Aszály után áradás – alaposan átszabja Boris az időjárásunkat

2024. szeptember 12. 14:11

Napokon belül több folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe

2024. szeptember 12. 14:11

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: MTI/Mészáros János

A HungaroMet közösségi oldalán arról írt, hogy csütörtöktől előbb hullámzó front, majd péntektől már az olasz meteorológusok által Boris névre keresztelt ciklon alakítja Közép-Európa időjárását. 

Összességében Magyarországon is kiadós csapadék várható. Tőlünk északnyugatra, nyugatra fekvő országok területén, így Ausztriában és Csehországban, illetve Szlovákiában 

a nyugati határok közelében lesznek helyek, ahol az ötnapnyi csapadék várhatóan meghaladja majd a 250, kisebb körzetekben akár a 350 mm-t is.

Az Alpokban tetemes hó is várható

A Boris hátoldalán beáramló hideg levegő hatására pedig a térségben is jelentősen visszaesik a hőmérséklet: olyannyira, hogy főként 

az Osztrák-Alpokban 1500-2000 méter fölött jelentős, akár egymétert meghaladó friss hó is hullhat

– tekintttek előre a következő napokra.

Napokon belül több folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe

Megjegyezték, hogy ennyi csapadék után a térségbeli folyók áradni fognak, a magyarországi folyók közül a Duna, a Lajta és a Rába vízszintje is jelentősen megemelkedhet. 

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzései alapján vasárnapra a Lajtán és a Rába jó részén is harmadfokú árvízvédelmi készültség léphet életbe, de a jövő hét elejére ez már a Duna magyarországi szakaszán is így lehet – ismertette a HungaroMet.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. szeptember 13. 00:44
csapláros 15:18 ... hagyjál már ezzel a vízlépcsővel! Egy megoldás van, amiért 25 évig kiröhögték a BOKARTISZ-t és társait: "• A folyókat ki kell engedni a mostani szűk hullámtérből egészen a természetes ártérperemig (az eredendően magasabb árszint pereméig), és ott töltésekkel összekötni azokat. • A kiszélesített ártereken vissza kell állítani a folyók természetes kanyargását – nincs időnk kivárni, amíg ezek a kanyarok 100–150 év alatt maguktól is létrejönnek. • A természetes kifolyási pontokon, ahol nincs ártérperem, az ártér nyitott a távolabbi mélyebb térszínek felé, ott szabályozható kifolyást kell építeni, valamint biztosítani a víz útját a távolabbi, alkalmas területek felé. • Az alacsonyabb terület lakott vagy megtartandó részeit meg kell védeni kisebb töltésekkel, vagy fel kell adni." Nem csak kiröhögték, de meg is rugdosták őket érte - dr. Molnár Géza Tisza-kutató, ontológus vezetőjüket néhány éve, 59. életévében temettük... Bővebben: emberestisza.blogspot.hu
Valodi
2024. szeptember 13. 00:36
csapláros 16:45 "Vannak értelmes megoldások arra, hogy az Alföld is több vízhez jusson, azonban a szükség tározókon kívül jelentősebb erőfeszítés sajna nem látszik a kormány részéről..." - höhöhö ... ébredezel, NER birka? "6. Vízvisszatartási, -tározási helyek kialakítása, a potenciális víztározási helyek megőrzése (a területük hasznosításának szabályozásával, a természetvédelmi érdekekre figyelemmel), a vízkormányzás fejlesztése, a meglevő vízhasznosításra alkalmas kapacitások kihasználásának javítása; belvízcsatornák kétirányúvá tétele, illetve megszüntetése szükség szerint." (NVS 2012-2020) Miért is szabotálta el ezt a saját Kormányhatározatát egy "kúrmány"?
Gabriela
2024. szeptember 12. 18:43
Az USA-t kéne megkérdezni, hogy is van ezzel a HARP - müvészkedéssel. Ez nem klimavaltozas. Legalabbis nem természetes uton. És nem a kisember miatt. Az oroszok 2011-ben beperelték öket dehat ezt nem lehet bizonyitani. A birosagok pedig a zsebükben vannak.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 12. 15:51
A múltkor poros, száraz, hülye szél volt itt, elneveztem Rózsinak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!