A nagy repohár-biznisz: lehúzás vagy környezetvédelem?

2024. szeptember 08. 19:00

Véget ért a nyár, ezzel együtt pedig a fesztiválszezon is. Ma már nem is kérdés, hogy a legtöbb rendezvényen, vagy akár kocsmában – itt általában a késő esti órákban – műanyag pohárba kapjuk italunkat. Ennek van egy oldala, mely sokakat bosszant: viszonylag kevés helyen kapja vissza távozásakor a vendég a pohár árát. Utánajártunk, hogy működik jele

2024. szeptember 08. 19:00
null

Nyitókép: Lovas Laura/Világgazdaság

A repohár több mint egy évtizeddel ezelőtti bevezetése az egyik legnépszerűbb zöld újítás volt az egyszer használatos műanyagok visszaszorításának területén. A repohár, vagyis az újratölthető, visszaváltható poharak széles körben való felhasználása jelentős mértékben csökkentheti a környezetszennyezést. Megnéztük, hogyan kezelik a „repohárbizniszt” a kisebb kávézók, a legnagyobb budapesti szórakozóhely és a legnagyobb hazai fesztivál. 

Azt a lehetőséget, hogy semmit ne kapjanak vissza a látogatók a repohár megvásárlása után, semmivel nem lehet védeni – válaszolta megkeresésünkre Dominus Ákos, a Sziget fenntarthatósági menedzsere. Hozzátette, ez egy kizárólag Magyarországon elterjedt eljárásrend volt, nem tud róla, hogy más országban lett volna ilyen megoldás. Mostanra már szerencsére teljesen nyilvánvaló, hogy az a repohár, ami nem váltható pénzre, nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem látja el a környezetterhelés-csökkentési funkcióját. 

Felidézte, hogy az első repoharak 2007-2008 körül jelentek meg a fesztiválokon, viszont jött a 2008-2009-es pénzügyi válság, ez pedig visszavetette a fejlődést, mert a szponzorok – legtöbb esetben az italgyártók – kihátráltak a projektből a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt. 2015 körül tudták újra szélesebb körben bevezetni a repohár rendszert. 

A kisebb helyek önállóan oldják meg a repoharat 

Amikor egy 7. kerületi önkormányzati rendelet bevonta az egyszer használatos műanyagot, utánanéztünk a piacon, milyen lehetőségek vannak – mesélte Kárpáti Miklós, a Hivatal Kávézó egyik tulajdonosa. Mint mondta, találtak is egy gyártót, melytől azóta is rendelik a műanyag poharakat. Elvitelre ebbe adják az italokat, 350 forintot számolnak fel érte, ám aki visszahozza, visszakapja a teljes árat. Ahogy körbekérdeztünk a környéken, több másik kisebb kocsma, kávézó is hasonlóan jár el, ahogy a Madách téri vendéglátó egység. 

A Sziget saját rendszert épített 

A Sziget repohár rendszerének célja, hogy mindenki csak egy poharat használjon. Ennek keretében a repoharat többszöri fogyasztásra vásárolja a felhasználó, amelyet megtarthat, ha nem szeretné használni egy tokenért cserében leadhatja (0,33-as és 0,5-ös pohárért 1 token jár, míg 2 db feles pohárért 1 token), a tokent a fesztivál alatt új pohárra tudja váltani bármikor. A pohár díja 800 forint, a feles poháré pedig 400 forint. Az üres és sértetlen 0,33-as és 0,5-ös repoharat visszaválthatod a pohár ikonnal ellátott Green Sziget Pontokon 400 forintra (egyszerre maximum kettőt). A token és a feles pohár nem váltható vissza pénzre, valamint a korábbi Sziget események poharai idei poharakra át nem válthatóak. A Sziget City Centerben jótékony célra is fel lehet ajánlani a fesztivál végén. 

Dominus Ákost arról is kérdeztük, hogy miért csak a pohár árának felét fizetik vissza a fesztivál látogatóinak. Mint mondta, ennek oka a pohárprogram üzemeltetésének hatalmas költsége, ez próbálják finanszírozni a különbözetből. Felismerték azt, hogy akkor tudják a legmagasabb számban biztosítani a poharaknak a visszatérését a körforgásba, ha valamilyen ösztönző is van a visszaváltás mellett. 

