Szeptember elsejétől új időszámítás kezdődik a tanárok életében – mutatjuk a részleteket

2024. augusztus 22. 09:50

Teljesítményértékelés és vizsgák – többek között ilyen újdonságok is várnak a pedagógusokra az új tanévben.

2024. augusztus 22. 09:50
null

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Mozgalmas év elé néznek szeptember 1-jétől a pedagógusok – írja a Blikk. A munka mellett figyelniük kell majd az új teljesítményértékelési rendszerre is (TÉR), amitől a fizetésük összege függ majd, ezen felül pedig vizsgázniuk is kell a területükön érvényes alapdokumentumokból. Utóbbi azt jelenti, 

hogy a köznevelésben dolgozók 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között 10 órás online képzésben vesznek részt, majd ezt követően vizsgázniuk kell az alapdokumentumokból:

tanároknak a Nemzeti Alaptantervből, az óvodapedagógusoknak a Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjából.

A rendszer szerint három teljesítménycélt kell meghatározniuk az oktatásban dolgozóknak. A rendelet alapján az értékelés lezárulta után az aktuális fizetést vagy emelést is ez határozza meg.

Pontozzák a teljesítményt

A Blikk emlékeztet: a TÉR részleteit, illetve annak utolsó változatát egy hete tette nyilvánossá az Oktatási Hivatal, „Szakmai , módszertani ajánlás a pedagógusok, vezetők teljesítményértékeléséhez” címmel. Ebből kiderül, hogy egy terjedelmes pontrendszerben kötelező ettől az évtől értékelni az oktatásban dolgozókat, amelynek része, hogy minden egyes munkavállalónak az év elején három teljesítménycélt kell meghatároznia a maga számára, ez képezi az önértékelését. 

Emellett hét területen az intézményvezetés pontokat ad a tanári teljesítményre.

A módszertani anyag szerint a pedagógusok esetében alkalmazandó három értékelési teljesítményszint a következő:

• kiemelkedő teljesítmény (az elérhető pontszám 80%-a vagy afeletti),

• átlagos teljesítmény (50% vagy afeletti, és 80% alatti),

• fejlesztendő teljesítmény (50% alatti).

A pedagógus teljesítményértékelést először 2024. szeptember 1. és 2025. június 30. közötti időszakra kell elvégezni, amelynek eredményeként a munkáltatók 2025. szeptember 1-jével állapíthatnak meg módosított illetményt” – jegyzi meg a portál.

Béremelés, bércsökkentés

Az értékelés az úgynevezett „béreltérítést” – tehát a béremelést vagy bércsökkentést – is befolyásolhatja, illetve „ez alapján kerülhet sor fejlesztési szükséglet megfogalmazására”.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtók esetén indokolt lehet a többletjuttatás biztosítása, az átlagos teljesítmény nem, vagy csak kivételes esetben alapozza meg többletjuttatást, a fejlesztendő értékelési tartományban lévők esetében az értékelő rögzíti a fejlesztendő terület megnevezését, valamint az értékelt személlyel közösen meghatározott fejlesztési eszközt (pl. továbbképzésen való részvétel, hospitálás)” – áll az OH anyagában a BM-rendelet alapján.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gubbio
2024. szeptember 01. 02:54
Bravó! Még egy adminisztratív teher - gumicsont - a tanárok vállán. Ezek a "továbbképző" tanfolyamok mind-mind képmutatás - "elvégezték", kipipálják. A liberális blikkfangok kötelező hallgatása helyett hagyhatnák a tanárokat tényleg a tanításra koncentrálni, a tanórát tartalmas felkészüléssel megtartani. És mi újság a diákokkal? Nem NEKIK kellene tanulniuk? Odafigyelniük az órán balhézás helyett? Tisztelniük azt az embert, aki ott áll előttük, hogy tanítsa őket? Tőlük NEM követelhető SEMMI?
véna
2024. augusztus 22. 13:33
libernyák, cionista, sátánista tanárokat, óvónőket tökmindegy hogy ellenőrzöd, úgyis a patkányszart fogják nyomatni mind, ránézel egy mai gyerekre, idegbeteg nyomorék gyógyszerfüggő mind, a tajgetosz meg üres
2024. augusztus 22. 10:45 Szerkesztve
Hümm, nekem konkrétan tele van a hócipőm a kötelező haszontalan képzésekkel, különösen úgy, hogy a fizetések a béka segge alatt vannak kettővel, mégis a követelmény ugyanaz, mint a kormányhivatali dolgozóknál. Jó lenne, ha egálban lenne a kettő végre. A pedagógusok most a bérek mellé megint új követelményt kapnak. A rendszerből ki kellene vezetni az állandó változást, mert az csak rontja a teljesítményt, az újabb és újabb változás mindig elveszi a munkára fordított időt és energiát! Ezt azoknak az íróasztal-tervezőknek szánom, akik kényszeresen változtatnak évről évre. A rendszert békén kellene már hagyni végre, hadd tegye a dolgát.
formaegy-2
2024. augusztus 22. 10:44 Szerkesztve
Úgyis az van amit eldöntöttek. Azért egy-két észrevétel. ' - "bármely 55 év feletti katona átvezényelhető a tankerületekbe, ahol még akkor is alkalmazni kell őket, ha nincs végzettségük. Ha az illetőnek nincs megfelelő képzettsége, akkor a tankerületnek kell biztosítania a képzést, de már a képzés ideje alatt is munkát adnak neki, emellett a tankerület nem utasíthatja vissza a kivezényelt katonát." Ők miután kapják fizetésüket, és milyen szinten emelik az oktatás színvonalát? 2 - talán már az oktatásnál (főiskola, egyetem) kellene odafigyelni, hogy az éppen átbukdácsoló diákok ne tanítsanak.... Lenne 3. 4. 5. pont is, de minek....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!