Nem lesz itt laboratóriumi húskolbász: betiltanák a műhúst Magyarországon

2024. január 25. 15:14

Követné hazánk Olaszország példáját.

2024. január 25. 15:14
A termesztett hús, amelyet formázni kell ahhoz, hogy külleme megegyezzen a hagyományos húséval

A műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről is egyeztetett hivatalában Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével, csütörtökön – közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel. Közleményük szerint a tárcavezető ismertette, hogy 

Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és a forgalmazást is, ezt „hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja”. 

A szabályozás kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, mert széles körű párbeszédet szeretnének folytatni a témában. 

A miniszter szerint meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. 

Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, „álromantika alakul ki az élővilág kapcsán”. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem – fűzte hozzá, jelezve: ezért azon dolgoznak, hogy miként tudják a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani. 

Nagy István kitért arra is, hogy soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a hazai élelmiszeripari beruházások támogatására. „A fejlesztések megvalósításában hazánk számít az olasz befektetőkre és technológiai tudásra is.” 

A megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségek kezelése is szóba került. Ennek kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy piacfoglalás történik, ebben a helyzetben pedig „kötelességünk megvédeni a magyar gazdák érdekeit”. 

Magyarország számára fontos alapelv, hogy az unióba a harmadik országból beáramló élelmiszereknek meg kell felelniük az uniós minőségi előírásoknak is – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2024. január 26. 17:21
A TERMÉSZETELLENES GÉNMÓDOSÍTÁSOK KÖVETKEZŐ, KITALÁLT FOKOZATA, HOZZÁ-NEM-ÉRTÉSSEL!
2024. január 26. 08:23 Szerkesztve
És vajon aki nem akar húst enni, az miért vágyik szójafasírtra, szejtánpörköltre, mi az anyja faszáért nem elégszik meg a természet adta növényi ételekkel? ------ Ez a legjobb kérdés erre a műhús kísérletekre. Oda fognak jutni nemsokára, hogy laboratóriumba akrják előállítani a teljesen steril műtehenet is, amelyik majd tejszerű folyadékot is ad az ínyenceknek. Ezek a 'divathullámok visszavezethetők az idióta sci-fi filmekhez, amikor odamegy az büfében az automatához, amibe bepötyögteti hogy tejfölös csirkepörköltet kér uborkasalátával, a gép elkezd kicsit zúgni, prüttyögni és ott is van a tányéron a kivánt menü, helyben frissen legyártva. Ezek ma is úgy mennek a bevásárlóközpontba, és veszik le a szeletelt sonkát a polcról, mintha ott teremne.
Málaga21
2024. január 25. 22:22
Helyes, tiltsák be.
Gonella
2024. január 25. 17:35
kétlem, hogy az olaszok ideológiai alapon döntöttek, DE ÉPP EZÉRT JÓL DÖNTÖTTEK! műhúsból nem tudnának annyiféle sonkát csinálni! és ez így van jól! emberellenes akik ezt a gmo, műhús és egyéb ilyen forradalmakat szorgalmazzák! életveszélyesek!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!