A Park egy nagy céggel dolgozik együtt 

A Budapest Park szerint az elmúlt évek alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján olyan repohárrendszert választottak, ami a környezettudatosság mellett a vendégélményt is a legmegfelelőbb módon támogatja. RePohár szolgáltató partnerünk 2023-ban a Cup Revolution Kft. Több opció közül tudunk választani: 

  • fizikai token, 
  • digitális token, 
  • kölcsönpohár funkció 

Fizikai token használata: a pultnál megvásárolt italodhoz egyszeri pohárdíjat számolnak fel, melynek összege 500 forint. Ezután, az üres RevoCup poharat minden alkalommal tiszta pohárra, amennyiben pedig nincs már rá szüksége a vendégnek, akkor tokenre cserélik a pultban, melyet később az összes Cup Revolution partnernél RevoCupra válthat. Ha a vendég már rendelkezik RevoCup újrahasználható pohárral vagy tokennel, akkor poharat vagy tokent azonnal tiszta pohárra cserélik. 

Revo token alkalmazás: a hely javasolja, hogy töltsük le telefonunkra a Revo Token alkalmazást, így repoharat digitális tokenre válthatjuk. A RevoToken egy mobilapplikáció, ami megoldást kínál arra is, hogy meglévő Cup Revolution tokeneket digitalizáljuk. Az applikáción belül arra is lehetőség van, hogy a digitalizált tokeneket elküldjük egy másik felhasználó részére. A Revo Token mobilapplikáció Kölcsönpohár funkciójával díjmentesen igényelhetünk poharat a Cup Revolution rendszerében. Ha a kiváltást követő 72 órán belül leadjuk kölcsönpoharunkat (repoharad) bármely Cup Revolution partnernél, a pohár használat teljesen ingyenes. 

Ha a kiváltott kölcsönpoharat nem sikerül leadni 72 órán belül, a regisztrált bankkártyáról kifizetésre kerül a pohár díja (500 Ft). Később az így megvásárolt poharat fizikai vagy digitális tokenre válthatod.   

Pohárvisszaváltó céget figyelmeztetett a GVH 

Számos ponton módosította a kereskedelmi gyakorlatát a Cup Revolution a versenyfelügyeleti eljárás alatt, végül a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén áprilisban figyelmeztette és megfelelésre kötelezte a céget. A GVH megállapította, hogy az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó vállalkozás a fogyasztók számára megtévesztő módon kommunikált a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásairól. Az alkalmazott kereskedelmi gyakorlatáról ugyanakkor nem volt megállapítható, hogy az agresszív is lenne, de nem is volt kizárható a fogyasztókra gyakorolt kedvezőtlen hatás, ezért a GVH felhívja a repohár rendszert alkalmazó vendéglátóhelyek figyelmét is, hogy a jogsértések elkerülése érdekében biztosítsák a vendégeik tájékoztatását, illetve vizsgálják felül a poharak visszaváltásával kapcsolatos kereskedelmi gyakorlatukat. A repohárháború 2022-ben robbant ki, amikor többen felszólaltak a visszaváltott repoharakért tokeneket adó cégek ellen, lehúzással vádolva őket. 

Elindult az Etikus Repohár kezdeményezés 

A balhé odáig fajuljt, hogy a gyártókkal, forgalmazókkal, vendéglátó szolgáltatókkal és civil szervezetekkel együttműködő megalakult a Repohár munkacsoport, mely közel két éve igyekszik megoldást találni a visszaváltható poharakkal kapcsolatos nehézségekre, aminek hátterében a piaci szabályozás hiánya áll. A szórakozóhelyeken, fesztiválokon és egyéb rendezvényeken használt repoharak visszaváltása ugyanis sok esetben nehézkes, ráadásul nem átlátható az sem, melyik helyszín hogyan kezeli a visszaváltható poharak kérdését. Gyakori, hogy a szórakozóhelyek a betéti díj helyett tokent adnak vissza, amelyet azonban később nem használhatnak fel bárhol a fogyasztók, így a poharakat jobb esetben hazaviszik, rosszabb esetben a szemétbe dobják, ami teljes egészében ellentétes a repohár-rendszer eredeti, a környezeti terhelést csökkenteni kívánó céljaival. 

