Friss hírek érkeztek Ónodi Henrietta állapotáról (VIDEÓ)

2024. szeptember 02. 09:36

Megszólalt a kórházban fekvő Ónodi Henrietta állapotáról a nővére, Vujity Tvrtkonak árult el részleteket: „Két hónap kóma után derült ki, milyen komoly agysérülése van.”

2024. szeptember 02. 09:36
Ónodi Henrietta

Nyitókép: MTI / Németh Ferenc

Az Egyesült Államokban élő olimpiai bajnok tornásznő, Ónodi Henrietta márciusban szívinfarktust kapott, majd a költséges gyógykezelésére gyűjtést indítottak. Henrietta a sportág legnagyobb alakjai közé emelkedett, miután az 1992-es barcelonai olimpián aranyérmet szerzett, jelenleg viszont igencsak kemény időszakon megy keresztül – írja a Blikk.

Kiderült, hol tart most a gyógyulása: állapotáról nővére beszélt Vujity Tvrtkonak.

A sportolói múlt ellenére fél évvel ezelőtt szívrohamot szenvedett, és a kórházba szállítás közben többször is újra kellett éleszteni. A bajnoknő kómába esett, állapota pedig két hónapon át válságos volt. 

Öt hónappal a drámai események után szerencsére már magánál van és érzékeli a külvilágot, ám továbbra is kórházi ellátásra szorul, mivel a tavaszi infarktus után komplikációk léptek fel.

Vujity Tvrtko meglátogatta az 50 éves sportolónőt Jacksonville városában, egy modern rehabilitációs klinikán, ahol minden szükséges eszköz rendelkezésre áll. A riporter szerint a találkozáskor Henrietta szemei élénkek voltak, és néhány szót is váltottak. Testvére, Ónodi Klausler Barbara, aki szintén az Egyesült Államokban él, beszámolt arról, hogyan van most a bajnoknő.

Egy ilyen súlyos agysérülés, mint ami Heninél van, hosszú időt igényel a felépüléshez, ez egy maraton. Nem lehet megjósolni, meddig jutunk el a fejlődésében” – kezdte Barbara, hozzátéve, hogy Henrietta jelenleg sincs szállítható állapotban.

Állapota nagyon súlyos. Bár egykori sportolónőként még felismeri Barbarát, testvére férjét már nem, azonban Barbara szerint így is sokat fejlődött öt hónap alatt. Felvetődött, hogy egy 17 napos kezelés után hazavigyék a rehabilitációs központból, de az is lehet, hogy egy újabb két hetes kezelést kezdenek, ha az anyagi feltételek ezt lehetővé teszik.

Barbara visszaemlékezett az elmúlt hónapokra: „Majdnem két hónapig kómában volt, és az agysérüléséről csak akkor szereztünk tudomást, amikor magához tért. Két hónap után derült ki, milyen komoly a sérülése” – idézte fel a nehéz pillanatokat.

Barbara minden nap ott van Henrietta kórházi ágya mellett. 

A Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta őket 10 ezer dollárral, de további adományokra is szükségük van a kezelések fedezésére. 

Eddig valamivel több mint 10 millió forintot fizetett ki Barbara a klinikának, az adományozók segítségével. Felmerült az is, hogy Henrietta gyógykezelését Magyarországon folytassák, de jelenleg sem az állapota, sem az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a hazaszállítást. Az olimpikonnak három 20 év alatti gyermeke van, akik jelenleg az édesapjukkal élnek.

Heni fantasztikusan őszinte, segítőkész, vidám nő. Mindig az első sorban állt, ha segítségről volt szó. Fantasztikusan jólelkű, jószívű, csodálatos anyuka volt... Most is az, de jelenleg nem tudja teljesen betölteni ezt a szerepet” – mondta Barbara, hozzátéve, hogy bár gyerekkorukban Heni sportolói élete miatt nem tudtak sok időt együtt tölteni, mindig szerették egymást.

Reménykednek a gyógyulásban. „Még ilyen sérülés mellett is megmaradt az intelligenciája, ha egy pohár vizet viszel neki, megköszöni” – mesélte Barbara.

Miután megszülettek a gyermekei, Henrietta visszavonult a tornászléttől, és csendes életet élt Amerikában, ahol senki sem tudta róla, hogy olimpikon volt. Barbara elmondta, hogyan látja Heni gyógyulását: „Nem akarok negatívan gondolkodni. Kevés idő telt el ahhoz, hogy kijelentsük, itt a vége. Az ő sérüléseihez mérten az eltelt idő nagyon kevés. Valakinek 6-8 év is kellhet a felépüléshez, mi még nagyon az elején járunk. Reméljük, hogy néhány év múlva Heni újra anyuka tud lenni a gyermekeinek... Még az sem volt biztos két hónapig, hogy életben marad. Azóta, hogy kijött a kómából, fantasztikus eredmény, hogy most itt tartunk” – vallotta be Barbara, majd arról is beszélt, tudtak-e bármilyen előjelről a szívinfarktus előtt.

Voltak előjelek, még 10 évvel ezelőtt is gondolkodtam ezen. Fáradtságra panaszkodott, én is láttam, hogy fáradékony volt. Hasfájásra is panaszkodott, de hogy miért nem fordult orvoshoz, azt nem tudom” – magyarázta Barbara, hozzáfűzve, hogy édesapjuk elvesztése óta Henrietta nem szívesen járt orvoshoz.

Magyarország egyik példaképének segítésére készítette az interjút Vujity Tvrtko, aki szeretne, itt tudja támogatni az olimpikont, ugyanis a kezelései rendkívül drágák: https://gofund.me/dedf9363 – zárul a riport.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tavoli
2024. szeptember 03. 01:49
Koszonom a megerteset annak amit irtam.Sajnos az orszag ami a hazam volt ...es maradt.. 40 ev utan ..nagyon ki van teve a felforgato cikkeknek influenszereknek es benyomas keltoknek.A kerites ami "eheto" ritkan adott elso generacios nyelvet nem beszelo fiataloknak. .
Reszelő Aladár
2024. szeptember 02. 21:33
A világ legjobb egészségügyi rendszere. Ahol talán jobb meghalni, mint hogy csődbe menjen az egész család. Dollármilliókbe kerül egy ilyen.
gyaloggos
2024. szeptember 02. 19:37
GYÓGYULÁST, teljes felépülést kívánok Önodi Henriettának!
flesh ripper
2024. szeptember 02. 18:46
Magyar állampolgár is. Magyar olimpikon, aranyérmes. Ne sajnáljuk egyetlen magyartól sem a testvéri szolidaritást! Egy vérből valók vagyunk! Kivéve azokat, akik kisstílű, írigy, magyaridegen (idegenszívű), lumpenproli mentalitásúak. Pl. Karikó Katalint, vagy Krausz Ferencet, stb. sem kezelné egy gyurcsányista mentalitású, még akkor sem, ha Budapesten esnének össze a nyilt utcán, mert "nem itt fizetik az adót!" Vadai Ágnes-féle érvelés. Miközben ezek a lelketlen, hazafiatlan szerencsétlenek, vagy csalják az adót, vagy olyan jelentéktelen adót fizetnek, hogy a körömvágásuk sem telne ki belőle!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!