Demkó Attila: „Feltámadt a vadkelet” – ha Románia mint állam hallgat is, sok román érzi, hogy rossz úton halad az EU

2024. augusztus 08. 21:02

A tábor a párbeszéd terepe, a magyar–román és magyar–magyar párbeszédé.

2024. augusztus 08. 21:02
Landscape,View,Of,Baile,Tusnad,,Romania,As,The,Sun,Baths
Demkó Attila
Demkó Attila

Nyitókép: Shutterstock 

Más volt ez az év, és mégis ugyanaz. Korábban is lehettek mesterlövészek itt és ott, de nem voltak ennyire látványosak. Most elég feltűnően pásztázták a teret, figyelték a tömeget, a Sólyom-kőt, a szomszédos épületeket. A román állam korrekten tette a dolgát, bár nincsen ebben semmi szívesség. Nem „csak” egy magyar miniszterelnök volt ott, hanem a román államnak adót fizetők ezrei is – mert rengeteg székely jött. Szerencsére a feszültség, ami a világban van, legfeljebb ebben a pár momentumban jelentkezett. Kicsit több rendőr, kicsit több fegyver. De egyébként olyan béke volt ott lent az Olt mély völgyében, mint boldogabb időkben.

1997-ben voltam először Tusnádfürdőn, a tábor mai helyszínén. Emlékszem, alig mertem odamenni Tőkés Lászlóhoz, hogy közös fotót kérjek tőle. 1989-ben heteken át a tévéhez szögezett a küzdelem, amit vívott – nemcsak a magyarságért, hanem a szabadságért is. Románia neki és a temesvári magyaroknak köszönheti a forradalom szikráját. Nem az ő hibájuk, hogy eltérítették a forradalmat azok az erők, amelyek ma is uralják Romániát, függetlenül választásoktól és demokráciától. Ma a liberális Temesváron annyi tiszteletet sem kap a forradalmat kirobbantó magyar közösség, hogy a román és az angol mellett magyarul is ki legyen írva: ez és ez történt.

Sokat változott a tusványosi tábor, és mégis ugyanaz. Ahhoz a kis faházhoz, amiben akkor laktam, hozzá sem nyúltak. Több mint negyedszázad alatt kopott valamicskét, de áll. Emlékszem, alig fértünk el benne, meleg víz sem nagyon volt a táborban, de ma se bánnám, ha ott lakhatnék. Csak ki kell lépni, és minden  van: kürtős kalács, mics, főtt kukorica. Meg jó hideg fröccs. Az újonnan épült hegyi házak lehetnek nagyobbak és szebbek, de nincs ilyen hangulatuk.

Ott van a Csűr is, a tábor szíve. Talán kicsit bővült, de éjjel kettő után pontosan olyan a hangulat, mint huszonhét éve, a zenék se nagyon mások. Persze nem messze dj pörög az MCC sátránál, magyar fiatalok táncolnak a Kárpát-medence minden vidékéről – a többségük székely, de vannak mindenhonnan. Barátságok születnek Soprontól Sepsiszentgyörgyig, egy kicsit minden közösen dobott sörrel összenő, ami össze­tartozik. Vannak persze olyanok, akik csak azért jönnek, hogy mondhassák, itt voltak. De ez a kisebbség. A legtöbbeknek, a „veteránoknak” ez találkozási pont. A belvárosban nem jön egy hónap alatt annyi ismerős szembe, mint Tusnádon egy óra alatt. Az meg legenda, hogy a politikai elit elbújna a vipsátrakban. A Csűrben találkozik a miniszter a parlamenti képviselővel, Németh Zsolt pedig mintha ellenállna az időnek, ott van középen. Időnként egy-egy ellenzéki képviselő vagy kritikus újságíró is benéz. 

És ez jó. Jó, mert Tusnád a párbeszéd terepe, a magyar–­román és magyar–magyar párbeszédé. Aligha a szervezők miatt nem szélesebb. Világjelenség ez igazából, az uralkodó európai ideológia megmondja, kivel tárgyal és kit rak karanténba. A „tilt”-ig még nem jutott el, de már közel jár hozzá.

