A Legfőbb Ügyészség már benyújtotta indítványát Varju László büntetőperében

2024. július 12. 05:39

A másodfokon választás rendje elleni bűntett, garázdaság és testi sértés miatt elítélt DK-s képviselő ügye a Kúrián folytatódik.

2024. július 12. 05:39
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Varju László a Fővárosi Ítélőtáblán (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

Valószínűleg csak ősszel folytatódik harmadfokon a DK-s országgyűlési képviselő, Varju László büntetőpere, aki ellen választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt emeltek vádat még 2020 áprilisában. A Kúria mindenesetre még nem tűzte ki a tárgyalás időpontját.

Azt ugyanakkor már most tudjuk, hogy Legfőbb Ügyészség milyen fellebbezési indítványt nyújtott be a Kúriára. 

Polt Péterazt hivatala lapunk megkeresésére közölte: a másodfokú ítélettel szemben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a vádlott terhére, büntetésének súlyosítása érdekében, míg a vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést. Az iratok áprilisban érkeztek meg a Fővárosi Ítélőtáblától a Legfőbb Ügyészségre, azokat május közepén továbbították nyilatkozatukkal a Kúria felé.

A nyilatkozatban – az ügyészi másodfellebbezéssel egyezően – a másodfokú ítélet megváltoztatására, és

Varjú Lászlóval szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Anyagi ellenszolgáltatás, botrányokozás

Ismert, az egyik vádpont szerint Varju, a DK képviselőjelöltjeként, a 2018-as országgyűlési választások előtt, győzelmi esélyeinek növelése érdekében, visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért.

A másik két vádpont az ellenzék 2018 decemberi, MTVA székháznál okozott botrányához kapcsolódik, amikor is Varju politikustársaival együtt randalírozott az épületben, összetűzésbe kerülve az ottani biztonsági szolgálattal. A képviselő a vád szerint egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. 

A képviselőt első fokon a Fővárosi Törvényszék 

garázdaság vétsége és választás rendje elleni bűntettben mondta ki bűnösnek, és összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Gyurcsányék fenyegetőznek

Varju nehezen viselte az ítéletet, amelyet „a putyinizálódó orbáni Magyarország legsúlyosabb kordokumentumának” nevezett. Persze pártelnöke, Gyurcsány Ferenc se maradt le mögötte, fenyegető hangnemű bejegyzésben védve meg képviselőjét, majd ezt még fokozta a másodfokú eljárás előtt. 

A fellebbezések után a képviselő pere a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott idén januárban, az ítélethirdetés napján a DK keménymagja is megjelent a bíróságon, a pártelnökkel az élen.

Ezt is ajánljuk a témában

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

A képviselőt testi sértésben is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett. A tárgyalás első részén az ügyészeket és bírókat megfenyegető Gyurcsány Ferenc is részt vett, de az ítéletet már nem várta meg. A döntés részben jogerős.

A táblabíróság végül részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és 

nem csak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta Varjut. 

Az első fokon kiszabott 900 ezer forintos pénzbírságot ugyanakkor helyben hagyták. 

A képviselő a tárgyalás után, a sajtónak nyilatkozva megint csak törvénysértőnek nevezte az ítéletet. Mivel Varjut egy olyan vádpontban is bűnösnek találták, amelyben első fokon nem, az ítélet nem emelkedett jogerőre, a végső szót a harmadfokon eljáró Kúriának kell majd kimondania. 

 

 


 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. július 13. 19:36
6 évig volt szabadságon a bíróság??? Nyaraltatott??? Akkor már világos nem szabad elitélni
Chekke-Faint
2024. július 12. 12:32
Ezt a büntetést Vargyú lekárogja 2 nap alatt. DDDD
Obsitos Technikus
2024. július 12. 08:25
Tschibót neki!
formaegy-2
2024. július 12. 08:15
"A Legfőbb Ügyészség már benyújtotta..." "MÁR" Gratulálok! Hány éve dőzsölhet büntetlenül ez a féreg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!