Köszönjük, Magyar Helsinki Bizottság: afganisztáni család pert nyert Magyarországgal szemben

2024. szeptember 14. 11:50

Az afgán család egyébként már négy éve Ausztriába ment, azóta is ott élnek.

2024. szeptember 14. 11:50
Two migrants walk across the grounds of the Central Reception Center for Asylum Seekers (ZABH) in the state of Brandenburg. On June 20, the Conference of Minister Presidents will discuss the question of whether asylum procedures for asylum seekers can be transferred to a cooperating state outside the EU while respecting international and human rights law.

Nyitókép: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Újabb tranzitzónás perben marasztalta el a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága. A menedékkérő anyát és négy gyermekét 17 hónapon át tartották jogellenesen fogva – büszkélkedett el a Magyar Helsinki Bizottság közleményében, ugyanis az afgán család az ügyfelük. Az ügyfelek összesen 12 ezer eurós „igazságos elégtételt” kapnak.

Mint kifejtette az NGO az afganisztáni Z.L. és négy gyermeke 2018 decemberében léptek be a röszkei tranzitzónába, ahol azonnal menedékjogot kértek. A menekültügyi hatóság viszont – bár a menedékkérelmezés miatt engedte a belépést a tranzitzónába – megtagadta a menedékkérelmük vizsgálatát, ugyanis a migránscsalád Szerbián keresztül jött hazánkba, 

Szerbia viszont menedékjogi szempontból biztonságos [nem hasonlítható Afganisztánhoz – a szerk.].

A migránscsaládot így előbb Szerbiába, majd Afganisztánba utasította ki a magyar állam. Miután 2020-ban a kormánynak az Európai Unió Bíróságának ítélete miatt fel kellett számolnia a tranzitzónákat, az afganisztáni migránscsalád Ausztriába ment, azóta is ott élnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jooeee
2024. szeptember 15. 19:05
Az ilyen szervezeteket, mint a Helsinki Bizottság, az Amnesty International és stb....., be kellene tiltani Magyarországon! Szaros Gyurkát meg a tróger fiát ki kellene innen tiltani!
Vladiszláb
2024. szeptember 15. 14:58 Szerkesztve
Van már kiadva, a helzinkisek ellen letartóztatási parancs? Miért garázdálkodnak szabadon, terrorszervezetek Magyarországon? Jó lenne, ha ezeket az állam rendezné le, nem kéne lincs bíróra várni!
2024. szeptember 15. 11:58 Szerkesztve
"Az Európai Unió Törvényszéke 2022. november 9-én elutasította a Minority SafePack szervezői által az Európai Bizottság 2021 januári közleménye ellen benyújtott keresetet. A bírói fórum helybenhagyta az Európai Bizottság nemzeti kisebbségvédelmi javaslatcsomag teljes egészét elutasító tavalyi döntését." " A Törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy az EU által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett lépések elegendőek a kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez." Na, hát ennyit az EU-ról...
savrena
2024. szeptember 15. 11:21
Le kell verni a Helsinkin. Hadd visongjanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!