Vitézy Dávid: Lázár Jánosnak politikai felelőssége van a vasárnapi vonatbalesetben

2024. augusztus 25. 22:24

A politikus szerint nem perceken, hanem másodperceken múlt, hogy végül nem lett tragédia.

2024. augusztus 25. 22:24
null

Nyitókép: MÁV Facebook

Ahogy a Mandineren is beszámoltunk róla: vasárnap este kisiklott a Kolozsvár felől érkező Claudiopolis InterCity öt kocsija a Keleti pályaudvar előtti bevezető vágányszakaszon. Sajtó értesülések szerint a vonatbalesetben nem sérült meg senki, de óriási káosz alakult ki

A forgalmi rend változásról ITT írtunk részletesen.

A balesettel kapcsolatban megszólalt Vitézy Dávid is, aki Lázár János felelősségét firtatta, ugyanakkor ironikus célzást tett arra, hogy a minisztert ezek után meneszteni kell. Ahogy képletesen fogalmazott Lázár pozíciójáról: „Nos, vajon a fejessaláta szavatossága tart-e tovább?

Az LMP budapesti képviselője szerint „természetesen senki nem tudhatja még, hogy mi történt pontosan a Keletiben ma este, és mi okozta a kolozsvári InterCity kisiklását. Az viszont biztos, hogy 

sokkal nagyobb baj is lehetett volna ebből, ha a két vonat össze is ütközik a kisiklás következtében ez nem perceken, hanem csak másodperceken múlt. 

Az biztos, hogy itt most a cinikusan vigyorogva másokra mutogatás, beszólogatás és a klímaváltozásra hivatkozás kevés lesz.

Vitézy szerint a baleset körülményeinek pontos ismerete nélkül is biztosan kijelenthető: mindhárom budapesti fejpályaudvar és az oda vezető vasúti infrastruktúra rémes állapotban van.

A Keletiben számos váltón már csak 20 km/h a megengedett sebesség az állapotromlás miatt, a Nyugati biztosítóberendezéséről jobb, ha nem is beszélünk. Lázár János ennek ellenére a rengeteg már elvégzett munka ellenére az összes előkészítés alatt álló budapesti vasúti beruházást leállította, a Keleti pályaudvarra vezető szakaszok felújításának tervezését pedig a már megszerzett uniós pénzek ellenére visszamondta.” – írta a politikus.  

Ezek után megjegyzi, hogy a kormány már 2022-ben „egy teljesen új InterCity-flotta beszerzéséről” döntött, a folyamatot elindították, „aztán jött Lázár János, és egyik első miniszteri lépésével visszavonta ezt is, az új mozdonyok beszerzésével együtt.” 

Vitézy szerint sajnos nem újkeletű problémáról van szó. A baleset oka a hanyagság, amiért úgy véli, hogy a miniszter a felelős 

Szóval, bár a mai baleset okait nem tudjuk, de akár a pálya, akár a jármű meghibásodása okozta a kisiklást, bőven van nem csak elvont politikai, de közvetlen döntéshozói felelőssége is a közlekedési miniszternek – hiszen nem enyhítette, hanem minden lépésével csak mélyítette a magyar vasút egyre súlyosabb válságát az elmúlt időszakban.” – zárta kritikus sorait Vitézy.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 286 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2024. augusztus 26. 17:20
Igazad van Dávid. Lázár abban is hibás, hogy anno nem távolíttatott el anyukád méhéből.
lhotx
2024. augusztus 26. 15:26
Balfasz ez a lzár, hogy nem tudja, hogy nem szabad túlmelegíteni a síneket!
zakar zoltán béla
2024. augusztus 26. 15:03
Sőt ő volt a masiniszta...
zakar zoltán béla
2024. augusztus 26. 15:02
Sőt ő volt a masiniszta...JeJe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!