Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

REpont: ne, még véletlenül se tapossuk ezeket laposra – kipróbáltuk az új visszaváltási rendszert

2024. június 18. 08:08

Kipróbáltuk az új visszaváltási rendszert! A REpont egy remek kezdeményezés, használata valóban egyszerű, tényleg érdemes szelektíven gyűjteni a szemetet.

2024. június 18. 08:08

Nagy Gábor és Bokor Gábor írása

 

Január 1-jén indult el hivatalosan a kötelező visszaváltás az újonnan gyártott és jelzéssel is ellátott műanyag, üveg alapanyagú palackokra és a fém italos dobozokra az úgynevezett REpont automatáinál. A Mandiner kipróbálta az új rendszert!

 

REpont, visszaváltás, palack, szemét, PET-palack
MTI Fotó: Balázs Attila

 

Legyen szó szinte minden üdítő, ásványvíz, bor, sör, vagy akár szeszesital palackjáról, visszaválthatóak a REpontoknál. Megvásárlásukkor 50 forint visszaváltási díjat kell fizetni, amelyet visszakaphatunk, ha és amennyiben épségben visszavisszük a palackokat a visszaváltó helyre.

 

REpont: késve indult az új visszaváltási rendszer, de végre beindult

 

Tény, de sajnos nehezen indult az egyszer használatos italos palackok és dobozok visszagyűjtése – ennek pedig több oka volt:

 

  • Sokáig nem volt mit visszaváltani a REpontokon. Mert ugyan az automaták megjelentek a különböző üzletekben, így mások mellett a CBA-kban, a Sparokban, az Auchanokban, a Tescokban, a Lidl, az Aldi és a Penny üzleteiben, azonban az italcsomagolások gyártói június 30-ig haladékot kaptak, hogy átálljanak az új rendszerre. Vagyis cikkünk írásakor is még párhuzamosan érhetőek el a betétdíjra jogosító jelzéssel ellátott termékek, és azok, amelyeken ezek még nincsenek feltüntetve.

 

  • Sok üzletben nem alakítottak ki még REpontokat. Bár a januártól esedékes szabályozás alapján a visszaváltást kötelezően visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzleteknek, ahol a forgalom döntő részét az élelmiszer-értékesítések teszik ki, több helyszínen ez bizony még elmaradt. Mindenesetre a hulladékkoncessziót 35 évre elnyerő MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. tájékoztatása szerint az induláskor 2000 visszaváltó automata állt rendelkezésre, viszont partnereik fokozatos csatlakozásával terveik szerint fokozatosan 4-5000 boltban lesznek REpontok.

 

Visszaváltás: nem mindegy, milyen palackot viszünk vissza épségben

 

Kötelező visszaváltási rendszerről van szó, azonban nem mindegy, hogy egy ún. egyutas italtermék műanyag, üveg alapanyagú palackját, fémdobozát szeretnénk visszavinni, vagy egy ún. többutas, azaz újratölthető palackot.

 

 

Előbbiért egységesen 50 forintot kaphatunk vissza, utóbbi visszaváltási díjának mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban.

A fentebb részletezett visszaváltási rendszer az egyik leghatékonyabb módszer környezetvédelmi szempontból, hiszen arra motivál minket, fogyasztókat, visszük vissza a palackot, ezáltal annak anyaga újrafeldolgozható lesz a körforgásos gazdaságban. Nem mellékes, hogy az Európai Unió előírása szerint 2029-ig a PET palackok 90 százalékát vissza kell gyűjteni és újra kell hasznosítani. Jelenleg ezeknek a műanyag és üveg italos palackoknak, valamint fém dobozoknak csak a töredékét hasznosítjuk újra, ami hatalmas terhelés a környezetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Így használjuk ki a REpontok előny: három módszer a visszatérítésre

 

  • Bolti utalvány: A visszatérítendő összegről a visszaváltó automata által kiadott utalvány a kereskedőnél készpénzre váltható vagy csökkenti a vásárlás összegét.

