Rendkívüli!

Minden külföldi útját lemondta Orbán Viktor

Bagdy Emőke elárulta, mi a legnagyobb öröm az életben

2024. szeptember 06. 21:05

A pszichológusprofesszor a Demokratának adott interjújában kijelentette, „a fejünkben dől el, hogy szeretnénk-e családot, szeretnénk-e gyermeket” .

2024. szeptember 06. 21:05

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Nemrég terjedelmes interjút adott Bagdy Emőke a Demokratának. A pszichológusprofesszorral a lap szerzője az emberi lelkekért vívott háborúról, a hedonista fasizmus tombolásáról, a boldogtalanságunkról és a demográfiai válság lelki okairól, valamint a női sors beteljesüléséről is beszélgetett.

Bagdy Emőke a minket körülvevő világra úgy reflektált, hogy „erőszakosan globalizál a kultúra, amiben élünk, 

erőszakosan egyformává akar tenni mindent és mindenkit,

miközben azt hazudja, hogy légy »valaki«, légy egyedi különleges.”

A professor emerita arról is beszélt, hogy „a tudomány önmaga becsületét számolta fel azáltal, hogy egyre jobban eltávolította az embert az emberi értékektől, egyre inkább dehumanizálta, és mióta Hirosimára ledobták az atombombát, a tudomány korrumpálta önmagát. Ezután az immár szintén letaszított tudomány trónjára felkapaszkodott a Mammon, és nevezhetjük szimbolikusan Lucifernek is, egy életellenes hatalomnak, 

mivel ez a pénzsóvár halálkultúra szabja meg a jelenkori életünket

– hangsúlyozta.

Ezt is ajánljuk a témában

A kliniai szakpszichológus valamivel később azt is hozzátette, hogy „a különböző értékrendek elkezdték kisajátítani a valódi tudományt, amely tényekre alapozott, bizonyított érvénnyességekkel működött”. Példaként az LMBTQ-mozgalmak által „megfertőzött” táradalomtudományok kutatásait hozta, melyek „azt akarják bizonyítani, amit igazolni akarnak a saját érdekükben” – vélekedett.

„Óriások vagyunk az érzelem nélküli okosság, és törpék az érzelmi életünkben”

A beszélgetés során felvetődött, hogy rengeteg 40 körüli nő van manapság, akinek még nincs gyermeke. Erre Bagdy Emőke azt felelte, 

ha egy nő nem szül, életének egy adott pontján krízisbe kerül majd, 

és akkor ámokfutásba kezd, pszichoszomatikus betegségek gyötrik vagy depresszióba esik”

Ezután kijelentette, hogy 

az a baj velünk, hogy félagyúak vagyunk: óriások az érzelem nélküli okosság, racionalitás birodalmában, de törpék az érzelmi életünkben”.

Az interjú során az a jelenség is előkerült, hogy a materiális felhalmozással párhuzamosan fogy a népesség. Erre a szakember úgy reagált, hogy „ha nem formáljuk át a társadalmat és a mentalitást, akkor mit sem ér, hogy emelik a családi pótlékot”.

Bagdy Emőke szerint ezek az intézkedések azért nem törnek át, mert 

a fejünkben dől el, hogy szeretnénk-e családot, szeretnénk-e gyermeket” .

„(...) Ha nem vagyunk hajlandóak felnőni, és nem tudjuk a magasabb szintű eudaimonikus boldogságot elérni és emberként eljutni oda, hogy megklrdezzük, mberként ki vagyok, mit akarok az élettől, és az élet mit akar tőlem, akkor elfogyunk” – szögezte le.

Mi a legősibb öröm egy nő életében?

Az interjú legvégén a pszichológus aláhúzta, hogy a legősibb öröm egy nő életében, ha gyermeket szül, mert akkor 

beteljesül a női sors, a kizárólagos rendeltetés”.

Végül azt a kérdést is megválaszolta, hogy mi az igazi öröm egy férfi életében: „amikor karjába veszi a gyermekét, mikor »a teremtett ember” átéli a saját életadó, teremtő erejének csodáját. Ennél nagyobb öröm nem létezik” – jelentette ki Bagdy Emőke.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. szeptember 08. 13:12
Vannak országok, ahol a káröröm a legnagyobb... mert az emberek kárörvendők, főleg, ha saját politikai ellenfelükról van szó. Nem véletlen, h. ez az összetett szó kevés nyelvben szerepel. A magyaron kivül a németben "Schadenfroh". A széthúzás "eredményét" már pedig érezzük... Vannak országok, ahol a csapatmunkát, egymás kisegitését, támogatását már kicsi kortól kezdve tanitják a "ki a legjobb, ki a legügyesebb" az osztályban helyett? Ezt elvárják a multik is, ahol teammunkát követelnek és nem kedvelik a "primadonnákat"vagy a " Madame de Pompadour"-okat.
somatic335 - Legyetek bátorak
2024. szeptember 08. 09:02
Nemrég vesztette el a gyerekét nyilván még a hatása alatt van, legyünk vele elnézőbbek. Mondjuk a radikalizálódás nem megoldás erre majd idővel reméljük rájön.
Patika
2024. szeptember 07. 14:21
B. E. asszony vajon hány gyereket szült a férjének?
Zolotarjov
2024. szeptember 07. 12:29
Sátánia a net révén a fiatal nők agyát befolyásolja sikeresen, így törve a fehér ember kipusztítására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!