Elárulta a miniszter, hogyan vesz részt az árvízi mentésben a honvédség

2024. szeptember 20. 21:16

A katonák azt is gyakorolták, hogyan kell helikopterrel embereket kimenekíteni, bár a jelenlegi információk alapján ettől nem kell tartani – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Konkrétan Rónai Egonnal című podcastben.

2024. szeptember 20. 21:16

Nyitóképünk: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Szeptember 19-én, csütörtökön 1936 katona dolgozott a gátakon, éjszaka három, nappal tizenhárom helyszínen – mondta el az Index és az ATV Konkrétan Rónai Egonnal című közös podcastjének legújabb adásában Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter kijelentette, a hivatásos erők alkotják a gerincét a védekező erőknek, ők összeszokott munkacsoportokban dolgoznak. A tartalékosok önkéntesen vesznek részt a munkákban, ők, mintegy 250-en, jelentik a másodlagos védelmet. 

Ennél azonban több katonát is ki tudnának vezényelni, 24 óránként mintegy négyezret – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

Tehát biztonsággal állíthatjuk, hogy ott, ahol szükség van ránk, meg tudunk jelenni” 

– fogalmazott.

A tárcavezető azt is elmondta, a hadsereg csak segítségként érkezik, amikor a katasztrófavédelmis, vízügyes szakemberek úgy ítélik meg, hogy szükség van rájuk. A területi védelmi bizottságok a szakemberek információi alapján megállapítják, mekkora élő- és a technikai erő áll rendelkezésre, ez alapján kapcsolatba lépnek a minisztériumon belül felállított műveleti, irányító operatív csoporttal, amely fogadja az igényeket, összeveti a hadsereg rendelkezésre álló állományával, és ez alapján születik meg a döntés, hogy mikor, hova, milyen erőkkel mennek dolgozni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felvette a talán legnagyobb bajban lévő település, Kisoroszi polgármesterével is a kapcsolatot, és biztosította őt arról, hogy rájuk külön figyelnek, egy összekötő tisztet is kineveztek, s 

ha bármilyen segítségre van szükségük a település lakóinak, a katonák ott lesznek.

A katonák az alapkiképzésük során elsajátítják azt is, hogy miként kell eljárniuk különböző katasztrófahelyzetekben, hiszen a homokzsákok pakolása sem olyan egyszerű, mint ahogy az elsőre tűnik – állította a tárcavezető. A hadsereg azt is gyakorolta, hogy esetleg helikopterrel kell embereket kimenekíteni. S bár a jelenlegi információk alapján ettől nem kell tartani, de nekik a legrosszabb forgatókönyvre is fel kell készülniük – mondta el a műsorban a miniszter.

A teljes beszélgetést alább nézheti meg:


 

 

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Shywalker_bp
2024. szeptember 20. 22:38
Ma is minden tiszás kurva koszos lett, És a katonák nem is védekeztek. Mi lesz ebből?
Shywalker_bp
2024. szeptember 20. 22:35
Sehogy. én már megmondtam. / Magyar Péter facebook
Novicsok-5
2024. szeptember 20. 21:28
Kaszinós Boborján és az OKJ-s katonák.
sexykitty-5000087
2024. szeptember 20. 21:20
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­­k­­­e­­­l­­d­­ ­­a­­­ ­s­z­e­x­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­c­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!