Ezeken a településeken újra szavazhatnak az ott lakók

2024. augusztus 24. 20:00

Több polgármester pár héttel a megválasztása után már lemondott, Oroszlányban és Pécsett képviselőt választanak, s nagyon nem mindegy, ki nyer.

2024. augusztus 24. 20:00
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Nyitókép: MTI/Lehoczky Péter

 

Pár napon belül vége a nyárnak, ezt az is jelzi, hogy hivatalosan is elindul a belpolitikai szezon, folytatódnak az időközi önkormányzati választások, a következő hónapokban mintegy harminc településen kell az ott lakóknak urnákhoz járulniuk. A legtöbb helyen szavazategyenlőség miatt kell ismételni, másutt nem voltak jelöltek, de történtek már lemondások és sajnos haláleset is.

A sorban a mintegy 250 lakosú Vas vármegyei Kissomlyó az első, ahol vasárnap polgármestert választanak, miután június 9-én mind Gulyás Zsanett, a kis település jelenlegi irányítója, mind a kihívója, Csiszár Máté 67-67 szavazatot kapott. Gulyás a harmadik ciklusára készül, de a falu lakóinak egy része valószínűleg nem elégedett a teljesítményével, mert 2019-ben még nem volt riválisa és 87-en voksoltak rá.

A két polgármesterjelöltnek nem szegte kedvét a júniusi döntetlen eredmény, újra ringbe szállnak.

Egy héttel később két Zala megyei községben ugyanezen ok miatt voksolnak, szeptember 8-án szintén, viszont ezen a napon két városban képviselőjelöltet választanak. Újfehértón pár hét után lemondott a Szövetségben Városunkért egyesület politikusa, Gulyás Gábor, ám túl nagy tétje nincs a voksolásnak, mert ez a szervezet nagy fölényben lesz az önkormányzatban, hiszen minden egyéni választókerületben győztek a politikusaik, sőt, ők adják a polgármestert is.

Oroszlányban azonban nagyon nem mindegy, hogy most kire szavaznak többen, hiszen kiélezett a helyzet. A 4. számú választókerületben június 9-én a fideszes Auerné Böröczky Erzsébet, valamint az ellenzéki Oroszlányi Lokálpatrióták Köre (OLPK) jelöltje, Babai János 242-242 szavazatot kapott (ez 34,82 százalékot ért), így ez a mandátum egyelőre betöltetlen. Két hét múlva újfent ők próbálkoznak. A fennmaradó hét választókerületből júniusban négyet hozott el a kormánypárt, hármat az OLPK, s a Mi Hazánk mellett mindkét politikai erő szerzett még egy helyet listán is, a polgármester szintén fideszes.

Szeptember 15-én nagyüzem lesz, tíz településen választanak politikusokat az ott élők. 

Így egyebek között a Vas vármegyei Bozsokon, ahol júniusban nem volt jelölt, most azonban hirtelen népszerűek lettek ezek a pozíciók, négyen is polgármesterek szeretnének lenni, és a négy képviselői helyre kilencen pályáznak.

Az igazi nagy derbire egy héttel később, 22-én Pécsett kerül sor, ott szintén szavazategyenlőség alakult ki az egyik egyéni választókerületben, a kormánypárti Vörösné Deák Andrea és az ellenzéki szövetség jelöltje, Fürj Csaba egyaránt 1224 szavazatot kapott. A baloldali polgármester, Péterffy Attila nagy valószínűséggel mindenképp kisebbségben fogja irányítani Baranya vármegye székhelyét, de nagy szüksége lenne még egy képviselőre, hogy könnyebb legyen a helyzete, amit persze a fideszes Kővári János szeretne megakadályozni. (Erről itt írtunk részletesen.)

Ezt is ajánljuk a témában

A somogyi Szóládon, a vasi Magyarszecsődön, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szabolcsban pár hét után mondott le a polgármester, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Dunaszentpálon pedig meghalt a település irányítója – erről itt írtunk –, ezért ezeken a településeken is időközi választás lesz októberben, novemberben.

Ezt is ajánljuk a témában

Azért az furcsa, ha valakit június 9-én polgármesternek választanak meg, pár héttel később azonban önként távozik a hivatalából. 

A magyarszecsődi Károlyi Gyula ilyen – egyébként a független színekben induló politikusnak akkor ellenfele sem volt –, ráadásul ő nemcsak októbertől állt volna a települése élén, hanem 2006 óta töltötte ezt a funkciót.

Károlyi a Mandinernek azt mondta, nem politikai, szakmai vagy munkahelyi, hanem személyes, egészségügyi okok játszottak szerepet a döntésében, ennél többet azonban nem szeretne megosztani a nyilvánossággal.7

Nyitókép: Serhej Calka / Getty images

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2024. augusztus 24. 21:45
Tranzit: Ligeti- Lánczi=00000-10000000000000000. Ez a Ligeti végig mellébeszélt. ritkák között is ritka hasbeszélő=mellébeszélő-közbevágó-türelmetlenül aljasul másttipró! Vitára alkalmatlan-automata SZDSZ-es!
atti64
2024. augusztus 24. 20:51
BALOLDALI PATKÁNYOKRA NE SZAVAZZATOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!