Szégyen-e a homoszexualitás?

2024. augusztus 21. 17:14

Húsz-huszonöt évvel ezelőtt aligha gondolta bárki is, hogy a politikai közbeszédnek, a publicisztikáknak meghatározó eleme lesz – sőt a legmagasabb szintű döntéshozóktól az olimpiai versenyekig az élet minden területére bekúszik – a homoszexualitás témája.

2024. augusztus 21. 17:14
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

Nyitókép: Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP

„Majdnem LMBTQ-t írtam, de ez a betűszó két évtizede a társadalom elsöprő többségének az égvilágon semmit sem jelentett. (Talán nem is létezett.)

Manapság nem telik el úgy nap, hogy a kérdéssel valamilyen formában ne találkoznánk, ráadásul örökösen állásfoglalásra is kényszerítenek. Az országot nagyjából két részre osztja a probléma. Egyik oldalon áll az a progresszív vonulat, amelyik minden tradicionális elpusztításával a család, az élet továbbadása ellen, a nemzeti és vallási hagyományok megszüntetéséért dolgozik. Ők következetesen a legliberálisabb nézőpontot választják, a konzervatív szemlélet pedig igyekszik ezt az eredetileg marginális kérdést ott tartani, ahová való: a szubkultúrák világában.

Ugyan értelmes párbeszédre – mint egyébként sok más témában sem – sok remény nincs, mégis nehéz lemondani arról, hogy a másik felet megpróbáljuk meggyőzni vagy legalábbis informálni saját álláspontunkról. Az alábbi írás erre lenne apró kísérlet.

Perintfalvi Ritáról az égvilágon semmit sem tudunk azon kívül, hogy rendszeresen provokálja a keresztény-nemzeti oldalt. E funkciójában viszont olykor gondolkodásra, érvek gyártására vagy – mint ezúttal – tájékoztatásra sarkallhat minket. Egy Facebook bejegyzésében némi öntömjénezés mellett két másik közéleti szereplő vitájáról ír (ami ezúttal számunkra irreleváns), de van egy mondata, amire talán érdemes válaszolni. Ez így szól: »Én csak azt nem értem, hogy miért lenne szégyen az, ha valaki b*zi?« (Ő maga csillagozta ki, maradhatunk mi is ennél az alaknál.)”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Forgács István

Facebook

Idézőjel

A magyarok nem transzfóbok és nem homofóbok. A magyarok LMBTQ-propagandafóbok. És jogosan.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. augusztus 30. 22:35
Nem szégyen, aki úgy született, nem tehet róla. De nem is nyilvánosság elé való, otthon, zárt környezetben gyakorolja, akinek ilyen a beállítittsága.
jattila48-2
2024. augusztus 23. 14:24
Én csak azt nem értem, hogy miért kéne büszkének lenni arra, ha valaki b*zi? Hiszen ez oly természetes, mint hogy én pl. heteroszexuális vagyok. Vagy mégsem? Ami magától értetődő, természetes adottság (mint a b*ziság), arra nem kell büszkének lenni, mivel az nem az egyén különleges képességéből, szorgalmából, kiválóságából ered, hanem egyszerűen csak ilyen és kész. A b*zikkal pont az a baj, hogy azt hiszik (és a libsik adják is alájuk a lovat), a b*ziságukkal valami különleges, irigylésreméltó képesség birtokában vannak, amire joggal lehetnek büszkék. Erről szól a pride (mint ahogy a szó is ezt jelenti). Meglátásom pedig az, hogy a b*zik nagy része (nem az összes) rendkívül magamutogató, önimádó, extrovertált, ami talán azzal függ össze, hogy a saját neméhez való vonzódás az önmagához (hasonlóhoz) való vonzódásból (önimádatból) ered, vagy fordítva. Ez persze nem jelenti azt, hogy az önimádók egyben b*zik is.
Dominik
2024. augusztus 23. 06:47
Hát szerintem minden embernek van egyfajta kötelessége a szülei felé, hogy továbbviszi a vérvonalat. Néha belefér a melegség pl amikor az ember úgy születik pl már ovodában is jelentkezik... Vagy ha valaki nem találna magának úgyse párt, ha a családban van más akinek lesznek gyerekei... stb... De ha egyke vagy és életmód választásból vagy meleg, az szerintem már szégyellni való kategória, mert a saját családod árulod el vele.
Box Hill
2024. augusztus 22. 18:44
A titkosszolgálatok kockázatnak tartották a homoszexualitást, mert az illetők annyira szégyellték, hogy zsarolhatók voltak általa. Ahogy zsarolhatók voltak a házasságtörők is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!