A vendéglátóhelyeken, melyekbe beletartozik 

  • az éttermek, 
  • a büfék, 
  • a sörözők, 
  • illetve a nappal étteremként vagy bárként, 
  • este azonban bulihelyszínként 
  • működő szórakozóhelyek 

az Etikus Repohár kezdeményezés támogatói szerint nem indokolt a pohár letéti díjának visszatartása, vagy token formájában történő kifizetése, így az ilyen vendéglátóipari egységekben jogosan várják el a vendégek, hogy a fogyasztás végén visszakapják a pohár letéti díját. A szezonális fesztiválokon vagy sporteseményeken, koncerteken, vagy egyéb nagy tömeget megmozgató rendezvényeken ugyanakkor nem reális az esetenként tíz- vagy százezres nagyságrendű műanyag pohár hasonló kezelése, hiszen az ilyen eseményeken forgásban lévő poharakat jellemzően külön helyszínen tisztítják, aminek jelentős költsége van. 

Az Etikus Repohár értékközösség tagjai elfogadhatónak tartják, ha az ilyen rendezvényeken jelenleg nem térítik vissza teljes egészében a repohár díját, azonban törekednek, hogy a fogyasztói elvárásoknak legjobban megfeleljenek ezekben az esetekben is. Elvárásként fogalmazzák meg, hogy a rendezvények szervezői biztosítsák az itt feleslegessé váló poharak begyűjtését, vagy amennyiben mégis visszatérítik legalább részben a poharak használati díját, ak kor a vendégeknek legyen a helyszínen lehetőségük az összeg felajánlására jótékony célokra. 

Átláthatóbb rendszert szeretnének a szórakozóhelyek vendégei 

A repoharak használata összhangban van a szórakozóhelyek vendégeinek környezetvédelmi igényeivel, ugyanakkor a jelenlegi repohár-rendszeren sokan változtatnának. A felhasználók számára a legnagyobb problémát a visszaváltási lehetőségek követhetetlensége jelenti – derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által összehívott munkacsoport legutóbbi nagy repohár-felméréséből, amelyet több mint 4 ezren töltöttek ki. A vendégek leginkább pénzért szeretnék visszaváltani poharukat, de egy repohár-automatát is jó ötletnek tartanának. 

A felmérés egyik tanulsága, hogy a környezetvédelmi szempontok kiemelt jelentőségűek a válaszadók számára: a potenciális vendégek 85 százaléka mondta, hogy fontos számára a téma. Ennek az igénynek az újrahasznosítható poharak teljes mértékben megfelelnek, így a mostani repohár-rendszer értékelésénél is kiemelkedő eredményeket kaptak annak fenntarthatósági céljai. 

A válaszadók mindössze 8 százaléka volt elégedett a repoharak jelenlegi rendszerével. 60 százalékuknál jelenik meg az az igény, hogy legyen egyértelmű, mely helyek használnak repoharat, és hol milyen tokeneket fogadnak el. 56 százalék mondta, hogy a jelenlegi rendszer nem veszi figyelembe az egyszeri vendégek igényeit. A szórakozóhelyek rendszeres látogatóinak többsége (56 százaléka) szerint az is problémás, hogy vagy a poharat vagy az ehhez kapcsolódó tokent maguknál kell tartaniuk. A felhasználói kényelmetlenséget jól jelzi az is, hogy jelenleg a tokeneket és a poharakat mindössze a válaszadók 25-30 százaléka őrzi meg és viszi a későbbiekben magával. 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. szeptember 09. 08:27
Átbaszás, lehúzás, zöldre festett zsidó szarakodás. Ugyan az, mint a MOL-nak kialakitott betétdíjas maszlag, amit immár másodjára etetnek meg a magyarokkal a zsidó gyarmaton.
fenris
2024. szeptember 09. 01:33
Egyértelműen lehúzás, bennfenntestől tudom. De Grétácska biztos csiripel róla szépet, ha leszedik a befőttesgumit a csőréről a főnökei :)
kokrowatz-0
2024. szeptember 08. 22:14 Szerkesztve
lenny kravitz koncert. egy doboz sör 800 körül. egy üveg víz szintén. biztonsági okokra hivatkozva se a sörösdobozt, se a vizespalackot nem engedik bevinni, nehogy valakit megöljünk velük vagy felgyújtsuk az arénát. a két repohár 2000 forint, ránézésre nem biztonságosabb, mint egy sörösdoboz vagy pet-palack. természetesen vissza nem váltható, ha legközelebb mennék oda, akkor használhatnám, de nem fogok. nyilvánvalóan arról szól a dolog, hogy mindenkiről lehúzzanak még egy ezrest. felháborító, hogy a fogyasztóvédelem hogy tűrheti ezt. semmilyen más országban nem találkoztam még hasonlóval.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 08. 21:19
Hogy mi van? :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!