Daniel Freund megint támadásba lendült: álhírt terjeszt Magyarországról

2024. augusztus 28. 18:38

„A szavazóikba vetett bizalomnak csillagászati szinten kell lennie, amikor elkezdenek babrálni a választási törvényekkel” – írta ironikusan a német EP-képviselő.

2024. augusztus 28. 18:38
FREUND, Daniel

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Korábban beszámoltunk róla, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke beszélt a magyar választási rendszer várható módosításáról. Ezzel kapcsolatban a Mandiner bemutatta, hogy a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok 2014-ben szavazhattak először, azóta rendszeresen 90 százalék feletti aránnyal a Fidesz–KDNP-t támogatták. A hatályos választási rendszer alapján a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak pártlistára adhatják le a szavazatukat, amelyet hozzáadnak a magyarországi szavazatokhoz.

Az elemzések azt mutatják, 2014-ben egy pluszmandátumot hozhattak a Fidesznek a levélszavazatok, 2018-ban egyet sem, 2022-ben pedig kettőt.

Mi történne egy esetleges változtatás után?

Amennyiben a határon túli egyéni választókerületeket hoznának létre, körülbelül hét mandátum sorsa lenne a tét a 199 fős parlamentben. A francia rendszer szerint a nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből, ugyanakkor ez a szisztéma – ellentétben a magyarral – nem tesz különbséget a külföldön tartózkodó és a külföldön élő választók között.

Az Index a témával kapcsolatban megkereste a Fideszt, valamint a Miniszterelnökséget. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta,

tévesek a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések.

Támadásba lendült Daniel Freund

Úgy néz ki, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ rövid válasza teljesen elkerülte Daniel Freund figyelmét, és továbbra is azzal hergel az X-oldalán, hogy a kormánypártok a választási rendszer változtatásán babrálnak. „A szavazóikba vetett bizalomnak csillagászati szinten kell lennie, amikor elkezdenek babrálni a választási törvényekkel” – írta ironikusan a német EP-képviselő.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. augusztus 29. 20:30
Na ezt is pofán kellene baszni!
jan36
2024. augusztus 29. 09:44
Hol volt eddig ez a troglodita? Tán nyaralt? Rég nem nyilvánult meg... Most visszajött "feltöltve" (seggbe) és ott folytatja, ahol abbahagyta.
EX_Terminator
2024. augusztus 28. 22:43
EZT A BÍRÓSÁGON FOGJUK LERENDEZNI VAGY A SZAVAZÓÜFÜLKÉBEN VAGY FORRADALOMMAL!!! DE VELETEK???????????????????????? SOHA NEM LESZ PÁBESZÉD! TI FÉRGEK VAGYTOK ÉS SEMMI TÖBB
EX_Terminator
2024. augusztus 28. 22:41
SOHA NEM LESZ VITA NEM LESZ PÁRBESZÉD NEM LESZ KIOKTATÁS NEM LESZ BELEPOFÁZÁS NEM LESZ SOHA DE SOHA SEMMI, ÉS PLÁNE!!! SOHA NEM LESZ TOLERANCIA AZ ELMEBETEG SZARSÁGAITOK IRÁNT!!! TI RÜHES SZÉLBALOS ELMEBETEG KORCS KUTYÁK VAGY ELTAKARODTOK VAGY MEGDÖGLÖTÖK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!