Itt a végjáték: jogerős ítélet jön Varju László és Fekete-Győr Andrásék büntetőperében

2024. szeptember 30. 10:53

A Fővárosi Ítélőtáblán és a Kúrián fejeződnek be harmadfokon az ellenzéki politikusok büntetőperei. Az ügyészség minden vádlott ítéletét súlyosítaná.

2024. szeptember 30. 10:53
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Varju László a Fővárosi Ítélőtáblán (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

A Kúria november 20-ra tűzte ki a választás rendje elleni bűntettel, súlyos testi sértéssel és garázdasággal vádolt Varju László DK-s országgyűlési képviselő harmadfokú perét – tudta meg lapunk a Kúria sajtótitkárságától.

A politikust februárban másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla – megváltoztatva az elsőfokú ítéletet – 

Ezt is ajánljuk a témában

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

A képviselőt testi sértésben is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett. A tárgyalás első részén az ügyészeket és bírókat megfenyegető Gyurcsány Ferenc is részt vett, de az ítéletet már nem várta meg. A döntés részben jogerős.

mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki és 900 ezer forintos pénzbírságra ítélte.

A gyurcsányista képviselő ellen egy a 2018-as országgyűlési választást megelőző ügye, valamint az ellenzék 2018 decemberi, az MTVA székházban véghez vitt randalírozása miatt emeltek vádat. Előbbi esetben a vád szerint Varju, a DK képviselőjelöltjeként, a 2018-as országgyűlési választások előtt, győzelmi esélyeinek növelése érdekében visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért.

Első fokon a Fővárosi Törvényszék garázdaság és választás rendje elleni bűntett miatt ítélte el Varjut 2023 januárjában, a táblabíróság azonban ezt megfejelte a súlyos testi sértéssel.

Mint megírtuk, a DK-s poltikus ügyében a Legfőbb Ügyészség már korábban benyújtotta a fellebbezést. Ebben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványával megegyezően

Varjú Lászlóval szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

A hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt momentumos képviselő Fekete-Győr András és párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz büntetőpere a harmadfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblán ér majd véget október 17-én. 

A két politikus ellen is a 2018 decemberi események miatt emeltek vádat, konkrétan a Kossuth téri december 12-i és 13-i ellenzéki tüntetések kapcsán, amelynek során a vád szerint dulakodtak a rendőrökkel, sőt Fekete-Győr füstgránátot hajított a rendőrök közé. 

2023 májusában a Budai Központi Kerületi Bíróság első fokon Fekete-Győrt felmentette a vádak alól, Szarvast azonban bűnösnek mondta ki csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében. Ezért a politikust a bíróság két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztették.

Ezt is ajánljuk a témában

Másodfokon azonban fordulat történt és 

már nem csak Szarvast, hanem a Momentum egykori elnökét is bűnösnek mondták ki hivatalos személy elleni erőszakban. 

Fekete-Győrt a Fővárosi Törvényszék egy év börtönbüntetésre ítélte, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztett. Szarvas büntetését a törvényszék helyben hagyta.

Ahogy Csiha Gábortól, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, a vádhatóság mindkét politikus esetében fellebbezett, elsősorban eltérő jogi minősítés megállapítása érdekében. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a Fővárosi Törvényszék által kimondott folytatólagos helyett kétrendbeli elkövetés, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minősítés megállapítása érdekében. 

Az ügyészség emellett mindkét terhelt esetében hosszabb idejű próbaidőt írna elő, 

és az úgynevezett előzetes mentesítést sem tartja indokoltnak, azaz hogy a két vádlott mentesüljön a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól. 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. szeptember 30. 13:34
Varjú Lászlót fityfiritty komenista maradványt, DK-st, a börtönbe vágják-e?
Sulammit
2024. szeptember 30. 13:34
Felkészül pszichopata családbántalmazó Péter.
llnnhegyi
2024. szeptember 30. 13:32
A DK képviselői árvák lettek. Megbomlott az Apró maffia. Már Budapesten sincs hatalmuk. Meglátjuk az igazságszolgáltatásban működik -e még, van-e még?
paracelsus-2
2024. szeptember 30. 13:01
A patkányokat felmentik, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!