A Magyarországról állítólag elüldözött CEU konferenciát szervez a magyar EU-elnökségről

2024. október 18. 18:56

A magyar kormány egy jól ismert kritikusát is meghívták a konferenciára.

2024. október 18. 18:56
null

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Novemberben nemzetközi konferenciát rendeznek a Soros-egyetemen a magyar EU-elnökségről, amelyen többek között a nemrégiben a Szuverenitásvédelmi Hivatal által vizsgált Transparency International (TI) is részt vesz – írta meg a Magyar Nemzet.

A konferencia nyitóbeszédét Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke tartja, aki korábban többször bírálta a magyar kormányt. A konferencia külön érdekessége, hogy a magyar EU-elnökség még két hónapig tartani fog, hiszen az csak 2025. január 1-jével zárul.

A Transparency International Magyarország és a ConnectEurope Egyesület közösen szervezi az eseményt, amelynek helyszíne a Soros-féle CEU Demokrácia Intézete lesz. Jourová, aki a jogállamisági mechanizmus elindításának egyik kulcsfigurája, a magyar EU-elnökség kritikus értékelésére készül, miközben korábban is több alkalommal kritizálta Magyarországot, például az elnökségi jelszó miatt. 

Jourová nyíltan kijelentette, hogy az Európai Bizottság politikai támadást indított Orbán Viktor ellen.

2024 április 15-én Athénban találkozott Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel. Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu

A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint Jourová meghívása illeszkedik a Transparency International Magyarország irányvonalához, amely gyakran kritizálja hazánkat. A Hivatal jelentése szerint a TI többnyire külföldi forrásokból működik, nem átlátható, és a tanulmányai jelentős hatással vannak a magyar politikai és társadalmi életre. A konferencia másik társszervezője, a

2023-ban alapított ConnectEurope Egyesület, amelynek elnöke a korábbi SZDSZ-es politikus, Szent-Iványi István.

Az egyesület célja az Európai Unióval kapcsolatos társadalmi párbeszéd és vitafórumok létrehozása.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000117
2024. október 18. 21:01
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­­­k­e­­­l­­d­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­­­x­­­i­ ­p­­u­­n­c­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Bunyevac1964
2024. október 18. 21:00
Le kell kapcsolni az elektromos hálózatról, karbantartás ürüggyel
baropa
2024. október 18. 21:00
Minden egyes résztvevő megfigyelés alatt álljon.
2024. október 18. 20:58 Szerkesztve
Soros György a tűzzel játszik. Meg a fia is. Amit Amerikában megtehet, abba itt belehal. Ez az ország nem az ő játszótere.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!