Így vallott magyarságáról a Szent István Renddel kitüntetett Krausz Ferenc

2024. augusztus 20. 13:26

Németországban „a legnagyobb elismeréssel beszélnek a magyarokról, fantasztikus hírünk van a tudományos világban” – jelentette ki korábban lapunknak Nobel-díjas fizikusunk.

2024. augusztus 20. 13:26

Nyitókép: Facebook

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus vette át kedden a Magyar Szent István Rendet az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából Sulyok Tamás köztársasági elnöktől a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János korábbi államfő és házastársa, Pintér Sándor belügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Az államfő a díjátadó ünnepségen kiemelte: Krausz Ferenc fizikusra Magyarországon mindannyian büszkén tekintünk, 

a hosszú évek kutatómunkájának eredményeit a fizikai Nobel-díj igazolta.

A díjátadón Krausz Ferenc megköszönte a miniszterelnöknek és a magyar kormánynak a megelőlegezett bizalmat és a folyamatos támogatást, amelynek köszönhetően az elmúlt években Magyarországon sikerült egy világviszonylatban is párját ritkító csapatot felépítenie.

A Nobel-díjas fizikus elmondta: 

a csapat célja lerakni a jövő megelőző orvoslásának alapjait,

hogy egy mainál sokkal hatékonyabban működő egészségvédelmet tudjanak nemcsak Magyarországon, hanem reményeik szerint az egész világon létrehozni.

Ezt is ajánljuk a témában

„A magyar származás olyan mélyen benne van az emberben”

Krausz Ferenc tavaly ősszel nagyinterjút adott lapunknak is, melyben többek között reagált azokra a kijelentésekre, hogy a magyar származású Nobel-díjasokban az a közös, hogy elüldözték őket Magyarországról, sőt nem volt büszke rájuk a hazájuk. A fizikus erre azt mondta, hogy „ez az állítás ebben a formában értelmetlen. Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy »nem büszke rájuk a hazájuk«. Mint ahogy azzal sem, hogy »elüldöztek«. 

Majd felidézte, hogy pályája kezdetén nem voltak meg a szükséges feltételek a kutatásainak a folytatásához. „Ez volt az egyetlen ok, feltehetőleg nem csak az én esetemben. Ha azt akarjuk, hogy világszínvonalú felfedezések ne csak magyarokkal, hanem idehaza dolgozó magyarokkal szülessenek,

növelni kell a ráfordított forrásokat. Ez látványosan folyamatban van” 

– húzta alá Krausz.

A tudós őszintén vallott a magyarságáról is. Úgy fogalmazott: „a magyar származás olyan mélyen benne van az emberben, hogy ez a kérdés szinte fel sem merülhet. Hiába él valaki akár évtizedeket messze Magyarországtól, ez nem változik. Biztos van ennek valamilyen genetikai oka, de ez egy másik szakterület.”

A magyar szív mindig magyar marad, teljesen mindegy, hol és milyen sikereket ér el”

– szögezte le Krausz Ferenc.

Nobel-díjas fizikusunk arról is beszélt munkatársunknak, hogy Németországban „a legnagyobb elismeréssel beszélnek a magyarokról, fantasztikus hírünk van a tudományos világban”. 

Az interjút teljes terjedelmében ITT olvashatja el.

Krausz Ferenc
1962-ben született Móron. 1985-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen villamosmérnöki, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen párhuzamosan elméleti fizikusi oklevelet szerzett. Lézerfizikai kutatómunkáját a BME Fizikai Intézetében Bakos József irányítása alatt kezdte meg, doktori tanulmányait a Bécsi Műszaki Egyetemen folytatta, 1991-ben lézerfizikából doktorált, 1993-ban habilitált. Az egyetemen később docensként, majd professzorként dolgozott, osztrák állampolgárságot is szerzett. 2003 óta Németországban él, a garchingi Max Planck Kvantum­optikai Intézet igazgatója, 2004-től a müncheni Lajos–Miksa Egyetem kísérletifizika-professzora. 2003-tól az Osztrák Tudományos Akadémia tagja, 2005 óta a Budapesti Műszaki Egyetem díszdoktora, 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. 2020 és 2023 között a hazai Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagja volt. Úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják, köztük a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézetben is. Krausz Ferencet az attofizika tudomány megalapítójaként tartják számon. 2022-ben fizikai Wolf-díjat kapott kutatótársaival az ultragyors lézertudomány és az attoszekundumos fizika területén végzett úttörő szerepéért. 

MTI/Mandiner

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ipolypart2
2024. augusztus 20. 19:48
Ismertem valakit, aki a nyolcvanas években a Diósgyőri gépgyárban fejlesztő mérnök volt. Addig-addig dolgozott együtt a Nyugat-Németekkel, hogy valamit létrehoztak a gyárral. A férfit meg kivitték, családostól. Mondom nyolcvanas évek nagyon eleje volt. Élte a nagyon kényelmes életét, dolgozott szorgalmasaan, amit nagyon megfizettek. Amikor meghalt, megtalálták a végrendeletét, amiben egy kérés volt: vigyék haza és szórják szét a hamvait az Ipolyban. Még a koordináták is meg voltak, hogy hol, mert ő sokat horgászott arrafelé. Ennyit a magyarságról, gazdagságról, jólétről.
tferenc-2
2024. augusztus 20. 18:58
Magyar emberek nevében köszönjük!
Coollog
2024. augusztus 20. 17:11
Nem nehéz észrevenni, a konzervatív erőtérben reál vonalról, objektív teljesítménnyel, a liberálison ideológiai bekötöttséggel, szubjektív életművekkel érkeznek a példaképek.
2024. augusztus 20. 16:01 Szerkesztve
Hja, milyen más is ez az ember.... Mennyire más, mint a mi kis ballibsi, "értelmiségünk".. Lásd, a nagy "független" filmes, "független" művész nagy Svájci "sikere"... A Fekete pont című film... Ahol, egy Németországból hazajött kisfiú elborzad, a hazai mindenszarizmus keretében a hazai "szörnyű" oktatási rendszertől.... Khmmm... Érdemes az előzetesébe belenézni (épp most futtatja a FOS az RTL-en...) Mondjuk én sem az általános iskolában, sem a középiskolába nem tapasztaltam azokat a dolgokat, mint a filmben... Éppenséggel a portás sem küldött vissza még az ajtón, hogy menjek be a másikon... Szörnyű drámák... Komolyan.... Ráadásul pont azt az oktatási rendszert fikázzák (így nyílván a tanárokkal együtt), akik pl a Nobel-díjas Krauszt is kitermelték..... Hja és milyen nagy nemzetközi sikere van, láss csodát... A magyar mindenszarizmus jól eladható....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!