Csúcsra jár a zsugorinfláció: papírtörlőből 25 lappal, mosogatószerből 5 milliliterrel kevesebbet kapunk

2024. augusztus 25. 19:48

Az elmúlt három hónapban mintegy 50 élelmiszer és háztartási termék kiszerelése csökkent. Ez nem feltétlenül jelent burkolt áremelést, de résen kell lenni.

2024. augusztus 25. 19:48

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Újabb 50 terméknek csökkent a kiszerelése az elmúlt három hónapban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatbázisa szerint – szúrta ki a Portfolio.hu. Folytatódott tehát a nyári hónapokban is a zsugorinfláció, vagyis az a jelenség, amikor nem a termék ára emelkedik, hanem a kiszerelése csökken. A kiszereléscsökkenés gyakorlatilag minden napi fogyasztási cikket és élelmiszert érint, kevés kivételtől eltekintve.

A bejelentési kötelezettség minden olyan előrecsomagolt terméket érint, amelyet 2020. január 1., illetve 2023. július 1. között forgalmaztak és amellyel a vásárlók találkozhatnak az 1 milliárd forint árbevételt meghaladó üzletekben. A kormány azt is kötelezővé tette, hogy a zsugorodásról a boltokban is tájékoztassák a vásárlókat. Ez alól csak egy kibúvó van, ha a kisebb kiszerelés mellett a korábbit is forgalmazza az üzlet legalább 6 hónapig.

A kiszerelés csökkentése mellett nem feltétlenül azért döntenek a gyártók, hogy ezáltal rejtett áremelést hajtsanak végre. A vásárlóknak érdemes megnézniük, hogy az adott termék ára a kiszerelés csökkenésével együtt hogyan változott. 

Szakértők többször is arra figyelmeztettek, hogy a termékek kiszerelése a legtöbb esetben a fogyasztói igények átalaulása miatt változik. Nem ritka ugyanakkor, hogy a gyártók így próbálnak kiadást csökkenteni, vagy nagyobb bevételre szert tenni. 

A gyakorlat nem jogszabályellenes és nem minősül a fogyasztók megtévesztésének, a Nébih felé ugyanakkor minden ilyen változást jelenteni kell.

Összességében alig változtak az árak az infláció visszaszorulása óta, sőt, több termék és szolgáltatás olcsóbb lett. Ez jó hír például azoknak a családoknak, akiket érint az iskolakezdés előtti nagybevásárlás.

Az augusztusi inflációs adatok a várakozások szerint alakultak, főként az üzemanyagok és a szolgáltatások áremelkedése húzta fel a mutatót. Idén átlagosan 4,2, jövőre pedig 3,5 százalékos lehet a pénzromlás üteme. 

A következő hónapokban lassú ütemben, de gyorsulhat az infláció mértéke. 

Ebben jelentős szerepet játszik a bázishatás, vagyis az, hogy a tavalyi év második felét jellemző havi alapú árcsökkenések kiesnek majd a bázisból, és ez visszafogott áremelkedés mellett is gyorsulást eredményez az éves rátában. Ezzel együtt éves átlagban 4,2 százalékot tehet ki az infláció, ami jövőre 3,5 százalékra lassulhat. Az előrejelzés kapcsán a legnagyobb kockázatot továbbra is az üzemanyagárak jelentik, kérdés, hogy a Közel-Keleten sikerül-e megelőzni az eszkalációt, amely a világpiaci olajárakra is kedvezőtlen hatást gyakorolna. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Idén 4,2, jövőre 3,5 százalékos lehet az infláció

A friss inflációs adatok a várakozások szerint alakultak, főként az üzemanyagok és a szolgáltatások áremelkedése húzta fel a mutatót. A Makronóm Intézet elemzője szerint 2024-ben átlagosan 4,2, jövőre pedig 3.5 százalékos lehet a pénzromlás üteme.

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr.Woof
2024. augusztus 26. 11:54
És ha ez nem lenne elég, az orbánfláció is sújt minket.
Vasalo
2024. augusztus 26. 09:17
Sajnos ez is nyugatrol jön. A mult héten is vettünk egy német boltban kekszet az utra. Akkora dobozban volt amibe egy migráns kètheti ételadagja is elférne. A felnyitás után vettük észre, hogy az adag még egy kávéhoz sem elég. Nem volt olcso igy nem tudni, hogy csaltak vagy nem, de ki sem lehet zárni.
Marco Polo
2024. augusztus 26. 09:08
Ideje lenne megtanulni spórolni a magyar embernek. Sajnos én is a vásárolt termékek egy részét a kukába dobom, bár az utóbbi időben fejlődtem valamennyit.
lazio154-2
2024. augusztus 26. 08:13
Hát még a zártkert tulajdonosok vannak legjobban megszívatva! Veszel 2 dl rovarírtót 5 00 ft ért, ha veszel ugyanabból 1 l. t 12ezret kérnek. 35 ezerért hozzájuthatsz 5 l. hez, 80 ezerért 25 l t is kaphatsz! Ugyanez a helyzet a gombaölő és gyomírtó szereknél is! A csomagolóanyag aranyból lehet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!