Érdekes az, hogyan látja egy bukaresti román megfigyelő: feltámadt a vadkelet. Ha Románia mint állam hallgat is, sok román érzi, hogy rossz úton halad az Európai Unió. Erdély kérdésében vélhetően soha nem fogunk ugyanúgy látni, de itt lehet egy közös pont. 1990 előtt ugyanis együtt éltük át, hogyan kebelez be egy ideológia, ami fejlettnek, haladónak, sőt végtelenül arrogánsan a történelem végének gondolta magát. Pedig ezek az emberek, akik élcsapatnak gondolják magukat, még egy rendes közösségi élményt sem tudnak megszervezni – legalábbis Magyarországon. Nincs progresszív Tusványos, lehet, hogy azért, mert a kutyát sem érdekelné. Magányra ítélték magukat.

Tusványos egy hatalmas szívű és erejű rendezvény, ahol ott lehet mindenki. Magyar, román, budapesti és brassói. Még a medve is hivatalos, bár jobb, ha nem jön el.

A Mandiner-elődlap Utolsó Figyelmeztetés (UFi) szerzőinek rovata

 

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. augusztus 09. 18:49
Csak a fegyvet marad....
2024. augusztus 09. 10:22 Szerkesztve
Amit érdemes tudni, hogy amikor a középkorban a havasalföldi románok a környező népekkel háborúskodtak, akkor a nép számára menedéket kértek az erdélyi magyar vezetőktől. Azok ezt sajnos megadták, azzal a feltétellel, hogy a háború végeztével hazatérnek. Csak hát azok nem mentek haza, hanem ott maradtak, és az erdélyi urak nem hajították ki őket. Ekkor léptek románok először a földünkre. Majd amikor Mária Terike a török népirtásoknak köszönhetően tömegesen telepítette be őket Erdélybe, hogy "legyen elég munkáskéz". Na ezzel sikerült létrehozni az alapokat Erdély elrablásához. Mi ebből a tanulság? Semmilyen idegen népet nem szabad a maradék Magyarországra beengedni - ld.migráció. Amúgy meg Erdélyben ugyanaz a helyzet, mint a nógrádi falvakban - a cigányságnak sokkal magasabb a szaporodási rátája, mint magyaroknak, románoknak. Így csak idő kérdése, hogy a románok is kisebbségbe kerüljenek - visszanyal a fagyi.
connorj
2024. augusztus 09. 00:26
AKKOR LESZNEK JÓ ÚTON A ROMÁNOK, HA MAJD 500000-en TÜNTETNEK BUKARESTBEN OLYAAN MOLINOKKAL, HOGY: SAJNÁLJUK! NEM VAGYUNK TOLVAJ NÉP! 33333 négyzetkilométert vissza a Magyaroknak. ui: Észak- Nagyvárad Körösvölgyi Kalotaszegi majd Zilahig majd Marosvásárhelyig + Székelyföld. A déli határ. Nagybánya, Beszterce Kelemen havasok. Az északi határ.
figyelő4322
2024. augusztus 08. 23:50
"...ha Románia mint állam hallgat is, sok román érzi, hogy rossz úton halad az EU..." Bizony- bizony, elég bölcs megállapítás... Mindkét nemzet tragédiája az, hogy a román elitek (és a népből is sok a megvadított, agymosott oláh polgár) úgy érzi: mindegy, hogy miről van éppen szó, Magyarország ellenében kell politizálni! Mert ha nem, akkor az azok vérszemet kaphatnak, és elkezdik Erdélyt visszakövetelni. Ez a paranoia, beteges félelem már talán a génjeikbe is beleivódott. Ezért (lenne) olyan nehéz a kibékülés, egyszerűen nem képesek elhinni, hogy ha meghagyják magyar nyelvűnek a magyar nemzetiségűeket Erdélyben, akkor végül is, ha a történelem fintora úgy hozza, nem fogjuk azt visszavenni... Az orvul, ebül megszerzett jószág féltése erősen megfeküdte a lelkivilágukat, a lelkiismeretüket, és megmérgezte még az álmaikat is talán... Ezt persze meg is érdemlik, ha Erdélyt nem is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!