Egymásnak feszült a MOHU és a Sziget: mi az igazság a visszaváltható palackok ügyében?

2024. augusztus 12. 20:02

A Sziget szervezői szerint a MOHU a hibás, hogy a fesztiválról hiányoznak a palackvisszaváltó automaták, a hulladékgazdáldási cég viszont azt állítja, több lehetőséget is felajánlottak a helyzet megoldására, ám a szigeteseknek egyik sem tetszett.

2024. augusztus 12. 20:02
null

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Furcsa szituáció alakult ki a hétfőn véget érő Szigeten, amelyet a szervezői egyre zöldebbnek ígérnek, a mostani fesztiválon mégis hiányoztak a REpont-automaták, ezért felmerült a kérdés, kié lesz végül a büfékben árult palackos, aludobozos italok csomagolása után az új szabályozás szerint elvileg visszakapható 50 forint.   

Ezt is ajánljuk a témában

Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott néhány napja a Portfoliónak, hogy a a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) a jelenlegi struktúrában nem volt képes ezeket helyben begyűjteni, illetve problémaként jelentkezett, hogy az automaták nem fogadnak el külföldi bankkártyát, vagyis azokat az applikáció letöltése után sem tudták volna sokan használni.

A szabályozás viszont úgy rendelkezik, hogy a gyártónak és a forgalmazónak mindenképpen ki kell fizetnie a betétdíjat a MOHU számára, emiatt– mondta Kádár Tamás – úgy döntöttek, mivel „a Sziget területén a MOHU nem teremtette meg a visszaváltási rendszer feltételeit”, nem terhelik rá a fesztiválozókra a díjat, akik ily módon a csomagolásokat vagy egyszerűen eldobták, vagy az a pultban maradt.

A MOHU most közleményben jelezte, nem igazán értenek egyet a szigetes állásponttal, annál is inkább, mert ahogy minden fesztiválon, úgy a Szigeten is a hulladékgyűjtési és -elszállítási feltételek megteremtése a rendezvényszervező felelőssége.  

Érdekeseket állít a Sziget ügyvezetője – az összes visszaváltható palack jó helyre kerül, a MOHU elvégzi feladatát és a Sziget is megkapja a pénzét”

 – áll többek között a Kádár Tamás állításait cáfoló MOHU-nyilatkozatban,

Ebben azt is leszögezik, a rendezvény megkezdése előtt több megoldást is felajánlottak a helyszíni visszaváltásra, amelyekre azonban a Sziget-szervezők nem voltak nyitottak. A MOHU szerint a legoptimálisabb változat az lett volna, ha „a magyarországi kisbolti rendszerben már jól működő visszaváltó pontokat” állítanak fel azonos feltételekkel. Vagyis a vásárló fogyasztás után egyszerűen visszaváltja a palackot, a pénz pedig rögtön jóváíródik a fesztiválkártyáján; 

ez a megoldás a Paloznaki Jazzpikniken már bevált”.

Kádár Tamás szerint a külföldiek számára ez sem lett volna jó , hiszen olyan rendszer kiépítését a MOHU nem ajánlott fel, ami az ő bankkártyájukra csatlakozva is működött volna, a fesztiválkártya pedig régóta nem kötelező.

A MOHU azt is közölte még, hogy a szigetes vendéglátóhelyeknél megmaradt, fogyasztónak át nem adott italcsomagolásokat összegyűjtik és 15, a visszaváltógépeket is tartalmazó mobilegységgel elszállítják, visszafizetve a tételenként ötven forintot. A Sziget által végül szelektíven gyűjtött hulladékhalmokat pedig szintén elszállítják, ugyanúgy tételenként ötven forintét; mindez akár több tízmillió forint is lehet.

Kádár Tamás aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy  a csomagolások nagy része ebben a szisztémában teljesen összenyomódik, így végül mégsem  lesz alkalmas a visszavételre.

Ezért továbbra is a bankkártyára való visszatérítésben látná a jövőt.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Burdisgarage
2024. augusztus 14. 07:03
Gondolom megint veszteséges volt a sziget, mint mindig..
Gyetete
2024. augusztus 13. 06:45
Legfőbb ideje lenne megszüntetni már ezt az erkölcsöt romboló, drog- és alkoholmámorba taszító, városrészek éjszakai nyugalmát zavaró őrületet! Kb. minden felvetett gondra megoldás lenne. Igaz az ebből gazdagodók nem járnának jól, de spongyát rá, majd megszedik magukat másból.
zsuzsa-963
2024. augusztus 13. 05:55
Diszkrimináció, ha külföldi számlára nem lehet utalni, Magyarországon az EU-s állampolgároknak ugyanazon jogokat kell biztosítani, mint a hazaiaknak.
connorj
2024. augusztus 13. 04:29
www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/652-vizsgaidoszak ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!