A Sziget-MOHU botrány után jön a következő nagy fesztivál – rákérdeztünk az 50 forintok sorsára

2024. augusztus 18. 20:58

A Sziget után a Strand Fesztiválon sem kell kifizetniük a bulizóknak az 50 forintos visszaváltási díjat az italpultoknál, ám a Szigettel ellentétben a Strand szervezői a MOHU-val összhangban várják a nyitónapot.

2024. augusztus 18. 20:58
null
Klein Ron

Nyitókép: Strand Fesztivál Facebook-oldala

„A MOHU-val hosszú és alapos előkészítő munka után nagy erőkkel készülünk arra, hogy a fesztiválon sikeresen működtessük a visszaváltópontokat. Az 50 forintot nem kell kifizetnie a fesztiválozóknak az italpultoknál, ennek ellenére lehetőséget nyújtunk a visszaváltásra és a látogatók két opció, a kártyára való pénzvisszatérítés és a jótékonysági célra való felajánlás közül választhatnak az automatáknál – árulta el a Mandiner megkeresésére Ádám Kata, a Strand Fesztivál vezetője. Az augusztus 22. és 24. között Zamárdiban rendezendő eseményre a MOHU nemcsak a visszaváltó automatákkal, hanem edukációs és szemléletformáló játékokkal is készül.

Az 50 forintos díj a fesztiválokon azután lett izgalmas téma, hogy Magyarország legnagyobb zenei rendezvénye, a Sziget bejelentette, nem számolják fel a bulizóknak a visszaváltási díjat, mert a MOHU nem tudott megoldást kínálni a visszagyűjtésre, valamint a pénzvisszatérítés sem valósulhatott volna meg a külföldi fesztiválozók bankkártyáira.

A MOHU viszont közleményében azt írta,

csodálkozva olvasta a nyilatkozatot, merthogy a cég több megoldást felajánlott a Szigetnek, amelynek köszönhetően a fesztiválozók a helyszínen vissza tudták volna kapni a visszaváltási díjat, ám a Sziget nem volt nyitott ezekre.

Ezt is ajánljuk a témában

A Strand Fesztivál szervezőitől arra is kíváncsiak voltunk, hogyan hat a klímaváltozás az eseményre, amire azt írták, az építés, az üzemeltetés és a bontás során saját bőrükön érzik az egyre forróbb nyarakat, és bár a helyszínt tekintve a legszerencsésebb magyarországi fesztiválok egyike, csak részben enyhíti a kánikulát a Balaton közelsége.

Megjegyezték, a Balaton a legjobb természet adta segítségük a hőségben, a fesztiválterület teljes hosszában lehetőséget nyújt a strandolásra és lehűlésre. Ahol szükséges, árnyékolókkal, napernyőkkel, vízpontokkal védekeznek, az esetleges port locsolóautókkal mérséklik. Ádám Kata hozzátette, mivel a fesztivál közönsége kiemelten a klímaváltozás témakörében leginkább érintett és érdekelt korosztály, számukra is fontos, hogyan reagálnak a szervezők.

A fesztiválszervezés műfaja tekintetében a fenntarthatóság kérdése egy eleve nehéz terület. A téma körbejárása után arra jutottunk, hogy a látványos, de lényegi lépéseket nélkülöző látszatintézkedések helyett felkérünk egy szakmai csapatot, amelynek idén az a legfőbb feladata, hogy több tekintetben méréseket végezzen a fesztivál előkészítése, bontása és működtetése során, majd ezeket kiértékelve egy szakmailag hiteles összképet lássunk kifejezetten a Strand Fesztiválra szabottan

– szögezte le Ádám Kata. Hozzátette, ez alapján szeretnének majd rövid és hosszútávú célokat meghatározni a fesztivál ökológiai lábnyomának csökkentése céljából.

Elkészítették a fesztivál zajtérképét egy számítógépes szimuláció segítségével, megbecsülve a várható zajhatását, ami alapján beépített limiterekkel készülnek arra, hogy központilag szabályozhassák és összehangolhassák a színpadok hangját. Az úgynevezett kardioid rendszer bevezetésétől azt várják, hogy idéntől számottevően javul a szubjektív zajélmény a fesztivál környezetében.

A Strandon amellett, hogy a legnagyobb hazai könnyűzenei sztárok lépnek színpadra, a klímaváltozás hatásairól is lehet érdekes előadásokat hallgatni, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézete például Kiszárad a Balaton? címmel rendez pódiumbeszélgetést szombat délután.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2024. augusztus 22. 12:29
"a Sziget bejelentette, nem számolják fel a bulizóknak a visszaváltási díjat, mert a MOHU nem tudott megoldást kínálni a visszagyűjtésre," Beleépítették az árba, és amit visszagyűjtenek, az tiszta nyereség.
2024. augusztus 19. 03:08 Szerkesztve
Jól kibasztak az emberekkel! A nagy környezetszennyező cégek meg röhögnek a markukba! Gratulálok!🤣😂
kokrowatz-0
2024. augusztus 19. 02:21
lehúzás az egész. arról szól, hogy amit nem visznek vissza, az örökbefogadott pénz.
gilou-au-clavier
2024. augusztus 19. 01:55
"rákérdeztünk az 50 forintok sorsára" Én sexykitty-5000024 sorsára szeretnék rákérdezni. Egy másik thread alá bekommentelt 800-szor. OK
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!