Európai vaj, amely sokszorosan lekörözi az amerikait – nem véletlenül egyre nagyobb kedvenc
Érdekes megállapítást tettek a szakemberek a két vaj összehasonlítását követően. Nem véletlen az európai vaj fokozódó népszerűsége.
Újra itt a Gault & Millau!
nyitókép: Mindmegette.hu
Jövőre ismét megjelenik Magyarországon a Gault & Millau nemzetközi étteremkalauz – értesült a Mandiner. Úgy tudjuk, a főszerkesztő személye eldőlt, az étteremkritikusok oktatása már zajlik, s az már biztos, hogy hosszú kihagyás után
2025 tavaszán ismét olvasható lesz az ikonikus gasztronómiai kiadvány.
A Gault & Millau a világ egyik legismertebb étteremkalauza, amely független nemzetközi étteremkritikusok véleményét tükrözi. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét, koncentrálva a konyha teljesítményére és a minőségre.
Nem specializálódtak egyetlen stílusra, vagyis a minősítést nem befolyásolja, hogy az étterem például klasszikus, modern, multikulturális vagy éppen vegetáriánuskonyhát képvisel. A kalauz 1-20 pontig terjedő skálán értékeli az egyes vendéglátó helyeket, emellett „sapkákat” is oszt (1-től 5-ig).
A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault & Millau kalauz; Magyarországon először 2012-ben adták ki. A kiadvány egészen 2017-ig jelen volt a magyar piacon, ám áprilisban jött a hír, hogy addigi formájában megszűnik, helyette pedig egy kibővült, regionális formában jelenik meg új címen, s Magyarországon kívül Csehország, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia és Szlovénia területén értékeli az éttermeket. A szervezeti átalakulással egyidőben Molnár B. Tamás lemondott a főszerkesztői pozíciójáról.