 

  • Banki utalás: A REpont applikáció segítségével a felhasználói fiókban történő azonosítás után, a jelzett bankszámlaszámra kaphatunk visszatérítést.

 

  • Jótékonysági felajánlás: erre is van lehetőség.

 

Itt már bevált a visszaváltási rendszer

 

A kötelező visszaváltás (a szakzsargonban csak DRS) már több nyugat-európai országban bizonyított, Németországban hosszú évek óta működik hasonló rendszer, mint amit nemrég hazánkban is bevezettek. A németeknél jelentősen bővítették a visszaváltható termékek spektrumát: a sörösüvegért 0.08 euró, az alumíniumból készült üdítős dobozokért 25 cent, a borosüvegekért 0.03 euró jár vissza. Sőt, még a sörösrekesz is visszaváltható, azért 1,5 euró jár vissza, amennyiben visszajuttatja a vásárló. 

Németországban az itthon megtalálható visszaváltási pontokhoz megszólalásig hasonló gépekben lehet visszaváltani a műanyagokat és egyéb anyagból készült dobozokat, üvegeket. A szupermarketek mellett a nagyvárosok italdiszkontjaiban és akár a kisebb éjjel-nappalikban is megtalálhatóak a visszaváltó pontok. 

A mostani évek csatlakozási hulláma előtt régiónkból egyedül Horvátországban működött hasonló visszaváltási metódus, mint a DRS; Svédországban, Izlandon, Finnországban, Norvégiában, Dániában, a már említett Németországban, Hollandiában és Észtországban alkalmazták ezt a műanyag-visszaváltási formát 2007 előtt.

Hosszú évek után 2016-ban Litvánia csatlakozott, jóval a kötelező uniós direktíva megjelenése előtt a DRS-rendszerhez. Szlovákia, Lettország és Málta két évvel ezelőtt vezette be ezt a szisztémát, de mostanában fog csatlakozni ehhez hazánk után Portugália, Románia, Írország és Ausztria, míg Franciaország, Olaszország és Spanyolország viszont nem vezeti be a kötelező visszaváltást.

 

Leteszteltük!

 

Cikkünk megjelenését hosszú hetekkel, hónapokkal kellett elhalasztani, ugyanis bár január óta kint vannak a boltokban a REpont-eszközök, azonban a boltok polcain egyszerűen nem voltak kint olyan palackok, amiket elfogadtak volna visszaváltásra.

A február elsején tartott Kormányinfón rákérdeztünk Szentkirályi Alexandra akkori kormányszóvivőnél, mikor lesznek már a polcokon a megjelölt címkés, visszaváltható palackok. Szentkirályi akkor azt mondta a Mandinernek, januártól volt egy féléves moratórium, amivel nyilvánvalóan a cégek még éltek, és ő akkor úgy saccolt, hogy tavasszal jelennek majd meg a visszaváltható PET-palackok a polcokon nagy tömegekben.

 

Így néz ki a REpont szemből

 

Az év elején a rendszert népszerűsítendő Till Attilával és Ördög Nórával mutatták be, hogyan is kell használni az új eszközöket, amely akkor pofonegyszerűnek tűnt, így adta magát, próbáljuk ki élesben is. Mivel május-júniusra már nagy számban elérhetőek az új palackok, az ürömi Lidl tökéletes helyszín volt arra, hogy kipróbáljuk az új szisztémát.  Le kell szögeznünk, a rendszer használata igencsak egyszerű, még a hozzánk hasonló, műszaki termékekhez nem annyira értő embereknek is. A biztonság kedvéért vittünk magunkkal több darabot az új, külön címkével megjelölt műanyag palackokból, és vittünk régi palackokat is.

 

Először nem tetszett neki, majd mégis elnyelte. 

