Döntött a bíróság: súlyos pofonba szaladt bele Karácsony Gergely

2024. augusztus 27. 15:40

Semmissé tették a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntését.

2024. augusztus 27. 15:40
Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

Mint ismert: a baloldali vezetésű XIII. kerületi önkormányzat még 2022 májusában kezdeményezte, hogy közterületet nevezzenek el Horn Gyuláról, akiről köztudott, hogy 1956. novemberétől ’57 júniusáig a karhatalmi egységekhez csatlakozva részt vett a forradalom leverésében.

Nem sokkal később döntött a Fővárosi Közgyűlés, a sétány azóta Magyarország harmadik miniszterelnökének nevét viseli.

Egy határozat szerint azonban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény nyomán közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, avagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A mai napon hivatalossá is vált, hogy a XIII. kerületben nem lehet Horn Gyuláról elnevezni közterületet, így

a Fővárosi Közgyűlés döntését ezzel semmissé tette a bíróság.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Horn Gyula-sétány: szakértőt kérdeztünk, ellenszegülhetnek-e Karácsonyék a kormányhivatalnak

A Főváros ragaszkodik az elnevezéshez, ám a közgyűlés jogszerűen nem hagyhatja figyelmen kívül a határozatot – hívta fel a figyelmet Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. Ha a testület mégis így tenne, a kormányhivatal bírósági pert indíthat a jogellenes határozat megsemmisítése érdekében, illetve kezdeményezheti a helyi önkormányzatnak a központi költségvetés terhére nyújtott támogatások felülvizsgálatát.

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2024. augusztus 28. 10:20
Felkészülnek Göncz Árpád, Szabó Ervin, Frankel Leó elnevezések!
paracelsus-2
2024. augusztus 27. 19:35
Patkány Árpitól is meg kellene szabadulni!
pandalala
2024. augusztus 27. 18:00
Ismeritek a Monthy Python "Hülye Járások Minisztériuma" c. szkeccsét? .... Na, ott kéne valami alantasabb beosztást adni Karónak, mert még hülyén járni semtud!! :-)) / www.youtube.com/watch?v=j0lcFjL79rY Monty Python - Hülye járások minisztériuma / :-D
pandalala
2024. augusztus 27. 17:50
pedig én szeretnék egyszer Fletó sétányon sétálni .... olyanon, ahol sok arckép fel van festeve a flaszterre, és sok kutya is sétál felelőtlen gazdáikkal!! ... ;-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!