Valami véget ért: lezárul a zöld rendszámos luxusterepjárók kora

2024. augusztus 01. 22:22

Az ÉKM most pontot tesz a dolog végére.

2024. augusztus 01. 22:22

A nyitókép illusztráció. Fotó: Facebook

Szeptember elsejétől zöld rendszámot kizárólag a tisztán elektromos és nulla emissziós gépjárművek kaphatnak, az 5P (külső töltésű) és az 5N (növelt hatótávolságú) környezetvédelmi osztályba sorolt járműveken 2026. november 30-ig le kell cserélni. Lezárul a zöld rendszámos luxusterepjárók kora – közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézték, hogy 2016. január elejétől a plug-in hibrid járművek jelentős, a zéró emissziós, azaz tisztán elektromos és hidrogén meghajtású gépjárművekkel megegyező mértékű kedvezményekben részesültek.

Az eltelt nyolc év azonban vegyes tapasztalatokat hozott mind a technológia környezetvédelmi értékére, mind az ezt használó autókra vonatkozóan.

Az Európai Számvevőszék az elmúlt években figyelemmel kísérte a közúton közlekedő külső töltésű, hibrid üzemű gépjárművek általános üzemeltetési gyakorlatát, valamint az ezzel összefüggő károsanyag-kibocsátási tapasztalatokat és megállapította, hogy a hálózatról tölthető hibridek valós vezetési feltételek melletti kibocsátása átlagosan háromszorosa-ötszöröse a laboratóriumban mért kibocsátásnak, ami az ilyen autókban lévő belső égésű motorok vártnál gyakoribb és nagyobb mértékű használatával magyarázható.

Másrészről az elmúlt években nagyobb számban terjedtek el azok a járművek, amelyek az átlagos benzin vagy dízelüzemű autóknál nagyobb belső égésű motorral rendelkeznek, de egy elektromos meghajtással kiegészítve úgy részesülhetnek a környezetkímélő, nulla kibocsátású autókkal megegyező mértékű kedvezményekben, hogy

valójában lényegesen szennyezőbbek, mint az átlagos, fosszilis üzemanyagot használó járművek

– mutatott rá az ÉKM.

Tekintettel arra, hogy a plug-in hibrid technológia környezetvédelmi terhelése magasabb, mint a zéró kibocsátású járműveké, ráadásul lehetővé teszi, hogy zöld rendszámú luxusterepjárók élvezhessék a környezetkímélő autóknak járó kedvezményeket, az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint nem indokolt a zéró kibocsátású és plug-in hibrid járművek azonos mértékű kedvezményének fenntartása.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre66
2024. augusztus 04. 19:41
2026 novemberében biztos az lesz a legfontosabb kérdés, hogy az összes plug in hibrid tulaj lecserélte-e a zöld rendszámot fehérre. Ezen áll, vagy bukik a nemzet sorsa, a bolygó jövője....tényleg nem lehet már gátat szabni az elmebajnak....
Nimril
2024. augusztus 02. 23:21
Majd elmorzsolok egy könnycseppet. Ha ráérek! :)
papamaci57
2024. augusztus 02. 08:46
" ­­É­­­r­­­t­­é­­k­­­e­­l­d­ ­a­­ ­s­­z­­e­x­­­i­­­ ­­­p­­u­­n­­c­­­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍 " Értékelem: punnyadt volt és büdös. Nem érte meg azt az egy tál bablevest amit adtam érte.
Lami66
2024. augusztus 02. 07:06
Egy lényegében pénzügyileg és használatilag életképtelen járműkategória (az elektromos) erőszakos terjesztésének voltunk tanúi. És senkinek ne legyen kétsége, ha nem az ukránokra basznák el eurőpa összes pénzét, ennek a járműfajának a pénzzel és médiahazugsággokal támogatott eröszakos terjesztése továbbra is zajlana. Az elektromos autoknak városban, kis távolságon használva van értelme. pl napi futkosáshoz, munkába járás, gyerek cipelés óvodába, iskolába, bevásárlás stb, amikor csak 5-15 km-t megy vele az ember. De arra meg elég egy elektromos kisautó, nem kell egy batár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!