 

 A MOHU REpontját egyszer sikerült megakasztanunk, ráadásul egy új címkés palackkal, amelyet sikerült pont úgy behelyeznünk, hogy a rendszer belül nem tudta leolvasni a kódját, így visszaküldte, ám második behelyezésre már elnyelte. Amennyiben véletlen olyan palackot vittünk magunkkal, amely nem visszaváltható, akkor sincs baj, ugyanis a gépek mellett van egy doboz, ahová szelektíven lehet gyűjteni a flakonokat.

Nem így a régi palackokkal, azokat többszöri próbálkozásra is visszaküldte az eszköz, így lehetetlenség átverni a gépet.

A REpont amúgy rendkívül gyors, kijelzője jól olvasható, dolgunk végeztével pedig rögtön megkérdezi, mit kezdjünk a felgyülemlett összeggel. Bár azt a legnemesebb dolog jótékony célra felajánlani, a teszt miatt a levásárlás lehetőségét választottuk, bizonylatunkat szorongatva vásároltunk pár dolgot, majd a pénztárnál rögtön le is vonták a végösszegből REpontnál kapott összeget.

 

Ezt a blokkot kell a pénztárnál leadni. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zseblámpa
2024. június 18. 14:25
Én meg voltam elégedve azzal a lehetőséggel, hogy bedobhattam a palackokat a szelektív hulladékgyűjtőbe, amit aztán 4 hetente elszállítottak a hulladékfeldolgozóba. Ez szerintem sokkal egyszerűbb volt, nem kellett boltonként külön gyűjteni teljes térfogattal a palackokat. Általában munka után hazafelé menet szoktam menni vásárolni. Most be kellene raknom reggel a kocsiba a visszaváltandó palackokat és egész nap foglalná a helyet a csomagtartóban. Ha nem kocsival járnék hanem tömegközlekedéssel (mint ahogy azt a "zöldek" szeretnék), akkor hogyan oldanám meg? Először haza kellene mennem és a palackokat magamhoz véve kellene külön elmenni vásárolni? Ez plusz idő, plusz utazás. Ha valaki kis lakásban lakik, akkor hol tárolja?
Obsitos Technikus
2024. június 18. 14:07
Sajnos nem találtam meg, valami svéd reklám volt talán (mert koronában fizetett a masina), a lényege az volt, hogy a gyerek hozott egy kurva nagy zsákot, tele mindenfélével, üveg, PET, aludoboz, felnyitotta a gép száját (ami kb. fél méter átmérőjű volt, és belezúdította a zsák tartalmát. Majd lezárta az ajtót, a masina elkezdett számolni, ez 0.70, ez meg 1.-, a nem kellő cuccokat meg visszaköpdöste egy erre a célra kiképzett tartályba. Kb. 2 perc alatt végzett 270 korona értékű cuccal, és kiadott egy nyugtát. Ilyet nekünk miért nem volt szabad venni, ha már?
antal-2
2024. június 18. 11:48
Régen mi volt? Zsírpapír amit eltüzeltek az emberek. Üveg amit visszavittek. Aztán fonott kosárban amit egy életen át használtak. Ma műanyag szarba teszik a zsemlét amit egy műanyag szatyorban hazavisznek és kibasszák. Egy bevásárlásnál 1.5 kg műanyagot hazavisznek. Amúgy az ukránok NAPI 15 KÖBMÉTER MŰANYAGOT ERESZTENEK A TISZÁN MAGYARORSZÁGRA. HÉ, CSICSKA MAGYAR! 50-ESSEL LEHÚZNAK A FIDESZED ZSIDAJOK. MERT MEGÉRDEMLED! TAPSOLJ HOZZÁ!!!
alexandrosz-2
2024. június 18. 11:26 Szerkesztve
Igazi zsidó komcsi propagandacikk a zsidó komcsi patkányoktól, a zsidesz pártújságába. Az egész szarakodás egy nagyon költséges zöld vörös átbaszás, amit mi fizetünk. De majd eltelik pár év, megbukik az egész és helyette egy még aljasabb, még drágább, még betegebb rendszert kényszeritenek ránk a vörös zöld komcsi zsidó gecik. Megérdemeljúk, mert hagyjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!