A szabadság keresztje

2024. augusztus 31. 11:03

Ha rajtam múlna, akkor a Gellért hegyen, a világ számára jól láthatóan ráadásul kettős kereszt világítana, hogy még egyértelműbb legyen, miről is szól a magyar szabadság.

2024. augusztus 31. 11:03
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Vendégszerző

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Hol vannak már azok a békeidők, amikor nálunkfelé még az ateista is keresztény volt? Amikor még magától értetődőnek vettük, hogy Magyarország ezeregyszáz éves államiságának fundamentuma a keresztény kultúrkör. Igaz, akkoriban még azt se kellett az Alaptörvényben rögzíteni, hogy anya nő, apa féri. Továbbá azt sem kellett kiírni óriásplakátokra, hogy ha Magyarországra jössz, akkor be kell tartanod a törvényeinket.

Megváltozott a világ, az eddig magától értetődő dolgainkat újra és újra meg kell erősítenünk. Félreértés ne essék: ezek a magától értetődő dolgaink nem magyar sajátosságok – Európát tették azzá, ami. A nyugati értelemben vett szabadság fogalmának tartalma változott tehát meg.

Éppen ezért indokolt a keresztállítás.

Írtam és mondtam már többször is, de nem árthat az ismétlés: a nyugati kultúra és civilizáció – árnyoldalaival együtt is – a világ legélhetőbb országait hozta létre. A kereszt nem valaminek a tagadása, hanem egy állítás. Azt állítja, hogy mi, magyarok ragaszkodunk mindazokhoz az értékekhez, ahhoz a történelem során kicsiszolódott életgyakorlathoz, ami mégiscsak eljuttatta a fehér nyugati civilizációt arra a szintre, hogy bőrszíne vagy vallási hovatartozása miatt senkit nem lincselünk meg, nem gyilkoljuk ipari méretben embertársainkat, elviekben egyenjogúság van nő és férfi között etc.

A kárhoztatott nyugati civilizáció törölte el a rabszolgaságot például. Vagy akár a gyarmatosítás kérdése: van ennek egy paradoxona, hogy tudniillik a gyarmati népek épp a „nyugati, fehér, keresztény” világból importált eszmék alapján lázadtak föl a gyarmatosítók ellen. Az önrendelkezés, demokrácia, emberi jogok – ezek a nyugati, fehér, keresztény civilizáció alkotásai.

Ez a mi szabadságunk tartalma, kerete, ezt a rendet szülte nekünk a kereszt szabadsága. Ezért jó a nyugati civilizáció országaiban élni – és (ezt is írtam már) nem csak a nyugati, fehér, keresztény emberek számára jó itt élni.

Ezt üzeni a kereszt. 

És még valamire figyelmeztet bennünket, amit Nicolás Gómez Dávila fogalmazott meg frappánsan: „Nem az a keresztény társadalom, ahol senki sem vétkezik, hanem ahol sok a bűnbánó.” Ez a mi szabadságunk keresztje, bizony. Ha rajtam múlna, akkor a Gellért hegyen, a világ számára jól láthatóan ráadásul kettős kereszt világítana, hogy még egyértelműbb legyen, miről is szól a magyar szabadság.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Varga Mátyás Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Legyünk büszkék az eredeti, ezeréves nyugati értékeinkre – még akkor is, ha mindenki más már sutba dobta azokat!

 

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
genusnexxt
2024. szeptember 01. 21:22
Mázli, hogy románoknak nem osztunk lapot ebben a kérdésben Sziszike. #pedofidesz #csicskaorban
ittésmost
2024. szeptember 01. 19:42 Szerkesztve
Bár szemmel láthatóan önmagával beszélget benedek77, azért megjegyezném, hogy a kisebbség egy db s.... És nem, nincsenek kiSebbségben a keresztények. Hogy ki gyakorolja, és hogyan, nem tartozik a benedek77-re. Szívesen.
benedek77
2024. szeptember 01. 10:01
Mi szart össze tudtok zagyválni erről a keresztről te jó isten! Elmondom ostoba parasztok mi van: 1. Mo-n kissebbségben vannak a magukat kereszténynek vallók 2. Ezen kissebbség nagyobb része nem vallásgyakorló. 3. A fideszesek kb annyira keresztények mint a Hitgyülisek. Namármost azt látjuk, hogy mindenféle faszságra hivatkozva felbasznak egy gigakeresztet a Kelen-hegyre, ahol már van egy pálos templom, egy Gellért szobor. Annak a Gellértnek a szobra aki istvánka árulása révén avászkodhatott be az országba a sok idegennel együtt, karddal, és korbáccsal beterelni a népet a templomokba. Nagyjából a Tanácsköztársaság szintje volt a dolog. Az akkori magyarok pedig azt mondták: Ha az országunkba jössz tisztelned kell a kultúránkat! (Ismerős?) És nagyon helyesen, hazafias kötelességüket teljesítve megnyuvasztották a csuhást. Meg még sok másikat, merthogy ugye voltak itten pogányfelkelések. Annak a keresztnek nincs ott helye, menjetek a templomba ha nézegetni akartok egyet.
v4nmeeg1p3psid
2024. szeptember 01. 07:34
Demeter szilárdnak annyi köze van a Gellért-hegyhez, mint Marco Rossinak a Diákhitel Központ Zrt.-hez. Figyelj, román!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!