Ideiglenesen legalább sikerült elzárni néhány szelepet – Sayfo Omar a migrációs helyzetről

2024. augusztus 18. 12:43

Európa elkezdte kiszervezni a határvédelmét az észak-afrikai „határőr-rezsimeknek”, egyes államok kétoldalú megállapodásokat alkalmaznak.

2024. augusztus 18. 12:43
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: migránsokkal zsúfolt hajót kísér a kikötőbe a spanyol parti őrség a Kanári-szigeteknél. Fotó: STRINGER / AFP

A tavalyi évhez képest egyharmadnyival kevesebb illegális bevándorló érkezett eddig Európába, de ez csak átmeneti helyzet – mondta lapunknak az aktuális bevándorlási viszonyokról Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője.

Mint kifejtette, egyes útvonalakon, például a közép-mediterrán útvonalon (Tunézia,Líbia-Olaszország) 64 százalékos a csökkenés, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a Meloni-kormány meg tudott egyezni Tunéziával, hogy az olasz partokhoz legközelebbi észak-afrikai ország védje a partjait és ne engedje kifutni a migránshajókat.

A legnagyobb visszaesés ezzel együtt mégsem itt, hanem a hazánkat is érintő nyugat-balkáni útvonalon tapasztalható, itt a tavalyihoz képest 75 százalékos a csökkenés 

– mondta Sayfo Omar. Ez számszerűleg azt jelenti, hogy Magyarország déli határain nagyjából 12500 illegális átkelési kísérlet történt idén. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a tavaly novemberi, marokkói és afgán embercsempész-csoportok között kipattant, halálos áldozatokkal járó fegyveres összetűzés után a szerb kormány végre lépett, elkezdte letartóztatni az embercsempészeket és délre szállították vissza a migránsokat.

Radikális emelkedés

„A magyar határon azért az utóbbi időben már újra látszik a mozgolódás” – mondta a kutatási vezető. Bár a nagyobb csempészhálózatokat felszámolták, a helyzet alakulása attól függ, hogy a szerb hatóságok mennyire végzik a dolgukat. Hiszen ahol a kereslet nagy, ott a kínálat is hamar megjelenik. Márpedig Törökország irányából százezrek szeretnének útrakelni Európa irányába – tette hozzá. 

Mindezekkel ellentétben ugyanakkor a nyugat-mediterrán útvonalon radikális volt az emelkedés a migránsok érkezését tekintve, itt 154 százalékos növekedés volt megfigyelhető. 

Az erre érkező migránsok  elsősorban Maliból, Szenegálból, Marokkóból jönnek, és a Kanár i Szigeteken kötnek ki, ami egy spanyol félautonóm terület. „Aki pedig oda megérkezik, a spanyol kormány átszállítja az Ibériai félszigetre, hogy elejét vegye a helyi vezetéssel való feszültségeknek” –magyarázta Sayfo Omar, hozzátéve, hogy ezek a bevándorlók jellemzően nem maradnak Spanyolországban, továbbmennek Belgium és a Franciaország irányába.

Kétoldalú megállapodások

A kutatási vezető kifejtette: az Európai Unió lassan mozdul, a most elfogadott migrációs paktumot is két év alatt kell beilleszteni a nemzeti jogszabályokba, de még így is kérdéses, hogyan fog működni.

A nemzeti kormányoknak viszont nincs idejük, ezért léptek például az olaszok vagy éppen Málta, amely a Líbia keleti részér uraló tábornokkal egyezett meg.

Sayfo Omar elmondta azt is, hogy a mostani közel-keleti konfliktus csak közvetett módon van hatással a migrációra, hiszen Gázából nem lehet kijutni, a környező államok lezárva tartják határaikat. Ezzel együtt Izrael és a Hezbollah konfliktusa akadályozza a libanoni belpolitikai rendezést is. Ez pedig azért fontos, mert az ország 2018 óta a gazdaság mélyrepülésben van, ami erősíti a migrációs hajlamot. Emellett a konfliktus negatívan hat több ország, így Egyiptom és Jordánia turizmusára, ami miatt ott is növekszik a migrációs kedv.

Kitoloncolási kudarc

A kutatási vezető elmondta azt is, hogy a kitoloncolás nem igazán működik a gyakorlatban, tavaly 105 ezer személy lett kiutasítva az Unió területéről, de ennek csak a harmada hagyta el ténylegesen Európát. Ez az arány egyébként országonként változik, elsősorban azon múlik, hogy egy európai országnak milyen megállapodása van egyes kibocsájtó vagy tranzitországokkal.

Az olaszok például a Tunéziával kötött egyéb megállapodások mellett Albániával is megegyeztek, hogy ott hozzanak létre saját pénzből, olasz adminisztrációval működő menekült-táborokat, ahol elbírálják a menedékkérelmeket. De ennek a megoldásnak is kétes a kimenetele, hiszen már idén háromszor annyian érkeztek Olaszországba illegálisan, ahányan ezekben a táborokban összesen elférnének. Inkább precedensteremtő vagy elrettentő funkciója van ezeknek a megoldásoknak.

Árulkodó felmérések

Sayfo Omar összességében elmondta: a migrációs folyamat állandó, egy pár éves felmérés szerint a migránskibocsátó arab államok fiataljainak a fele elhagyná országát, a szubszaharai térségben ez az arány pedig még magasabb. Ennek pedig elsősorban gazdasági okai vannak, nem pedig ideológiaiak. 

Ez a térség egy válságzóna, a gazdaságok katasztrofális állapotokban vannak, a fiataloknak nincs jövőképük, sok család számára az európában élő rokonok hazautalásai jelentik a túlélést 

– fogalmazott Sayfo Omar.

A fentiekből az szűrhető le, hogy Európa elkezdte kiszervezni a határvédelmét az észak-afrikai „határőr-rezsimeknek", amelyek aztán a maguk módszereivel eleget tesznek a feladatnak, de az alapprobléma nem változik, a nyomás pedig nő. „Az, hogy most csökkent az érkező migránsok száma, csak annak köszönhető, hogy ideiglenesen sikerült elzárni néhány szelepet” – mondta Sayfo Omar.
 

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. augusztus 24. 08:58
Akkor nincs remény? Megállíthatatlan?
gebsi1
2024. augusztus 18. 15:53
Ezért kellene deklarálni széles körben és törvénybe iktatni, hogy menedék kérelem nem adható be az unió területén. Az unió területén nem tartózkodhat tartósan egyetlen betolakodó sem csak ha érvényes munkavállalási engedélye van és rendelkezik munkahellyel.
templar62
2024. augusztus 18. 15:47
Statáriumot . A tengerfenékre a kalózhajókkal . Ahol éred .
templar62
2024. augusztus 18. 15:45
Amerika beáldozza európai csatlósait Ebből a csávából az európaiak , már csak az unió feloszlatásával menekülhetnek ki . Akkor aztán lesz ne mulass a kalózoknak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!