Trollkodásnak tartja a nemzetközi jogász, hogy a kormány busszal akarja elvinni a migránsokat Brüsszelbe

2024. szeptember 07. 13:34

Lattmann Tamás elismerte, az Európai Unióban mindig felkapják a fejüket, ha valaki elkezdni feszegetni a rendszer határait.

2024. szeptember 07. 13:34

Nyitókép: Rétvári Bence, a migránsok szállítására szánt buszokkal a népligeti autóbusz-pályaudvaron (Fotó. MTI: Illyés Tibor)

A magyar kormány azért nem hajtja végre a fizetési kötelezettségét, mert nagyon jól tudja, hogy a uniós jogi szabályok ilyen helyzetre nem tartalmaznak részletes szabályokat – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Lattmann Tamás nemzetközi jogász, az Európai Bíróság migrációs ítéletével kapcsolatban. Ismert, az Európai Unió Bírósága a júniusi európai parlamenti választások után példátlan súlyos pénzbüntetéssel sújtotta hazánkat, mert Magyarország nem teljesítette a befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban 2020 decemberében hozott bírósági ítéletet.

Hazánk azonban nem hajlandó fizetni, sajtóhírek szerint ezért az Európai Bizottság – immár másodszor – fizetési határidőt szabott a magyar kormánynak a 200 millió eurós büntetés befizetésére. 

Gulyás Gergely augusztusban jelentette be, hogy „Ha Brüsszel migránsokat akar, megkapják őket”, azaz 

ha továbbra is olyan szabályozást akarnak kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor minden migránsnak felajánlják a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítják őket.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken egy sajtótájékoztató keretében mutatta be azokat a buszokat, amellyel a migránsokat szállítanák Brüsszelbe. Ahogy Lattmann Tamás az ATV műsorában fogalmazott, 

Ezt is ajánljuk a témában

némi mosollyal figyeli, hogy az Európai Bizottság mindenféle határidőket szab a fizetésre a magyar kormány számára, miközben erre nincs jogi alapja.

Bár Lattmann trollkodásnak minősítette a belengetett buszoztatás, ezzel együtt elismerte, hogy az Európai Unióban mindig felkapják a fejüket, ha valaki elkezdni feszegetni a rendszer határait. 

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

 

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petronius50
2024. szeptember 08. 06:18
" Lattmann Tamás nemzetközi jogász" Inkább nemzetközi hazaáruló...
alfonzo
2024. szeptember 07. 18:50
Legyen kis öröme a hazai söpredéknek is
Bastyaelvtars
2024. szeptember 07. 18:48
Jogerős bírósági döntés ellen lehet trollkodni, csak semmi értelme. A végén mindenképpen ki fogjuk fizetni a pénzt, csak így maximum még drágább lesz és még politikai következménye is lesz...
kakukk_madar
2024. szeptember 07. 17:45
Ezek a sehonnani nemzettelenek annak örülnének, hogy a források megvonása után, még ezt a büntetést is lenyomnák az országon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!