Hogy Károlyin vagy akár a Tanácsköztársaságon múlt volna Trianon?

2024. szeptember 03. 13:39

Ugyan már, a nagyhatalmak diktáltak és a szomszédaink.

2024. szeptember 03. 13:39
null
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitóképen: Károlyi Mihály 1912-ben egy hajó fedélzetén (forrás: Library of Congress / Fortepan)

„Kommentben megint megjelent »Károlyi az országvesztő«. Ez meg, sokadszor mondom, de nem unom meg, jobboldali történelmi legenda (bűnbakképzés). Hogy Károlyin vagy akár a Tanácsköztársaságon múlt volna Trianon? Ugyan már, a nagyhatalmak diktáltak és a szomszédaink – sokszoros erő állt velünk szemben 19 közepére.

Hölgyeim és Uraim: Tiszával elviteti a baloldal a háborút, Károlyival meg Kunnal a jobboldal Trianont – ébresztő, ez ugyanaz a technika, módszerek.

A korban lehetett politikai haszna, de ma már túl kellene ezeken lépni. Mind a két magyar politikus ártatlan a rájuk rótt bűnben – nem hibátlanok, tévedtek, de a »főbűnben« ártatlan. Sokkal nagyobb erők működtek náluk, nagyhatalmi akaratok, 14-ben és 18-20-ban is, amivel nem volt esély a magyar elitnek szembe mennie.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. szeptember 05. 05:50
Fals tendencia és történelemhamisítás azt vizionálni, hogy a monarchiabeli Magyarország maga volt a mennyország. Lófaszt volt az! Érthető a kesergős-nyavalygós gyász a szabadságharc leverése után, de a kiegyezés után már nem! Az élet beindult, s addig nem látott fejlődés bontakozott ki. Csakhogy nem a magyar arisztokrácia és közép és kisnemesi réteg vezetésével. Javarészük nem találta fel magát, s ellepték a közigazgatást. Ezzel együtt járt egy újabb ki**ott rangkórság az arisztokratáktól kezdve az utolsó parasztig. Tessék Mikszáthot olvasni! (Suba subához, guba gubához...) A kisember szempontjából értelmetlen háború csak még jobban kidomborította az ellentéteket. A katonák pedig örültek, hogy vége, s mehetnek haza. Arról nem szólva, hogy költőnk által említett 1,5 millió ember vándorolt ki Amerikába! Volt az kettő is. Mindenek ellenére a vöröshadsereg fel tudott állítani 200 ezres hadsereget! És bezony, abban ott voltak a későbbi horthysta tisztek is!
Namond
2024. szeptember 05. 01:39
Namondcatalina11 2024. szeptember 05. 01:37 • Szerkesztve Drága catalina2-11 Magyarán, Habsburg-Luxemburgi Ottó a francia újságoknak adott interjúiban hazudott és ezzel megalapozta, hogy Ausztria a 2.vh után a (terület és egyéb) nyertes oldalra kerüljön. Ugye ezt akarta okosan kifejteni?
2024. szeptember 04. 21:14 Szerkesztve
Károlyi egy épp olyan semmirevaló hazavesztő báb volt, mint most Magyar Péter vagy az egész hazaáruló ellenzék.
tipowes
2024. szeptember 04. 21:13
Aki Károlyit és a Tanácsköztársaságot mosdatja, az semmivel sincs tisztában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!