Mostantól lesz olcsóbb a nyaralás: ezek az igazán pénztárcabarát helyek, ha megnézné a tengert

2024. augusztus 07. 21:06

A repülőt érdemes ezen a nyáron elkerülni, viszont autóval is csodás helyekre lehet eljutni.

2024. augusztus 07. 21:06
CROATIA, SUMARTIN BEACH ON BRAC ISLAND
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Jean ISENMANN / ONLY WORLD / Only France via AFP

Lassan ráfordulunk a nyár utolsó szakaszára, jönnek a last minute utak, ahol jellemzően már sokkal barátságosabb áron lehet szállást foglalni, mint mondjuk a főszezonban. A hazai családok életében örök dilemma az, mi legyen a végső desztináció, a Balaton vagy esetleg valamelyik tengerpart. A legközelebbi tengerpart ügyében három úti cél jöhet szóba: Horvátország, Szlovénia és Olaszország, ezek átlagosan 5-6 órás autóúttal érhetők el, azoknak sem kell aggódniuk, akik elektromos autóval indulnának el, ugyanis ezek a szakaszok jellemzően bőségesen el vannak látva töltőhálózattal. 

A Horvát Idegenforgalmi Közösség kutatásából kiderült, szomszédunkban rekordévre számítanak, ugyanis a 2024-es év első felében már rekordot döntöttek: 28,1 millió vendégéjszaka realizálódott az első hat hónapban, ami hatszázalékos növekedésnek felel meg. 

A magyarok körében is szakadatlan a népszerűség, ugyanis június végéig 170 ezer honfitársunk látogatott Horvátországba, ami ötszázalékos növekedést jelent, ráadásul tovább is voltunk szomszédunknál, összesen 630 ezer vendégéjszakát töltöttünk Horvátországban, ami egyszázalékos emelkedés. Arról nem is beszélve, hogy majdnem 25 százalékkal több bevétele volt a horvát turisztikai szektornak, mint tavaly, amikor is rekordot döntöttek. 

Jó, de hova?

Ha az elsődleges szempont a költséghatékonyság, akkor érdemes minél közelebbi desztinációt választani, a legközelebb Rijeka, magyar nevén Fiume van, amely alig ötszáz kilométerre található Budapesttől és gyakorlatilag végig autópályán lehet közlekedni, ráadásul Horvátország schengeni csatlakozásával már útlevél-ellenőrzés sincs a határon, így még gyorsabb az áthaladás. Ugyanakkor érdemes elkerülni a csúcsidőszakot, megéri kora reggel vagy délután indulni Magyarországról, így elkerülve a sokszor több órás dugókat a horvát autópályán, amelyeket leginkább a útdíjfizető-kapuk okoznak. 

A legnépszerűbb célok között szerepel az Isztria túloldalán fekvő Rovinj, Pula és Porec is, ám itt jellemzően már drágábbak a szállások. Sokan választják a Krk, valamint a Rab-szigetet. Az Utipakk gyermekbarát helyek közül elsősorban Crikvenicát és Medulint javasolja. 

Adott 6 napos időpontra a legnépszerűbb foglalási portál a Rab-szigeten 150 ezer forinttól vannak szállások két főre, ez a Krk-szigeten némileg drágább, itt 200 ezer forinttól indulnak a rendesebb apartmanok, ahogy Medulinban és Crikvenica is. 

Szlovéniában kevesebb a lehetőség, de megéri

A szállások árait tekintve, sokszor még barátibb árakat találunk Szlovéniában, melynek tengerpartja mindössze 43 km hosszú, azonban tele van csodával, mindenképpen érdemes fontolóra venni az odautazást. Fontos azonban hozzátenni, hogy a szlovén tengerpart már messzebb van, a Budapest-Piran távolság 588 kilométer, ezt érdemes mindenképp beleszámolni a költségekbe. 

A legolcsóbb szállásokat Koperben találni, ám ez egy klasszikus kikötőváros, strandolni nem igazán lehet, csak a városon kívül, így ez sokaknál kizáró ok is lehet. Pirant, Portorožt és Izolát a Szlovén Isztria ékszerdobozainak is szokták hívni, nem csoda, hiszen mindegyik tengerparti város csodálatos, pláne az esti órákban. Tudják ezt a szállásadók is, így nem meglepő módon itt húzósabbak az árak: ugyanazon időszakra, mint a fentebb jelzettnél, itt már 230-240 ezer forinttól indulnak a szállások.

Ha nem mondanánk le a pizzáról

Természetesen Horvátországban és Szlovéniában is található olyan helyek, ahol pontosan ugyanolyan pizzát és tésztafogásokat lehet kóstolni, mint Olaszországban, ráadásul a legtöbb helyen még olaszul is tudnak a helyiek, azonban ha valaki nem tud elszakadni Olaszországtól, annak sem kell aggódnia, ugyanis 7-8 óra autózás után már ott lehetünk. Nem hiába a magyarok között is rendkívül népszerű cél az Adria olaszországi része: nyáron Jesolo, Bibione és környéke megtelik magyarokkal. 

A városok itt különösebben nem látványosak, azonban ha valaki csak a tengernél való strandolást akar a nyaralás során, annak ez lesz a mennyország. A földnyelven kilométer-hosszan lehet élvezni a homokos strandot, ami kikapcsolódásnak kikapcsolódás, ízlés kérdése, hogy milyen. A szállásárak itt is a 250 ezer forintnál indulnak a kiválasztott dátumoknál, ám ezek jellemzően alacsonyabb kategóriájúak, mint lehetett foglalni Horvátországban például. 

A titkos tipp

Ha bevállalósabbak vagyunk és nem félünk attól, hogy sokat autózzunk, érdemes fontolóra venni Albániát és a Balkán egyéb pontjait, Dürresban mindent megkap az ember, amit mondjuk Bibionéban lehet, csak itt a kiválasztott dátumonkon 250 ezer forintért ötcsillagos szállodát kap az ember, de akinek nem igénye a luxus, az már 97 ezer forinttól talál itt szállást. Szintén érdemes fontolóra venni Montenegrót, amely csodálatos tengerpartjaival várja a turistákat, legnívósabb üdülővárosában, a tengerparton lévő Budvában már 140 ezer forinttól lehet szállást foglalni. 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
véna
2024. augusztus 22. 18:26
Szia Uram! Olyan nyaralás amivel pénzt kereshetsz érdekel? Csak elhozol egy csomagot nekünk érte.
benedek77
2024. augusztus 13. 14:45
Mióta örök dilemma a magyar családok életében ez?! Aki nem egy igénytelen szar, az nem megy a drágán-szart balatonra, főleg amióta mindent leuraltak a proli neresek. Ha csak nincs a Balcsin telked, irány a tenger!
békalepcse2.0
2024. augusztus 13. 11:04
A tenger? Ha fizetnének sem szeretnék menni. A menyecskémmel ezen veszekszünk, havonta mehetnénk, van rá pénzünk és nem megyünk... Mert szerinte az olyan jó. Szerintem meg annál szarabb elethelyzet nincs hogy a tengerparton fonnyad az ember, azt meg nem tűri hogy én meg a klimatizált szobában vészeljem át a "nyaralást".
cicologus
2024. augusztus 07. 22:02
Hülye cikkek helyett értékeld a szexi puncit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!