Szijjártó Péter egy mondattal elintézte a vitát: Horvátország egyszerűen nem megbízható tranzitország

2024. augusztus 02. 10:37

„A maximális kapacitásról soha senki által nem bizonyított adatokat adnak” – írta a külügyminiszter.

2024. augusztus 02. 10:37
Cyprus Hungary

Nyitókép: Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

 

Horvátország nem megbízható tranzitország az olajszállításban – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A tárcavezető bejegyzésében felidézte, hogy másfél hete fordultunk Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz amiatt, hogy Ukrajna letiltotta a két ország biztonságos ellátásához szükséges olajszállítások egy részét.

„Tegnap a Bizottság alelnöke, a lett Valdis Dombrovskis levelet küldött szlovák kollégámnak és nekem. Ebben leírta, hogy Ukrajna nem veszélyezteti sem Magyarország, sem pedig Szlovákia ellátását, különben is ott van egy másik vezeték Horvátországon keresztül, használjuk azt” – írta Szijjártó Péter, hozzátéve: botrány!

Az alelnök levele újra azt bizonyítja, hogy az ukránok bármit megengedhetnek maguknak uniós tagállamokkal szemben, főleg ha azok békepártiak és nem szállítanak fegyvereket – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a horvátokról azt írta: „nyilvánvalóan véletlen egybeesés, hogy a horvát miniszterelnök tegnapelőtt levelet írt az Európai Bizottság elnökének, amiben a Horvátországon keresztül húzódó olajvezetéket reklámozza”.

Közölte: túl azon, hogy a két levél azt erősíti meg, hogy itt egy Brüsszelből összehangolt akcióról van szó, van egy másik nagy baj is a horvát opcióval.

Horvátország egyszerűen nem megbízható tranzitország.

Nem megbízható, mert a piaci átlagos értékek ötszörösére emelték az olaj tranzitdíját a háború kitörése óta. Nem megbízható, mert lehetetlenné tették a Mol számára, hogy hosszú távra kössenek le szállítási kapacitásokat. Nem megbízható, mert a vezeték kapacitásnöveléséhez szükséges beruházásokat nem végezték el, a maximális kapacitásról pedig soha senki által nem bizonyított adatokat adnak” – írta Szijjártó Péter.

Hozzátette: így a keleti irányból érkező olajszállítások leállítása a végsőkig kiszolgáltatná Magyarországot és Szlovákiát egy nem megbízható tranzitországnak.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. augusztus 02. 17:13
Horvátország már az átkosban sem úgy szállított az Adrián ahogy a szerződésben volt. Pont ez volt a magatartásuk mint most. Nem hiába volt ez a vezeték több évtizedig elfelejtve. Ezt azért a horvát újságírók is megírhatnák.
Nimril
2024. augusztus 02. 16:37
Hogy én mennyire utálom ezt a szarfészek EU-t! Mi a lófasz értelme van tényleg már lassan a maradásnak, ha egy EU-n kívüli ország szava többet ér, mint két EU-tag ország szava? Kurva anyátokat.... Ha egy ostoba bürokrata fasz Brüsszelben kitalálta, hogy márpedig meg lehet oldani, akkor meg lehet oldani! Kurvára nem sokban különbözik ez már a Szu-tól...., ott is tehetségtelen balfaszok próbálták meg megmondani, hogy mit, hogyan kellene más országoknak csinálni. Mi vagyunk a birkák. Elzárni feléjük a gázt, gázolajat, lekapcsolni az áramot. Oszt jónapot.
Lajoss
2024. augusztus 02. 16:30
Robokuty tevékenysége katasztrofális. 😢
polárüveg
2024. augusztus 02. 14:46
A tranzitdíj szokatlan méretű emelése is hazugság, ugye, kedves horvát testvérek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!