Maradjunk a tényeknél: ennyi szegény él ma Magyarországon

2024. augusztus 30. 08:27

Hiába riogatnak az ellenkezőjével, a statisztikák szerint az unió átlagánál jobban állunk.

2024. augusztus 30. 08:27

Nyitókép: Getty Images/Manuel Augusto Moreno

 

A szegénységi arányt tekintve Magyarországon az Európai Unió átlagnál évek óta jobb a helyzet – írta a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése alapján, melyből az is kiderül, hogy 

a mutató értéke 2015-től évről évre csökkent.

2022-ben a lakosság 12,1 százaléka élt a szegénységi küszöb alatt, ami 0,5 százalékpontos csökkenést jelent 2021-hez képest. A szegénységi arány értéke hazánkban a második legkisebb (Szlovéniával megegyezően) az unióban. A tartós szegénységben élők aránya 4,9-ről 4,4 százalékra csökkent 2021-hez képest. A korcsoportokat tekintve az átlagot csupán az ötven felettiek szegénységi aránya haladta meg jelentősebb mértékben. A legnagyobb arányban az 50–64 évesek között találhatók szegénységben élők. A 65 évesek és annál idősebbek szegénységi aránya 15,4-ről 13,4 százalékra csökkent egy év alatt – ismertette a Magyar Nemzet a KSH számait.

Mi a helyzet az EU más országaiban?

A Magyar Nemzet cikke végén nemzetközi kitekintést is tett a témában, mely szerint az Európai Unióban 2022-ben a lakosság 16,5 százaléka élt a relatív jövedelmi szegénységi küszöb alatt. A szegénységi arány meglehetősen stabil volt 2005 és 2010 között, 16,4, illetve 16,5 százalék, 2011 óta azonban kismértékben növekedett. A KSH szerint 2022-ben a szegénység tekintetében az Európai Unió országai közül Bulgária (22,9 százalék), Észtország (22,8) és Lettország (22,5) voltak a legkedvezőtlenebb helyzetben. A legalacsonyabb értéket Csehországban (10,2), Szlovéniában (12,1) és hazánkban (12,1) mérték.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. szeptember 11. 05:57
Ha kimozdulnának a szegénységről siránkozók a romkocsmákból, akkor látnák nálunk a szegénységnek a legfőbb mutatója az elhízás és a dohányzás plusz még az alkohol. A mobiltelefon azért ott is megvan ám mindenkinél. Akiknek annyira alacsony a nyugdíjuk azoknak az önkormányzatok sok mindenben segítenek. Élelmiszer osztással, különböző kedvezményekkel. A városban a csövesek az más kategória, de ők nem dolgoztak, nem dolgoznak és nem is fognak dolgozni. Azért a cigarettára és a szeszre valót összetarhálják valahogyan. Ők viszont dacosan nem veszik igénybe a lehetséges segítséget inkább választják a "szabad" életet az aluljárókat, kapualjakat, elhagyott területeket.
Kriszti7010
2024. augusztus 30. 12:31
Persze, persze. Dobzse, dobzse. Majd a CIGÁNY ksh-nak pont hinni fog, a normálisan gondolkodó, és a realítások talaján élő, nem a ner f...szán csüngő KSH adatoknak.🤣🤣🤣🤣Végül is, a ZSIDESSES et.aknak, jóvanazúgy. Mer' a felcsúti 💩🤮 CIGÁNY, aljas vitya mondatja a KSH -val. Álmodjatok még. Jó éjszakát, ner csecsemők.🤮
Fer70
2024. augusztus 30. 10:11
Az egy dolog, hogy mit mérnek és hogy erre mit reagál bárki (kormány - ellenzék). A lényeg az, hogy mennyi pénz marad az emberek zsebében. Ha a választásokkor több marad az emberek zsebében, akkor - többségében - arra szavaznak, akinek köszönhetően több maradt. Ez ilyen egyszerű. Lehet ezt populizmusnak hívni, meg mindennek is, de ez az alap, ezen nagyon sok minden múlik - és ezt O.V. is tudja...
lazio154-2
2024. augusztus 30. 09:54
Itt valami nagy kábítás zajlik, vagy nem él már egyetlen nyugdíjas sem! Átlagnyugdíjban az unióban egyetlen országot előzünk meg, Bulgáriát. Egész Európában öt országot, mind balkáni állam. Ma a több mint 2,4 millió nyugdíjasból 1, 44 milliónak kevesebb az ellátása mint havi 160 ezer ft. Vagy aki 160 at kap az életvitelére, a háza fenntartására, gyógyszerre-az már gazdag? Maradjunk a tényeknél, ez maga több % ot jelent mint a sikerjelentést leadóé! Miért kell olyan adattal kábítani, amelyik könnyedén cáfolható?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!