Kiderült, hol tartanak Niedermüller ígéretei a bulinegyed és az Airbnb szabályozásáról

2024. augusztus 13. 21:38

A baloldali polgármester szerint a beígért szabályozások még nem tökéletesek, és az eddigi döntéseket is felül kell vizsgálni.

2024. augusztus 13. 21:38
null

Nyitókép:  MTI / Balogh Zoltán 

A VII. kerület polgármestere azzal az ígérettel kapta meg a felhatalmazást 2019-ben a kerületi lakosoktól, hogy rendet tesz a bulinegyedben szigorú szabályzással és visszaszorítja az aribnb-ket a lakók nyugalmának érdekében. Idén Niedermüller Péternek ismét bizalmat szavaztak az erzsébetvárosi lakosok – írja az Index.

Niedermüller a portálnak elismerte: felül kell vizsgálni az eddigi döntéseket. 

Azt is megjegyezte, nem tervez Soproni Tamás példájára szavazást indítani az airbnb-k betiltásáról.

Mint ismert: a VII. kerület a turisták kedvelt célpontja, aminek köszönhetően elszaporodtak a vendéglátóhelyek, így alakult ki a ma már bulinegyedként ismert terület. „Ez hamar kezelhetetlenné vált, a kerület vezetése pedig nem volt felkészülve ekkora népszerűségre. Emiatt a szabályozások csak lassan vagy semennyire nem követték a változásokat, ami elkerülhetetlenné tette a helyi lakosok és a szórakozóhelyek, valamint a szórakozni vágyók közötti ellentéteket” – fogalmaz a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

2019-ben a DK-s Niedermüller Péter közös ellenzéki támogatással nyert az önkormányzati választásokon szoros küzdelemben. Az Index emlékeztet:

programjában többek között a rövid távú lakáskiadás, valamint a vendéglátóhelyek nyitvatartásának szigorúbb szabályozását ígérte a választópolgároknak, 

és célul tűzte ki egy olyan Erzsébetváros megteremtését, ahol „nem a mértéktelen bulik jelentik a fő vonzerőt”. A nyári választások alkalmával a kerület lakossága ismét bizalmat szavazott a polgármesternek, így a portál arról kérdezte Niedermüllert, hogyan értékeli az elmúlt ciklusban a bulinegyed megszabályozására irányuló törekvéseit.

A bulinegyed

A belső-erzsébetvárosi vendéglátóhelyek féktelen növekedése évtizedes hagyaték, az abból fakadó problémák mérséklése hosszú folyamat” – mondta a portálnak a politikus, 

majd elismerte, hogy a vendéglátóhelyek szabályozására való törekvések még nem tökéletesek, 

és „az elmúlt évek tapasztalatai, az ez idő alatt lefolytatott ellenőrzések és a folyamatosan az önkormányzathoz érkező lakossági észrevételek alapján szükséges újra és újra felülvizsgálni, ahol pedig kell, ott beavatkozni a szabályozásba”.

Az Index összefoglalja: az új rendszerben a vendéglátóhelyek reggel 6 és éjfél között lehetnek nyitva, kivéve, ha rendelkeznek külön engedéllyel. Ez azért is fontos, mert az önkormányzat a legtöbb kritikát pont a vendéglátóhelyekkel való, az éjfél utáni nyitvatartásról szóló egyeztetések miatt kapta, amelynek eredményeképpen a vendéglátóhelyeket tömörítő – az öt legnagyobb helyi szórakozóhely-tulajdonos által alapított – Közös Erzsébetvárosért Egyesülettel kötöttek megállapodást. Az Élhető Erzsébetváros Egyesület önkormányzati képviselője, Garai Dóra szerint a kerületben 

ma már csak az a szórakozóhely kaphat éjfél utáni nyitvatartási engedélyt, aki belép az egyesületbe és fizeti annak tagdíját, ez pedig felveti a kartellezés gyanúját.

A megállapodás célja, hogy közös takarítás és járőrözés legyen a kerületben, azért, hogy tisztábbak és biztonságosabbak legyenek a városrész utcái” – szögezte le a polgármester a lapnak, aki maga is tudja, hogy nem ez az ideális megoldás.

