Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Míg a DK a szuverenitásért aggódik, addig az Alapjogokért Központ szerint erősítené a demokráciát a válsztókerületek arányosítása

2024. szeptember 06. 23:02

A javaslat időszerűségét nemcsak a demográfiai változások támasztják alá, hanem a törvényi szabályok is a szervezet szerint.

2024. szeptember 06. 23:02

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Alapjogokért Központ (AJK) közösségi oldalán reagált a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének beszámolójára, melyben javaslatot tettek az országgyűlési egyéni választókerületek egy részének átalakítására. Bejegyzésükben leszögezték, hogy üdvözlik a javaslatot, 

időszerűnek és szakmailag megalapozottnak tartják.

Felidézték, hogy a 2011-ben elfogadott választási törvény – ellentétben a korábbi szabályozással – bevezetett egy fontos garanciális előírást, mely szerint, 

ha túlzottan megnő a különbség az egyes egyéni választókerületekben élő választópolgárok száma között, akkor módosítani kell a beosztást. 

E szabály által biztosítható, hogy minden választópolgár szavazata ugyanannyit érjen, azaz minden választókerületben közel azonos számú szavazattal lehessen mandátumot szerezni. 

„2010 előtt, a régi választási rendszer utolsó éveiben óriási aránytalanságok alakultak ki, melyekre az Alkotmánybíróság is rámutatott. Mindezt az akkori baloldali többség teljesen figyelmen kívül hagyta, így a helyzetet 2011-ben, a jobboldali többségű Országgyűlés rendezte” – emlékeztetett a szervezet.

Majd azzal folytatták, hogy a mintegy másfél évtizede kialakított választókerületi beosztás akkor megfelelt a demokratikus követelményeknek, azóta ugyanakkor több helyen is változott a népességszám. 

Az aránytalanságokat orvosolná az NVI

Az NVI javaslata épp ezen aránytalanságokat orvosolná: ahol a népesség növekedett, ott a választókerületek számát is növelni kívánja – például Pest vármegyében –, ahol pedig csökkent, ott a választókerületek számát is csökkentené – például Budapesten. „Ez megfelel a választási törvény előírásainak, a demokratikus és alkotmányos normáknak, 

egyben garantálja a választókerületi rendszer arányosságát és a szavazatok egyenlő értékét” 

– magyarázták.

A javaslat időszerűségét pedig nem csak a demográfiai változások támasztják alá, de az is, hogy a 2026-ban esedékes országgyűlési választás előtti évben a törvényi szabályok szerint már nem lehet módosítani a választás alapvető szabályain, így a kiszámítható és alkotmányos jogi környezetet még idén indokolt megteremteni. „Mindezek miatt az Alapjogokért Központ egyetért az NVI javaslatával” – húzták alá állásfoglalásukban.

A vonatkozó posztot alább olvashatja teljes terjedelmében:

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nnjohn
2024. szeptember 07. 08:07
Az EURÓPAI PARLAMENT esetében meg még kirívóbb ez az arány. Az EURÓPAI parlamentben 80 %-ban ülnek a tagországok fővárosaiból származó és ott lakó képviselők, akik az uniós fővárosok mindössze 60 millió lakosságát képviselik a 400 millió vidéki uniós lakossággal szemben. Így nem csoda, ha mindenféle idegen NGO-kiszolgáló bagázzsal találkozunk.
nnjohn
2024. szeptember 07. 08:07
Az összes eddigi választókerületi módosításokat az UNIÓ elvárás írta elő, ugyanis már volt olyan választókerület, ahol majdnem DUPLA annyi ember élt, mint a szomszédos területen. A kerületek határai igenis kell, hogy kövessék a népességmozgásokat is, no persze szoros keretek között, hiszen nem léphetnek túl a megyehatárokon, meg stb.... Én a problémát és a demokráciaellenességet inkább a LISTÁS választásnál látom. Ugyanis az országos listáknál NEM lehet senkit lehúzni, sorrendet megcserélni és új neveket felírni. Miközben az egyéniben olyan qrvára igyekeznek megfelelni az egyforma népesség-képviseletnek, a listáson simán bejutnak főleg a fővárosi emberek. Így az össz lakosság 20 %-át kitevő Budapestnek van 40-48 % képviselete a parlamentben. Merthogy a pártlisták bejutó helyein gyakorlatilag 90-95 %-ban budapestiek tolonganak.
Gullwing
2024. szeptember 07. 07:46
Majd megint jönnek az ostoba korcsok és visitanak hogy sérül a demokrácia... Pedig csak az agyuk maradéka sérül megint..
Osztap_Bender
2024. szeptember 07. 07:05 Szerkesztve
A választókerületek módosítgatása kizárólag a választási csalásokat szolgálja. Ezek tologatásával lehet módosítani a választól létszám szerinti összetételt. Ahol bizonytalan a helyzet, hozzácsapunk egy cigány fertőzött területet, máris biztos a győzelem. Ez a fideszes maffia újabb és várhaton sikeres akciója. Maffia államban élünk a hangoztatott demokrácia helyett, ahol minden disznóságra van állami magyarázat, méghozzá több állami szervtől. Mindegyik vezényszóra ismételgeti, erősíti az előírtakat. Észrevettétek már vagy még csak sejtitek, mint macska az esőt? (Ezektől már "Jani bácsi" is tanulhatna modernizált, digitalizált népkábítást. Ö már csak "kismiska" lehetne ezekhez képest, ő a munkásőrség jelölőgyűlésekre való kirendelésével igyekezett befolyásolni a választásokat.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!