Másfél millió forint a kikiáltási ára a Tanácsköztársaságot támogató Bíró Mihály reklámplakátjának

2024. szeptember 30. 21:26

A Modern Színpad a korabeli Budapest legkedveltebb kabaréja volt.

2024. szeptember 30. 21:26
Sal Endre
Sal Endre

Nyitókép: A másfél millió forintért kínált plakát egy részlete és Bárdos Artúr, a Modern Színpad felvirágoztatója. Fotók: Budapest Poster Gallery/Wikipedia.

Nem kevesebb, mint másfél millió forint a kikiáltási ára annak a ritka, nagyméretű plakátnak, amelyen 1916 őszén a Modern Színpad költözését jelentette be a vezetőség. A Modern Színpadról tudni kell, hogy a korszak legnívósabb kabaréját hozta tető alá. Nagy Endre tette le az alapjait, 1915-ben pedig érkezett Bárdos Artúr, a pesti színházi élet meghatározó írója és augusztustól már ő állította össze a repertoárt az Andrássy úton üzemelő apró kabaréban. 

Fellépett például a korszak ünnepelt komikusa, Huszár Pufi, aki nem sokkal később Hollywoodban lett a némafilmes korszak sztárja. 

A díszlettervezők között is találhattunk nagyágyút, méghozzá a festőzseni Rippl-Rónai Józsefet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kincset érhet Rippl-Rónai portréja Somssich grófról

Gyaníthatóan Rippl-Rónai József festménye, Somssich gróf portréja kel el a legmagasabb áron a Virág Judit Galéria árverésén október 18-án – erre utal a százmillió forintos kikiáltási ár is. De ki volt Somssich gróf és milyen viszony fűzte a híres festőhöz?

A másfél millió forintért kínált plakát 1916 őszén jelent meg, gyaníthatóan kevés példányban. Fotó: Budapest Poster Gallery

A lapok hozsannákat írtak a Modern Színpad Kabaré előadásairól, a Színházi Élet például a következőt: 

A bécsi kabaré teljesen ordenárévá züllött, a berlini lumpos és esetlen, a francia elmés, de trágár, az angol egyenesen ostoba. A mi kabarénk viszont megcsinálta azt a csodálatos dolgot, hogy megtanulta a bécsiektől a kedélyes, a berlinitől a vicces, az angoltól a gazdag, a franciától a grandiózust, maga azonban megmaradt színmagyarnak” 

– fogalmazott a magazin. Kosztolányi Dezső is lelkesen fogadta, hogy Bárdos Artúr állt a Modern Színpad Kabaré élére, a Nyugat folyóiratban is méltatta. Azt is tudta Kosztolányi, hogy Bárdos nem titkolt célja, hogy idővel a Modern Színpad valódi színházzá váljon. „Talán ebbe a kellemes souterrain helyiségben bújik majd el az új magyar dráma. A többi színházakban ugyanis bajos igazi művészetet üzenni. Itt talán még lehet” – írta Kosztolányi a Nyugatban. 

Bíró Mihály és a legismertebb alkotása, a kalapácsos munkás. Fotók: Wikipedia

1916 novemberében adták hírül az újságok, hogy a Modern Színpad költözik és elhagyja a kabaré kifejezést a nevéből. Ekkor készült a Budapest Poster Gallery októberi árverésén megvásárolható plakát is. Bárdos társulata a Koronaherceg utca 6. szám alá, a mai Petőfi Sándor utcában tette át székhelyét. Az Andrássy úti szuterénből ötszáz főt befogadni képes, tágas helyiségbe. Az új színház belső terein Falus Elek is sokat dolgozott. Ő elismert grafikus és tervező volt abban az időben, ő álmodta meg például a Nyugat Kiadónál megjelent Ady Endre első kiadásainak borítóját. A plakát másfél milliós kikiáltási ára annak is szól, hogy nem más, mint Bíró Mihály, a híres festő és grafikus készítette. Bíró tervezte a Népszava számára a kalapácsos munkás grafikáját 1911-ben, a figura aztán a szocialisták egyik jelképe lett. 

Bíró Mihály készítette 1919-ben a Kun Béla vezette Tanácsköztársaság számtalan propagandaplakátját, de megrendelésre reklámplakátokat is csinált, mint 1916-ban a Modern Színpadét. 

A többit tudjuk. A Modern Színpadból ugyanott később Belvárosi Színház lett, jelenleg pedig a Katona József Színház társulata lép fel a Modern Színpad egykori épületében. Bárdos Artúrt a zsidó származása miatt a II. világháború alatt leparancsolták a színpadról, majd az Egyesült Államokban, Buffalóban telepedett le. Ott is hunyt el 92 éves korában 1974-ben. Bíró Mihály a Tanácsköztársaság leverése után Bécsbe távozott, majd hosszú emigrációs évek után 1947-ben visszatért Magyarországa. Egy évvel később érte a halál 61 évesen. A hazai aukciókon nem ritka, hogy több százezer forintért cserélnek gazdák plakátok, ha valaki kifizetné a másfél milliós vételárat, mégis mérföldkő lenne a plakátpiacon. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2024. szeptember 30. 22:52
Igazából jó plakát, de bajban lennék, ha megvenném. Pont, mert plakát. Hogy nézne ki a lakásom falán?
sexykitty-5000099
2024. szeptember 30. 21:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­k­­­e­­l­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­­e­­­x­i­­ ­­p­­u­n­­c­­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Nimril
2024. szeptember 30. 21:29
Majd Csunderlik Peti megveszi. Vagy Ungváry, jól passzol majd az SS-egyenruha mellé. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!