Telex, Klubrádió, Magyar Hang, 444... – itt a lista, mely médiumoknak jutott a guruló dollárokból

2024. január 27. 14:35

Nem kis összegekkel támogatta a budapesti amerikai nagykövetség a baloldali médiumokat.

2024. január 27. 14:35
null

A Media 1 hosszú elemzésben gyűjtötte össze, mely baloldali médiumok kaptak pénzt az USA budapesti nagykövetségétől, amelyből kiderül, hogy mely médiumok jutnak támogatási összeghez az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tavaly ősszel kiírt médiatámogatási pályázatának keretösszegéből.

Mint a Media 1 pénteki cikke tájékoztat: a 444-et és a Qubit nevű baloldali portálokat működtető Magyar Jeti Zrt. nyert az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Mérték Médiaelemző Műhellyel és az Ökotárssal közös, médiát támogató pályázatán, ahol több mint 16 millió forinthoz jut az Uj Péter és Kardos Gábor nevével fémjelzett cég.

Nagyot kaszáltak egyes médiumok

Mint a témában írt cikkében a Magyar Nemzet fogalmaz: a támogatásoknak az a céljuk, hogy 

a külföldi donorok megkapják, amit a pénzükért cserébe várnak, ami pedig nem más, mint a külföldi érdekek szolgálata.

Mint a Media 1 a témában tájékoztat: „a pályázat beadási határidejéig 32 pályázat érkezett, de ebből meg nem nevezett 6 pályázót formai okokra hivatkozva kizártak. Az összesen 26 érvényes pályázat közül most 15 jutott hozzá a támogatáshoz, amire összesen több mint 115 millió forint, egészen pontosan 115.608.880 forintot fordítanak.”

A Magyar Jeti hatalmasat kaszált

Kiderült az is, hogy a Magyar Jeti volt az amerikai pénzek egyik legangyobb nyertese. Mint írják: „a pályázati döntés alapján a 444.hu közel 10.25 millió forintot kap, míg testvérlapjuk, a Qubit mintegy 6,45 millió forintot, így a Magyar Jeti Zrt. két lapjával, együttesen 16,7 millió forintot költhet el az amerikai támogatásnak köszönhetően.”

Mások is komoly összegeket kapnak: A Magyar Hang közel 10 milliót, a Telex majdnem 8 milliót szakított

„A Tilos Rádiót működtető alapítvány valamivel több mint 10 millió forintot kap. A Debreciner nevű, Debrecenben működő helyi portál 9,99 millió forintot kap. Az Átlátszó és a Magyar Hang kiadója, az Alhambra-Press Bt. is ehhez nagyon hasonló támogatási összegben részesedik” – sorolja a Media1.

Mint írják: „a Jelen című hetilapot működtető Liberty Press Kft 9,5 millió forinthoz, míg a Borsod24 / Szol24 / Szabolcs24 nevű lokális honlapok kiadója, az Esélyegyenlőség és Fenntarthatóság Egyesület 9,3 millió forinthoz jut hozzá. 

A Magyar Narancs internetes oldala is a szerencsés pályázók közé tartozik: 9,9 millió forintot kapnak.”

Azonban a Telex.hu-t működtető Van Másik Zrt-nek is jutott a támogatásból. Az adatok szerint „a cég 7,8 millió forint támogatáshoz jutott”, míg „a Klubrádió 5,1 milliós támogatást kap az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől.”

A lap elemzése kitér arra is: a fentiek mellett „a Greenfo nevű, környezetvédelmi portál 5 millió forintos támogatáshoz, a Szabad Pécs 4 millió forinthoz jutott hozzá. Egy podcast, a Másfél Flekk Kft. által működtetett Az élet meg minden mintegy 3,4 millió forintot kap. A Nyugat.hu nevű portált működtető egyesület 4,98 millió forintot kap.”

Az alábbi táblázatban tekinthetik meg, hogy mely médiumok mekkora összegeket nyertek: 

 

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay


 

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esvany-0
2024. február 12. 23:01
Ezeket a szennylapokat most kérem bezárni. Úgyis azt állítják, hogy diktatúra van, legalább lehessen egyszer igazuk is!
2024. február 12. 22:23 Szerkesztve
Elég csak beleolvasni egy médiába és egyből jól látszik ki pénzeli, hazaszeretők vagy hazaárulók..
Lajoss
2024. január 29. 11:37
Ne röhögtessetek…a csicska-párt-médiátok milliárdokat költenek a hazug propagandára,azt mikor számoljátok össze?! Mocskos pártállam. 🤮
Poldi bácsi
2024. január 28. 10:03
Ennyi pénzért elárulni a hazájukat?! Ezek igazi kispályás koldusok...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!