Értékel a Politico: ebbe most beleremegett Scholz kormánya

2024. szeptember 02. 09:14

A második világháború óta legnagyobb diadalát aratta a „szélsőjobboldal” – írják.

2024. szeptember 02. 09:14
null

Nyitókép: RALF HIRSCHBERGER / AFP

A vasárnapi tartományi választások diadalt jelent az AfD-nek, politikai pofont a kormánypártoknak – írja a Politico. 

A brüsszeli székhelyű lap szerzője szerint a kormánypártoknak meg kell vizsgálniuk, hogy mi lehet az oka, hogy hiába „szélsőséges” az Alternatíva Németországért, mégis őket válasszák az emberek a centrista pártok helyett. 

A cikk megjegyzi: a rossz teljesítmény újabb szög a kormánykoalíció koporsójában. 

A zöldek és a liberálisok Türingiában annyira rosszul teljesítettek, hogy az előzetes eredmények alapján még az öt százalékot sem érték el és kieshetnek a tartományi törvényhozásból. 

„Bár az SPD a választásokon kevesebbet veszített (mint a többiek), de eredménye még így is siralmas volt” – fogalmaz a Politico szerzője. 

A lap elemzése szerint az eredmény különösen kedvez Vlagyimir Putyinnak, mivel az AfD és a szintén jó eredményt elérő baloldali BSW is az ukránok katonai támogatása ellen van. 

A Politico megjegyzi: úgy tűnik a kelet-németek nem bíznak meg a német szövetségi kormányban, hiszen háromból egy szavazó annak ellenére az AfD-re voksolt, hogy a tartományi titkosszolgálatok a párt egyes ágait „szélsőséges csoportoknak” minősítették. 

A választások előtti felmérések szerint a választókat a migráció aggasztotta leginkább.

A német közszolgálati televízió egyik felmérése szerint a választók 81 százaléka értett egyet ezzel az állítással: „Alapvetően más menekültpolitikára van szükség, hogy kevesebb ember jöjjön hozzánk.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gytn
2024. szeptember 02. 18:11
Mi itt keleten hálásak lehetünk nyugati barátainknak, hogy 40 évig járhattuk a kommunizmus építésének rögös útját. Ugyancsak hálásak lehetünk nekik, hogy megtanultuk: akiket lenáciznak, leklerikálisoznak, lekulákoznak - no ezek a legderekabb emberek. Mi itt volt vasfüggöny másik oldalán sok mai nyugati (hazai) lapot (mint Politico, 444) úgy olvasunk, mint régen a szocialista újságokat. Az AFD-t nem tudom, milyen társaság, de amiket írnak róla, az alapján igen derék emberekből állhat.
2024. szeptember 02. 12:52 Szerkesztve
"a kormánypártoknak meg kell vizsgálniuk, hogy mi lehet az oka, hogy hiába „szélsőséges” az Alternatíva Németországért, mégis őket válasszák az emberek a centrista pártok helyett. "- Na , ha már vizsgálniuk kell a nyilvánvalót az régen rossz. Én nem vagyok politikus, de még én is tudom vizsgálódás nélkül is...Amúgy ez remélhetőleg el fog indítani egy lavinát. Mindig az első áttörés a nehéz, ha az megtörténik, utána már minden megy a maga útján...
Tegnap
2024. szeptember 02. 12:08
h040183 2024. szeptember 02. 09:52 Már nincs sok normális angol, mint német sem. Angliában a “jobboldali” újságok nácizták le az AfD-t. Ugyanazok, akik mindig belerúgnak Magyarországba meg Orbánba, mert itt egy fasiszta diktatúra van, szólásszabadság nélkül. A globalista agymosás negyven-ötven év alatt ezt elintézte nekik. Itt is működik, csak a poloskamániát kell nézni.
eljolesz
2024. szeptember 02. 11:22
Azért levezethetnék már egyszer, hogy mitől szélsőséges vagy szélsőjobboldali pl. az AfD (de a Fideszről , a VOX-ról, vagy Le Penről is ezt írják). Amúgy tényleg egy igazi Politico cikket szemléztek? Mert rendben van, a Putyinozás megvolt, de Orbán felelőssége fel sem merült. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!