Elolvashatja a teljes KEHI-jelentést a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ túlárazott szerződéseiről

2024. október 03. 20:59

Magyar Péter továbbra sem érzi magát felelősnek az ügyben és pert emleget.

2024. október 03. 20:59

Nyitókép: Attila Kisbenedek/AFP

Elolvasható teljes egészében a Kormányzati Ellenőrző Hivatal (KEHI) azon jelentése az Átlátszó oldalán, amely a portál szerint túlárazottnak állapított meg a Diákhitel Központ által, Magyar Péter vezetése idején kötött szerződéseket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Magyar Péter a színre lépésekor, a Partizánnak adott interjújában azt állította, azért rendelt el a KEHI vizsgálatot az ő általa vezetett Diákhitel Központban, hogy ezzel figyelmeztessék föntről, rendezze a megromlott kapcsolatát az akkori feleségével, Varga Judittal.

Azt is mondta szemrebbenés nélkül, hogy később lezárták a vizsgálatot, „mindenféle megállapítás nélkül”. 

Az Átlátszó azonban szerdán megírta, eljutott hozzájuk a KEHI-vélemény, amely Magyar állításával szemben súlyos megállapításokat tett, többek között azokat, hogy a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központ által kötött több szerződésnél nem volt valós verseny, az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt és a díjazás és az ellenszolgáltatás arányosságát is felveti a jelentés.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Átlátszó szerdai cikke szerint a KEHI összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. A vizsgálat szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt Amikor például a First Voice Kft. elnyerte a 12,1 millió forintos, kérdőíves kutatásról szóló megbízást, egy olyan fordítóirodát is felkértek ajánlattételre, amely nem is tett ajánlatot (mivel vélhetően nem is tudta volna elvégezni a feladatot).

A HYPERTEAM Kft.-vel szemben két olyan cég indulhatott, amelyeknek még honlapjuk sem volt, nem adtak le beszámolót vagy csak pár millió forintos bevételt értek el. Így a HYPERTEAM könnyedén nyerte el a folyamat modellezési szerződést 7,4 millió forintért – áll a KEHI jelentésében. A PlanB Kft. mellett egy olyan cég indult 3 alkalommal is, amely 2002-ben adott le utoljára beszámolót, életjeleket nem mutatott (és azóta megszűnt). A PlanB ráadásul drágán is dolgozott: 

egy 40 oldalas tanulmányt a Z-generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint/oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. De a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett. 

További adalék, hogy a First Voice diákhitelezéssel kapcsolatos kutatása, valamint a MESTINT Kft. közvélemény-kutatása 2-2 millió forintból megoldható lett volna, ők azonban 14,5, illetve 12,4 millióért dolgoztak. Ugyanígy túlárazottnak tartotta a KEHI a Think&Thank Kft. megbízását is, amely során Facebook-posztokon és egyéb kevésbé erőforrás-igényes feladatokon túl sok mindent nem csinált a cég 14,7 millió forintért.

A KEHI dokumentuma szerint ráadásul a First Voice és a Think&Thank Kft. székhelye megegyezik, emellett a First Voice vezető tisztségviselője, Ézsiás Beatrix a Think&Thank ügyvezetője is volt. Ézsiás nem mellékesen tavasszal és nyáron több alkalommal adott instrukciókat a Tisza Párt aktivistáinak.

Magyar Péter reagált

Magyar Péter csütörtökön brüsszeli sajtótájékoztatóján reagált a fejleményekre. A Telex összefoglalója szerint ezen azt állította, többször találkozott Hadházy Ákossal, akivel emiatt került összetűzésbe. Elmondta neki a kérdéses szerződések történetét, igyekezett mindent elmagyarázni neki a többéves folyamatokról. Szerinte akkor minden szabályszerűen zajlott, a legtöbb ügyet a munkatársai intézték közvetlenül, nem pedig ő. Hadházy erről másként nyilatkozott a csütörtöki Magyar Narancsban.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar szerint az ő vezetése alatt sikeres volt a Diákhitel Központ, és rengeteg új ügyfelük lett ebben az időszakban.

Azt is mondta, az MFB közleménye által sugalltakkal szemben valójában önként távozott, a lelkiismerete pedig tiszta.

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2024. október 03. 22:59
Elmebeteg és korrupt, kell még valamit mondanom, Ildikó?
sexykitty-5000103
2024. október 03. 22:39
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­­k­­e­­­l­­­d­­ ­a­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­p­u­­­n­­­c­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
2024. október 03. 22:36 Szerkesztve
"A MESTINT Kft. tulajdonosa dr. Bozsonyi Károly, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója, aki egyúttal a kormánymédia rendszeres megszólalója is. A PlanB Kft.-ről pedig többek között azt is tudni, hogy kommunikációs tanácsokat adott Varga Juditnak, és ők végezték a tréningjét nettó 6,4 millió forintért 2019-ben. A PLanB azonban más szempontból is érdekes. A 444.hu 2016-os cikke szerint a cég társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője Woth Márton volt, aki Gulyás Gergellyel és Loppert Dániellel 2005-ben megalapította a Fidesz Ifjúsági tagozatát. Woth ezen kívül részt vett a Fidesz több nagyszabású kommunikációs akciójában is." JÁJ!!!! Hát ezért nem nyilvános? :DDDDDDDDDD Fura, hogy az a faszkalap propagandista Hont, erről a részéről a dokumentumoknak nem ugatott semmit...
kunfia1
2024. október 03. 22:34
"Elolvashatja a teljes KEHI-jelentést a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ túlárazott szerződéseiről" "Az Átlátszó most megszerezte a szóban forgó (nem nyilvános) jelentést, és annyit biztosan állíthatunk, hogy az anyag nem támasztja alá Magyar utóbbi kijelentését: a dokumentum 2021 augusztusában elkészült, és igenis tartalmaz megállapításokat." Aha, elolvashatom a nem nyilvános KEHI jelentést? :DDDDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!