanakkor nem derült ki a válaszból, hogy milyen piaci megrendelésekről van szó, vagy hogy Magyar Péternek a Diákhitel Központ Zrt. vezetőjeként tudomása volt-e arról, hogy az általa vezetett állami vállalat egy olyan cégnek ad megbízást, ahol a testvérének fizetést adnak – írja a témáról szóló egyik cikkében a Magyar Nemzet.

A portál szerint erős a gyanú, hogy a Diákhitel Központ és a PlanB Magyarország Kft. közötti, összességében tízmilliós nagyságrendű szerződések létrejöttében főszerepe volt annak, hogy a cég alkalmazta Magyar Péter öccsét.

Dióhéjban a KEHI-jelentésről:

Az Átlátszó szerint a KEHI összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. A vizsgálat szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt. Amikor például a First Voice Kft. elnyerte a 12,1 millió forintos, kérdőíves kutatásról szóló megbízást, egy olyan fordítóirodát is felkértek ajánlattételre, amely nem is tett ajánlatot (mivel vélhetően nem is tudta volna elvégezni a feladatot). A HYPERTEAM Kft.-vel szemben két olyan cég indulhatott, amelyeknek még honlapjuk sem volt, nem adtak le beszámolót vagy csak pár millió forintos bevételt értek el. Így a HYPERTEAM könnyedén nyerte el a folyamat modellezési szerződést 7,4 millió forintért – áll a KEHI jelentésében. A PlanB Kft. mellett egy olyan cég indult 3 alkalommal is, amely 2002-ben adott le utoljára beszámolót, életjeleket nem mutatott (és azóta megszűnt). A PlanB ráadásul drágán is dolgozott: egy 40 oldalas tanulmányt a Z-generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint/oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. De a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett. A First Voice diákhitelezéssel kapcsolatos kutatása, valamint a MESTINT Kft. közvélemény-kutatása 2-2 millió forintból megoldható lett volna, ők azonban 14,5, illetve 12,4 millióért dolgoztak.

Újabb szál került elő

Itt még nem áll meg a történet, a Propeller értesülése szerint ugyanis 

Magyar Péter testvére szinte egyidőben dolgozott a Volánbusz Zrt-nek, amikor a TISZA Párt elnöke az állami cég igazgatósági tagja volt.

A portál arról ír, hogy Magyar Márton 2023 február 1. és 2023 december 31. között állt jogviszonyban a Volánbusz Zrt-vel. Magyar Pétert 2023 márciusában nevezték ki a Volánbusz igazgatósági tagjává, ahonnan az év november 30-ával hívták vissza.

A Propeller ezzel kapcsolatban kérdéseket küldött Magyar Mártonnak – többek közt arról, hogy miért állt jogviszonyban a céggel, milyen munkát végzett, illetve, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy testvére eközben igazgatósági tag volt –, ám a férfi még nem reagált azokra.

Ezt is ajánljuk a témában

Érdekesség:

Magyar Márton, a Tisza Pártot vezető Magyar Péter öccse Kontroll Média Szolgáltató Kft. néven nem rég új céget alapított. Magyar Márton szinte azonnal aktívvá vált a Youtube-on. Magyar Péter tüntetése kapcsán készített egy videót arról, hogy az „állami propaganda” elleni demonstráción jelenlévők mit gondolnak. A megkérdezettek között volt a Momentum bukott politikusa, Fekete-Győr András is, aki Tordai Bencéhez hasonlóan látványosan igyekszik rákapaszkodni a Tisza Párt akcióira.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. október 10. 13:12
A kérdésem a következő: Hány ilyen lista van még? Azokon kiknek a kicsodái vannak rajta? Összesen mennyi pénzt szór ki az állam (kormány) ilyen figurákra, mikor ilyen jövedelmekért más 2-3 hónapig dolgozik keményen? Miért csak most csípi bárkinek a szemét ez? Egy hazafi szavazó.
nyugalom
2024. október 10. 12:58
Ki ez a szintén bekakilós fejü? Mhejvargané tehetsegtelen testvére, de hanyan vannak még?
Mr.Woof
2024. október 10. 12:52
Magyar Márton 2023 február 1 és 2023 december 31 között állt jogviszonyban a Volánbusz Zrt-vel. Magyar Pétert 2023 márciusában nevezték ki a Volánbusz igazgatósági tagjává, ahonnan az év november 30-ával hívták vissza.
sexykitty-5000107
2024. október 10. 12:49
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­­a­ ­­s­z­­e­­­x­i­­­ ­­p­­u­­n­­c­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!