A kritériumrendszer a vendéglátóhelyeken belül folyó tevékenységet szabályozza. Az utca rendjének fenntartása elsősorban a rendőrség feladata, és a fő problémák is az utcán keletkeznek. Akkor tartanám teljes sikernek a szabályozást, ha a rendőrség képes volna rendet tartani a közterületeinken” – tette hozzá.

Az Index megkeresésére a BRFK azt nyilatkozt: Belső-Erzsébetváros területén folyamatban van egy új rendőrőrs létesítése lehetőségének vizsgálata, valamint folyamatban van a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitányságán létrehozott 13 új nyomozói és vizsgálói státusz feltöltése is.

Ezt is ajánljuk a témában

Airbnb

Az Index kitér arra is, hogy a kerületben nem csak a szórakozó turisták, hanem az ott megszállók is problémát okoznak a helyieknek. Niedermüller Péter 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy szerinte „meg kellene határozni, hogy egy évben hány napra lehet kiadni így a lakásokat”, 

azonban azóta nem született szabályozás a VII. kerületben a rövid távra kiadott lakásokat illetően, pedig 2020-ban az Országgyűlés elfogadta az úgynevezett „airbnb-törvényt”, amely lehetővé tette, hogy az önkormányzatok mondják meg, hány napra lehet kiadni egy kerületi ingatlant rövid távra.

Niedermüller erre azt reagálta: „A kormány valóban lehetővé tette, hogy az önkormányzatok megszabják: egy-egy lakást évente hány napig lehet kiadni turistáknak. Azt várta, hogy a neki kedves szállodaiparnak kedvező döntéseket hozzanak az önkormányzatok.” 

A portál emlékeztet: 

ezzel szemben van olyan kerület, ahol a polgármester a jelenlegi keretek között is megpróbálja visszaszorítani a rövid távú lakáskiadásokat. 

Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere a hónap elején jelentette be, hogy a terézvárosi önkormányzat szavazást hirdet a helyi lakosoknak a társasházi lakások airbnb-típusú kiadásának tiltásáról. 

Niedermüller elmondta: feladatának tartja a fenntartható turizmus fejlesztését, a negatív magatartásformák kiszorítását és a turizmus káros hatásainak mérséklését, így például a zajterhelés, a szemetelés, a rongálás visszaszorítását a kerületben, mindezt a „már itt működő vendéglátóegységek szabályozásával, a szabályok következetes betartatásával, partnerségben az üzemeltetőkkel”.

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. augusztus 14. 09:22
Hol tart, hol tart.., nagyjából, ahogy Tarlós szabályozta a Szigetet. Budapest 2 szemétdombja, rossz cégérünk. De a pénzt termeli és ez a lényeg. Pénz beszél, kutya ugat.
zakar zoltán béla
2024. augusztus 14. 08:42
Sehol
pirip8csfalva
2024. augusztus 14. 05:49
A 7.ik kerületben laktam a Blaha környékén 10 éven keresztül,amivel nem is volt baj,míg ez a debil nem lett ott főpolgi, az épületben nálunk is volt vagy 4 ilyen AirBn lakás vagy 5...És a külföldiek állandóan tomboltak éjszakánként, rendszeresen a kukák mögé vizeltek mielőtt elindultak az éjszakába,volt hogy egyszer a rendőrséget is kikellett hívnunk,mert többszöri felszólításra is leszarták,hogy ott emberek laknak,..Az egyik lakó aki jól beszélt angolul,kiosztotta rendesen őket,hogy ha ide jönnek be kell tartaniuk a törvényeket. Még ebben az évben elköltöztem,ami a legjobb döntés volt és nem kellett végig nézzem,ahogy ezek a komcsik alatt lezüllik a kerület.
tapir32
2024. augusztus 14. 02:13
„Itt vagyok Magyarországon, ahol alacsony a bűnözés, kevés a bevándorló, alacsonyak az adók és számos családtámogató intézkedés van. Nem csoda, hogy a balosok utálják ezt a helyet.” John McEntee
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!