Előrehozott választás lehet Budapesten a gyurcsányista polgármester őrizetbe vétele miatt

2024. augusztus 14. 16:17

Az óbudai baloldalhoz köthető korrupciós botránnyal kapcsolatban már Kiss László polgármestert is őrizetbe vették. A kormánypártok szerint nincs más megoldás: a testületnek fel kell oszlatnia magát, Kiss Lászlónak pedig le kell mondania.

2024. augusztus 14. 16:17

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

 

„Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán” szögezte le Bús Balázs, a III. kerület korábbi, Fidesz-KDNP-s polgármestere az Indexnek nyilatkozva.

Bús a június 9-i választáson a kormánypártok polgármesterjelöltjeként a második helyen végzett a DK-s Kiss László mögött, aki 2019 óta vezeti a várórészt. Az Index felidézte: Bús június 25-én jelentette be, hogy nem veszi fel pártlistás mandátumát.

Ezzel kapcsolatban a politikus úgy fogalmazott: 

„A választások időszaka azt mutatta, hogy – Karácsony szavaival élve – »a jogorvoslati folyamat jogsértő folyamat lett« Óbudán. A helyi választási bizottság baloldali tagjai teljesen elfogultan, egyoldalúan, a joggal következetesen visszaélve hozták a döntéseiket, melyekért felelős a jegyző és felelős az őket megválasztó képviselő-testület is. (Még szerencse, hogy volt felülvizsgálati lehetőség az óbudai döntések után.) 

Az elmúlt évek azt mutatják, hogy Óbudán a joggal, a hivatali hatalommal rendszerszintű a visszaélés. 

(Érdemes lenne a hatósági ügyeket is vizsgálat alá vonni). A Kúria is megállapította, hogy az önkormányzat a polgármester mellett egyoldalúan kampányolt, és használta fel ezen célok érdekében a közpénzt. A jelenlegi helyzetben esélyét se látom, hogy ez megváltozzon. A következő öt évben ugyanaz fog történni, melyet idáig is el kellett szenvednünk.”

„Polgármesterválasztás lesz, amennyiben Kiss László letartóztatásban marad” mondta a Magyar Nemzetnek a III. kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. 

Puskás Péterék azt kezdeményezik, hogy az egész újonnan megválasztott képviselőtestület mondjon le és ne csak új polgármester-választás legyen, hanem a képviselőknek is legyen választás, mert ez egy olyan szégyenfolt Óbuda becsületén, amit meglátása szerint csak így tudnak lemosni.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt

a Nyomozó Főügyészség nemrég közölte, összehangolt akciót hajt végre szerdán az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Az akcióban Kiss Lászlót, Óbuda DK-s polgármesterét is őrizetbe vették.

Ezt is ajánljuk a témában

Az esetről Gyurcsány Ferenc is beszámolt közösségi oldalán. A DK elnöke „nyilvánvaló politikai provokációnak és aljasságnak” nevezte Kiss őrizetbe vételét.

A Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai akciója kapcsán kérdésekkel fordult Óbuda-Békásmegyer önkormányzatához. A hivatal közleményt adott ki, melyben közölték, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél házkutatás is történt.

Közleményében azt is hangoztatták, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást.

Megszólaltak az érintettek:

A Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai akciója kapcsán kérdésekkel fordult Óbuda-Békésmegyer önkormányzatához. A hivatal közleményt adott ki, melyben ismertették, hogy négy nyomozó tartózkodik az önkormányzat épületében, akikkel mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják számukra.

Továbbá közölték, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél házkutatás is történt, ezzel kapcsolatban azonban további információ nem áll rendelkezésükre.

A kommünikében emlékeztettek, hogy a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek.

Ezután ismét megerősítették, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást”.

A közleményben továbbá nehezményezték, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó jólértesültsége jellemezte. Az önkormányzat kifogásolta, hogy számos lap, köztük a Magyar Nemzet is, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben állításuk szerint Óbuda-Békásmegyer önkormányzata semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól.

Időközben a 24.hu-nak megszólalt Zamecsnik Péter sztárügyvéd is, a polgármester védője. Zamencsik elmondta, egyelőre nem tudja, hogy Kisst milyen üggyel összefüggésben fogták el, délután közlik vele a gyanúsítást.


 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
altercat1
2024. augusztus 15. 05:57
Testüregi motozást! Könyékig! Tanúk látták, hogy ráült a kenőpénzre!
Obsitos Technikus
2024. augusztus 14. 22:47
Nem valószínű, hogy az ott bármin változtatna, de hajrá. Hogy mondatják le?
citromosParizer
2024. augusztus 14. 22:16
nem tudom minek erőlködik a Fidesz. beköltözött a 3. kerületbe egy csomó középosztálybeli, aki Orbánéknak köszönhetően tudta kifizetni azt a rengeteg új építésű lakást, aztán elolvassák a napi 444 és hvg adagjukat és epét hánynak a gyűlölettől a buborékukban. az meg nem zavarja őket, hogy a puffancs milyen pöcegödröt csinál a kerületből, a lényeg nekik annyi, hogy bárki bármennyit lophat, csak ne a Fidesz legyen, mert csak. és ha a DK-s dagadék nem csináltatja meg a 20 centi mély kátyút fél évig, az is Orbán miatt van. hagyni kellene rájuk rohadni a kerületet és megtiltani, hogy elköltözzenek :)
billysparks
2024. augusztus 14. 19:44
Dikktatúra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!