A kormány szerint nem igaz, hogy a határon túli területeken egyéni választókerületeket hoznának létre

2024. augusztus 26. 17:19

Elsőként Magyar Péter beszélt erről, majd a Válasz Online értesült úgy, hogy valóban van ilyen elképzelés.

2024. augusztus 26. 17:19
Budapest Parliament Building

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az Index arról ír, hogy a Válasz Online-on megjelent cikkben az szerepel, hogy elsőként, július közepén Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke beszélt a választási rendszer várható módosításáról. A portál úgy tudja, a Fidesz a francia minta alapján valóban vizsgálja a határon túli egyéni választókerületek kialakításának lehetőségét. 

A magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok 2014-ben szavazhattak először, azóta rendszeresen 90 százalék feletti aránnyal a Fidesz–KDNP-t támogatták. A hatályos választási rendszer alapján a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak pártlistára adhatják le a szavazatukat, amelyet hozzáadnak a magyarországi szavazatokhoz. Az elemzések azt mutatják, 

2014-ben egy pluszmandátumot hozhattak a Fidesznek a levélszavazatok, 2018-ban egyet sem, 2022-ben pedig kettőt.

Ha viszont határon túli egyéni választókerületeket hoznának létre, körülbelül hét mandátum sorsa lenne a tét a 199 fős parlamentben. A francia rendszer szerint a nem Franciaországban élő állampolgárok tizenegy képviselőt választhatnak az 577-ből, ugyanakkor ez a szisztéma – ellentétben a magyarral – nem tesz különbséget a külföldön tartózkodó és a külföldön élő választók között.

Az Index megkereste a Fideszt, valamint a Miniszterelnökséget. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt válaszolta, 

tévesek a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatos értesülések.

 

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2024. szeptember 03. 17:14
Akitlosz A határon túli magyaroknak a saját képviselőiket kellene megválasztaniuk a magyar nemzetgyűlésbe és ugyan nem magyarországi pártok embereit. -------- Először is NINCS olyan, hogy magyar nemzetgyűlés, országgyűlés van. Ez nem ugyanaz. Másodszor a határon túli magyar állampolgárok szavazatai jogának korlátozását jelentené az, ha a szavazatuk nem lenne egyenlő a határon belüliekkel, ugyanis a javaslatod lefokozza a szavazataikat arra, hogy majd ők küldenek egy szószólót a parlamentbe, dísznek. Ha nem tudnak listára szavazni, nem egyforma értékességű állampolgárok. Márpedig a választási törvény PONTOSAN erre célzott, hogy ilyen különbség ne legyen. Nemzet és hazaárulással e g y e n é r t é k ű a szavazati erő szekunderizációja. Ilyet csak a moslék követel, a magyar nemzet ellenségei, a déká és tiszar.
Aerion
2024. szeptember 03. 17:07
Elsőként Magyar Péter beszélt erről, majd a Válasz Online értesült úgy, hogy valóban van ilyen elképzelés. ------------ válaszonlájn, persze, meg a feleségverő gyerekterrorizáló pszichopata elmebeteg, meg a szemkilövető nemzetgyilkos és a mocskos hazaáruló bandája. FINOM egy társaság, mondhatom. Az igazmondásukról, a becsületességükről, a magyar nemzethez való HŰSÉGÜKRŐL híresek. Ja, nem.
csapláros
2024. augusztus 27. 01:15
gilou-au-claviercsapláros 2024. augusztus 26. 18:48 ..."Erdély Románia része és nulla esélye van, hogy visszakerüljön. Ezt mindenki tudja."... Te IRREDENTA balfasz köcsög. Te mi a FASZRÓL beszélsz ??? Visszakerül??? Hogy ??? HÉTMILLIÓ szőröstalpú, bocskoros, cujkaivó birkabaszót akarsz a nyakunkra hozni, te ISTEN BARMA a tripperes kurva anyádnak ! Anyád picsáját ragadd meg, bazdmeg a sárgáiddal és a romungróiddal ott lenn a balkáni Ploestiben, te bozgor tetű !!
Patika
2024. augusztus 26. 22:11
akkor biztos, hogy úgy is van....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!