Németországnak csatlakoznia kellene hazánk Brüsszel elleni migrációs harcához – Gulyás Gergely a Mandinernek a német választásokról

2024. szeptember 02. 12:44

A migráció és az orosz-ukrán háború kapcsán is érdekes helyzet állt elő a két kelet-német tartomány választásain, amelyeket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kommentált a Mandinernek.

2024. szeptember 02. 12:44
Gulyás Gergely
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

„Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig” – kommentálta a Mandinernek a türingiai és szászországi német tartományi választásokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ezt is ajánljuk a témában

„Azok a pártok, amelyeket a német terminológia szerinti szélsőjobboldaliként vagy szélsőbaloldaliként tartanak számon, többségbe kerültek a tartományi törvényhozásban. A CDU választhat, hogy az AFD-vel vagy a szélsőballal, a német állampárt utódszervezeteivel fog össze” – tette hozzá.

Gulyás Mandinernek kifejtette:

„Az egész kampányban a legmeghatározóbb téma a migráció és a migráció miatt drámaian romló közbiztonság volt, ebből a szempontból 

Németország számára is fenyegető az Európai Bizottság és az EU Bíróságának fellépése a példás magyar déli, egyben schengeni határvédelem miatt. Ha Brüsszel nem változtat azon szándékán, hogy felszámoltassa Magyarországgal a schengeni külsőhatár-védelmet, akkor Berlin és a német tartományok is újabb migrációs hullámokkal szembesülhetnek. 

Ezért bízunk benne, ez a választási eredmény a német politika gondolkodni képes erőit arra indítja, hogy Németország is segítse Magyarországot a hatékony schengeni határvédelem fenntartásáért Brüsszel ellen folytatott küzdelmében.”

Megjegyezte azt is: „Valójában az orosz-ukrán háború megítélése szempontjából is érdekesek a német tartományi választások, hiszen Szászországban és Türingiában is a fegyverszállítással szembenálló, azonnali tűzszünetet és békét követelő álláspont jutott többségbe, mert ott nem csak az AfD és a BSW képviselte ezt az álláspontot, hanem a CDU-s szász miniszterelnök is, azaz 

az emberek 80 százaléka a háború és a fegyverszállítás ellen, valamint az azonnali tűzszünet és a béke mellett szavazott.

A szász CDU-s miniszterelnök politikája e tekintetben minden szavában szembe ment a szövetségi CDU hivatalos politikájának.”

„A pártok közül egyedül a CDU tudott megmaradni néppártnak, akkor is, ha türingiai eredménye története egyik legrosszabb eredménye, Szászországban pedig a miniszterelnöki pozíciónak és a CDU szövetségi politikájával való szembenállásnak köszönhetően tudta megőrizni pozícióit. A ‘no war, no gender, no migration’ ügyében az AfD és BSW álláspontja közt nincs különbség” – mutatott rá Gulyás Gergely.

Ezt is ajánljuk a témában

A választások eredménye

Vasárnap két keletnémet tartományban, Szászországban és Türingiában tartottak parlamenti választásokat. 

Az AfD Türingiában a legerősebb, Szászországban a második legerősebb politikai erővé vált, 

történelmi sikereket, Türingiában 30,6, Szászországban 32,8 százalékot érve el.

A Szászországban a miniszterelnököt adó CDU eddigi legrosszabb eredményét érte el, de 31,9 százalékával továbbra is a legerősebb erő maradt. Türingiában viszont a párt az előzetes felmérésekhez és a legutóbbi választási eredményéhez képest is jobb eredményt ért el 23,6 százalékkal.

A szövetségi szinten mindössze nyolc hónappal, tartományi szinten pár hónappal ezelőtt alapított, retorikájában a bevándorlást korlátozni és a háborút diplomáciai úton megoldani kívánó, valamint mielőbbi békét sürgető Bündnis Sarah Wagenknecht (BSW) párt mindkét tartományban, bár az előzetes közvélemény-kutatásokhoz viszonyítva valamivel rosszabbul szerepelve, Szászországban 11,8 százalékkal, Türingiában pedig 15,8 százalékkal egyértelműen 

a harmadik legerősebb párttá lépett elő a CDU és az AfD mögött.

A pártalapító hölgy 1989-en lépett be a kelet-német kommunista állampártba.

A szövetségi kormánykoalíció pártjai ezzel szemben viszont óriási pofont könyvelhetnek el. Németország legidősebb pártja, a kancellárt is adó és mindkét tartományban kormányon lévő SPD Türingiában 2019-hez képest 2,1 százalékkal kevesebb szavazatot kapott és 6,1 százalékon végzett, míg Szászországban 7,3 százalékkal minimálisan ért el rosszabb eredményt, mint öt évvel ezelőtt.

A Kelet-Németországban egyébként is gyengélkedő, azonban mindkét tartományban szintén kormányon lévő Zöldek Türingiában csúfos vereséget szenvedve kiestek a tartományi parlamentből, míg Szászországban több mint 3 százalékot veszítve 5,1 százalékkal épphogy megugrották az öt százalékos bejutási küszöböt. A szövetségi szinten legkisebb koalíciós társ,

a liberális FDP beleállt a földbe, és elképesztően gyenge eredményekkel egyik tartományi parlamentbe sem jutott be. 

Türingiában a német kommunista utódpárt Die Linke majdnem 18 százalékot veszítve 13,1 százalékot ért el. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2024. szeptember 02. 18:48
Megoldják. Tömegesen választójogot adnak az új-németeknek. Majd natív iszlám pártba gyűlnek és kész is az Alaptörvényen alapuló kalifátus jogállamilag.
Szerintem
2024. szeptember 02. 18:09
Felfoghatják ezt a német balfaszok gúnyos fricskának is. Baszogatnak bennünket éppen eleget, ők is.
Intel
2024. szeptember 02. 16:42
Gulyás úr fantáziálásával szemben a berlini politikai elit, amit az USA judeoplutokratái vezetnek pórázon, miközben milliárdos jutalomfalatokkal buzdítják őket, nos ez a politikai elit harsány kacajra fakad a három tartomány fölhorgadó reménységét látva. Ott Berlin belső köreiben pontosan tudják, hogyan kell kisiklatni az ilyen populista kezdeményezéseket. De mindenki más is láthatja amennyiben tanulmányozza az EP választások szomorú következményeit.
nempolitizalok-0
2024. szeptember 02. 16:29
Pakoljatok libsik és tűnés a picsába! "A német kancellárnak és a Németországi Szövetségi Köztársaság kormánykoalíciójának „csomagolnia” és fel kell szabadítania helyeit az állami parlamentekben a türingiai és szászországi regionális választások elvesztése miatt – mondta Alice Weidel, a Szövetségi Köztársaság társelnöke. az Alternatíva Németországnak (AfD) párt. "Olaf Scholz kancellárnak le kell vonnia a következtetéseket, és koalíciós partnereivel együtt össze kell pakolnia a csomagjait és el kell hagynia a helyeit " - mondta a politikus a Welt televíziós csatorna idézete szerint . Hozzátette, hogy e régiók lakosai a választásokon a kormánypártok koalíciójának eltávolítására szavaztak, amelybe Scholz Németországi Szociáldemokrata Pártja (SPD), a Zöldek és a Szabad Demokrata Párt (FDP) tartozik."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!